Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Eurovision:

Full Eurovision-nekt for Kina etter homosensur

Den europeiske kringkastingsunion avslutter samarbeid med kinesisk TV-selskap med umiddelbar virkning.

FOR FØRSTE GANG: For første gang på en Eurovison-scene fikk vi i tirsdagens semifinale se kjærlighet mellom to menn. Video: Emilie Rydning / Ørjan Ryland / Marie Røssland. Vis mer... Vis mer

(Dagbladet): 9. mai rullet den første semifinalen i Eurovision Song Contest over TV-skjermer over hele verden. Også i Kina kunne man se sangkonkurransen, men deler av showet glimret med sitt fravær. To innslag ble nemlig kuttet i sin helhet. I tillegg ble et regnbueflagg gjemt bak sensursladd.

Det var bidragene «Mall» av Eugent Bushpepa, og «Together» av Ryan O’Shaughnessy som ble kuttet fra den kinesiske TV-sendingen. I tillegg ble låta «Stones» av den sveitsiske artisten ZIBBZ delvis sensurert.

Begrunnelsen for sensuren er en nylig innført lov som forbyr «tatoveringer, hip-hop-kultur, ikke-mainstream kultur og annen dekadens» fra å vises på kinesiske TV-skjermer.

SLADD: Dette regnbueflagget ble for mye for den kinesiske sensuren. Skjermdump: Sina Weibo: Mango TV.
SLADD: Dette regnbueflagget ble for mye for den kinesiske sensuren. Skjermdump: Sina Weibo: Mango TV. Vis mer

Ifølge The Irish Post forbyr også loven «unormal seksuell oppførsel som incest, persversitet, seksuelle overgrep og homofili.»

Nå trekker Den europeiske kringkastingsunion seg fra samarbeidet med det kinesiske TV-selskapet Mango TV.

– Sensuren bryter med våre verdier om inkludering. Vi har en stolt tradisjon som feirer mangfold gjennom musikk. Vi har derfor dessverre valgt å trekke oss fra samarbeidet med Mango TV med umiddelbar virkning. De vil ikke få sende den andre semifinalen, heter det i pressemeldingen som kom ut i går.

De siste dagene har det sirkulert rykter på Twitter om at det samme hadde skjedd i Russland. Ifølge en faktasjekk gjort av den irske avisen The Journal stemmer det derimot ikke. På tross av påstander om at russisk direkte-TV kjører med en kort forsinkelse for å gi muligheten til å sensurere uønsket innhold, kunne sendingen ses i sin helhet på russisk fjernsyn – komplett med regnbueflagg, tatoveringer og moderne dans.

Reaksjonene har heller ikke latt vente på seg i Kina. På det kinesiske mikrobloggstedet Sina Weibo (mer eller mindre Kinas svar på Twitter) har den verifiserte kontoen « The Voice of Homosexuality» gått hardt ut.

De kaller avgjørelsen om å sensurere innholdet «et stort steg tilbake» for en kringkaster som tidligere har representert en mer liberal linje overfor LHBT-innhold i Kina.

Frem til april i år sensurerte siden homofili på lik linje med pornografi og voldelig innhold, men etter sterke reaksjoner fra sidens brukere valgte de å tillate LHBT-innhold.

Flere brukere har tatt til orde for en boikott av Mango TV. Ifølge BBC skrev én at han skulle «rett ut og kjøpe seg en regnbueparaly», skriver BBC.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media