Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Full fart for Filharmonien

I kveld spiller Oslo-Filharmonien opp igjen i Oslo Konserthus. Manfred Honeck dirigerer i Beethoven («Skjebnesymfonien»), Debussy («En fauns ettermiddag») og Ravel («La valse»), Michelle DeYoung er mezzo-solist i Berlioz' «La mort de Cléopbtre», og dermed er den musikalske eliteserien i gang med ny sesong.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • OFO avsluttet den forrige med en serie vårlige borteseirer i de europeiske musikkhovedstedene. Med fynd og klem befestet orkesteret sin posisjon i den euro-symfoniske Champions League, og for å bli i fotballmetaforen litt til: Samhandling og individuelle ferdigheter framkalte applaus og ovasjoner i både London, Wien og Paris.

Men lett bortskjemte som Jansons & co har gjort oss, valgte vi å fokusere mindre på kunstneriske triumfer enn på den hissige polemikken mellom Oslo Konserthus og OFO om hvem som skal betale det ukjente antall millioner som må til for å gjøre Konserthuset egnet for orkesterkunst på verdensnivå.

  • Heller ikke Oslo-Filharmoniens «Ut på byen»-program vakte mediesus som kan sammenliknes med en middels serierunde. Andelen norsk musikk på repertoaret, derimot, vil sikkert avstedkomme nye spaltemeter utover høsten, og det samme vil fortsettelsen på thrilleren «Vil Mariss Jansons ombestemme seg og fortsette som kunstnerisk leder likevel?» Svaret avhenger stadig av om OFO og Oslo Konserthus sammen makter å manøvrere akustikkproblematikken inn i et mer konstruktivt leie, og i løpet av høsten bør den avklaringen komme.
  • I mellomtida spiller orkesteret videre. Allerede denne uka legger Honeck, DeYoung og musikerne ut på festivalturné til København (Tivoli, lørdag 12.); Salzburg (Festspielhaus, mandag 14.); London (Proms i Royal Albert Hall onsdag 16.) og Luzern (Kultur & Kongresszentrum, fredag 18.). Her hjemme går det mot gratis piknik-konsert i Vigelandsparken (lørdag 26. august).

Sesongen byr også på tre norske uroppførelser, Knut Nystedts «Apocalyptis Joannis» (31.8. og 1.9.), Jan Øivind Ness' «Torn» (Ultima, 6. oktober) og Antonio Bibalos «Cantata 2000» (1. og 2.11.). Og ikke minst blir det to kvelder med sigøynermusikk i slutten av september, der orkesteret får gjester fra Budapest: Primas Sandsr Rigs Buffs med ensemble og sangeren Margit Bangs.

  • Tango i fjor, sigøynermusikk i år - hørte vi noen klage over ensformighet i spillestilen? Den kunne vært verre, mye verre.

[email protected]

DIRIGERER: Første gjestedirigent Manfred Honeck vikarierer for Mariss Jansons når Oslo-Filharmonien sesongåpner i kveld.

Foto: SCANPIX