Full bibliotekkrangel: - Kan skape politikerhets

Tidligere kulturbyråd mener debatten om nytt hovedbibliotek vil skape mistillit til politikere.

UENIGE: Rina Mariann Hansen (Ap) overtok som kulturbyråd etter Hallstein Bjercke (V). Hun overtok også ansvaret for ferdigstillelsen av de vedtatte byggeprosjektene i Bjørvika. Foto: Mimsy Møller / Samfoto
UENIGE: Rina Mariann Hansen (Ap) overtok som kulturbyråd etter Hallstein Bjercke (V). Hun overtok også ansvaret for ferdigstillelsen av de vedtatte byggeprosjektene i Bjørvika. Foto: Mimsy Møller / SamfotoVis mer

(Dagbladet): - Jeg reagerer sterkt på at det nye byrådet har skapt usikkerhet rundt dette prosjektet nok en gang, sier Hallstein Bjercke (V).

Bjercke satt som kulturbyråd da politikerne i Oslo kommune vedtok å bygge prosjektet Diagonale, et nybygg til 2,6 milliarder som skulle huse Deichmans hovedbibliotek i Bjørvika.

Etter vannlekkasjer i grunnen og flere budsjettsprekker har prosjektet blitt 500 millioner kroner dyrere, og det nye byrådet varslet nylig at de ville vurdere prosjektet på ny.

Mange har protestert mot at de vedtatte planene for biblioteket kan forkastes.

Hallstein Bjercke var en av de krasseste kritikerne, og kalte signalene en kulturpolitisk skandale til Dagbladet.

Vil skape politikerforakt I dag ser det derimot ut som om det nye byrådet kommer til å gå for å bygge nytt bibliotek i Bjørvika.

Det finnes få andre gode alternativer, sier kilder til Dagbladet.

OMSTRIDT TOMT: Tomta i Bjørvika i Oslo der byggingen av Deichmanske hovedbibliotek er i gang. Det nye byrådet i Oslo vurderte å stoppe utbyggingen av Deichman på grunn av kostnadssprekk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
OMSTRIDT TOMT: Tomta i Bjørvika i Oslo der byggingen av Deichmanske hovedbibliotek er i gang. Det nye byrådet i Oslo vurderte å stoppe utbyggingen av Deichman på grunn av kostnadssprekk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Tidligere kulturbyråd, Hallstein Bjercke, mener det er bra at biblioteket blir realisert i Bjørvika. Han mener derimot at den siste tidas omkamp om prosjektet har vært helt unødvendig.

- Vi har kranglet om ulike kulturbygg i Oslo i flere tiår. Det er veldig uheldig at det nye byrådet nå, bare etter få uker i posisjon, har skapt usikkerhet rundt nytt hovedbibliotek, sier Bjercke til Dagbladet og frykter at vinglinga kan skape mistillit og politikerforakt blant folk flest.

- Folk opplever at politikerne stadig snur og skaper forvirring rundt vedtak som allerede er fattet. Da mister folk tilliten til politikere, sier han, men legger til:

- Deichman var aldri omstridt da vi fikk det vedtatt, mens det var mange meninger rundt byggingen av nytt munchmuseum. Men nå har vi virkelig fått fram engasjementet, og fått vist hvor sterk støtten til biblioteket er. Det er fint, sier han.

- Nødvendig Oslos nye kulturbyråd, Rina Mariann Hansen (Ap), vil ikke røpe hva som blir utfallet av deres vurderinger. Dette skal presenteres under en pressekonferanse i dag kl. 15.

Hun er derimot ikke enig i at byrådets gjennomgang kan skape politikerforakt.

- Jeg tror at folk i Oslo vil være glade for at vi har sjekket at de store beløpene blir brukt på riktig måte. Jeg tror derimot det kan skape politikerforakt blant folk at politikere stadig vedtar nye prosjekter som koster veldig mye, sier hun til Dagbladet.

Hun kaster ansvaret for konflikten tilbake til Oslos forrige byråd og Hallstein Bjercke.

- Vi skulle ønske at vi tok over et nøkkelklart bygg, men det vi har overtatt er store økonomiske overskridelser og store forsinkelser i forhold til prosjektet som ble vedtatt i bystyret, sier hun.

- Jeg synes det er en for lettvint omgang med store summer og forvaltning av fellesskapets ressurser, å hevde at det er unødvendig å kvalitetssikre dette prosjektet. En overskridelse på 400 millioner er noe vi må ta på alvor.

Avventer pressekonferansen Biblioteksjef for Deichmanske bibliotek i Oslo, Kristin Danielsen, forteller at de ennå ikke har fått en endelig bekreftelse på om det blir nytt hovedbibliotek i Bjørvika.

- Vi registrerer at NRK har fått noen signaler om nytt hovedbibliotek i Bjørvika, men dette er foreløpig ubekreftede signaler. Vi venter fremdeles i spenning til avgjørelsen seinere i dag, sier Danielsen til Dagbladet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram