Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Valg 2017

Full enighet om at Norge er et lite land i verden

Ingen snakker om utenrikspolitikk i valgkampen.

NORGE I VERDEN: Utenriksminister Børge Brende (H) studerer verden fra sitt kontor i UD. Foto: NTB Scanpix
NORGE I VERDEN: Utenriksminister Børge Brende (H) studerer verden fra sitt kontor i UD. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk utenrikspolitikk ligger fast, lyder mantraet. Men er konsensusen så grunnleggende at Norges rolle i verden fortjener rollen som ikke-tema foran valget? Er det ingen konflikter her? Eller er spørsmålene så store at de går over hodet på meningmann?

Er spørsmålet om dobbeltspor på Østfoldbanen mer engasjerende enn sanksjonspolitikken overfor Russland? Hva med Norge etter Brexit? Støtten til USAs fortsatte engasjement i Afghanistan? Donald Trumps isolasjonspolitikk? Norsk våpensalg til Saudi-Arabia? Holdningen til FN-resolusjon mot atomvåpen? Norges forhold til Kina?

Utenrikspolitikk er ikke bare for nerder. En spørreundersøkelse som Sentio utførte for NUPI i juni i år viser at hver fjerde velger legger vekt på utenrikspolitikk i partivalg. Ikke alle partier oppfattes som like troverdige i utenrikspolitikken. Høyest scorer Høyre og Arbeiderpartiet. Lavest ligger SV og MDG.

Konklusjonen blir vel da at H og Ap har mest å vinne på at utenrikspolitikk blir en valgkampsak? En annen slutning man kan trekke er at disse to motpolenes troverdighet medfører at folk ikke behøver å engasjere seg i temaet. Konsensusen gjør at debatten uteblir. Fordi «norsk utenrikspolitikk ligger fast», blir den et langt gjesp. For øyeblikket pågår ingen Nato- eller EU-strid av slike dimensjoner at folk tyr til gatene.

Men undersøkelsen viser også at innad i de ulike regjeringsalternativene hersker det mistro. Mellom Ap og Sp er det som kjent forskjellig holdning til EU og EØS. Samme sprik er det mellom H og Frp. Men vi kan alle være sikre på at alt blir som før uansett hvilket alternativ som får regjeringsmakt.

Slikt blir det lite debatt av. Da NUPI nylig inviterte representanter for alle partiene til utenriksdebatt, sukket flere over konsensusprinsippets sløvende effekt. Anniken Huitfeldt (A) skyldte på utenriksminister Børge Brende (H): – Han deltar ikke. Han opptrer bare på arenaer hvor han er alene. Han tar ikke ansvar for et ordskifte.

Hilde Frafjord Johnson (KrF): – Hvorfor har vi ikke fått en debatt i etterkant av Afghanistan-kommisjonens rapport? Hvorfor diskuterer vi ikke Norges deltakelse i Libya? Konsensusen er et stort problem.

I NUPIs undersøkelse scorer sikkerhets- og forsvarspolitikken høyest på folks prioriteringsliste. På andreplass kommer menneskerettighetene. 61 pst. mener at de bør prioriteres høyt. Men var det noen som leet på et øyenbryn da statsminister Erna Solberg (H) i sommer nektet å uttale seg om Kinas overgrep mot en døende Liu Xiaobo, fordi «det er en menneskerettighet for norske politikere å ha ferie»?

Christian Tybring-Gjedde (Frp), på sin side, bekreftet i NUPI-debatten at realisme er viktigere enn ryggrad i norsk utenrikspolitikk. Ferdig snakka?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!