Fukt i sjelen

Lyriker Erlend O. Nødtvedt (26) har skrevet et langt dikt om Bergen og Bergens historie. Det regner på boksidene også.

BYEN E BERGEN: - Det er vanskelig å bo i Bergen. Du vet aldri helt hvor du skal gjøre av deg, sier lyriker Erlend O. Nødtvedt. Han har skrevet et sytti siders dikt om hjembyen. Foto: Paul SIgve Amundsen.
BYEN E BERGEN: - Det er vanskelig å bo i Bergen. Du vet aldri helt hvor du skal gjøre av deg, sier lyriker Erlend O. Nødtvedt. Han har skrevet et sytti siders dikt om hjembyen. Foto: Paul SIgve Amundsen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For noen har kortene falt slik i livet at de er oppvokst og bosatt i Bergen. Det er noe de gjerne snakker om. En av dem er lyriker Erlend O. Nødtvedt (26). Hans nye bok, «Bergens beskrivelse» er intet annet enn et 70 sider langt dikt om hjembyen, om dens geografi, historie og personligheter.

Det innledes av to sitater. Det ene stammer fra en annen Bergen-kronikør, Absalon Pederssøn Beyer, som på 1500-tallet skrev at «her ere mange underlige ting oc forandring vdi skede, oc end daglige mange baade onde oc gode ting vederfaris». Det andre stammer fra bandet Fjorden Baby: «Denne byen/denne byen e ingenting»

- Et paradoks?

- Det gjenspeiler min egen holdning. Apati og beundring lever side om side. Bergen er en vakker, men vanskjøttet by som ikke oppfyller sitt potensial.

- Hvorfor ville du skrive dette diktet, egentlig?

- Fra før hadde jeg skrevet en bok om Hordalands myter og historie, som en del av en litterær undersøkelse av mine nære omgivelser. Med denne boka fortsetter jeg heimstadskildringsprosjektet. Jeg ønsket å se nærmere på kulissene, på skueplassen, på rammen for livet, og forsøke å finne ut hvor viktige de er. I hvor stor grad preger det oss at vi bor i historiske omgivelser? Har det direkte innvirkning på hvem man er? Bergen har vært en kulturby så lenge. Jeg ser på meg selv som et historisk situert objekt. Jeg kan lese Absalon Pederssøn Beyers skildringer av hverdagslivet og se at det er noe av det samme som skjer rundt meg nå. Det er snakk om urbane fenomener. Så mye som skjer, har på et vis skjedd før.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer