Full fart fra Tande

Spennende underholdningskrim med et par irritasjonsmomenter.

BOK: Det er kanskje ikke så mye realisme å finne i plottet til Tande-Ps nye spenningsroman, men leter du etter en fartsfylt underholdningskrim, er «Fiskene» et riktig valg.

Flykapring, drap og konspirasjoner på høyt nivå er noe av innholdet, og bortsett fra et par innsigelser er dette god tidtrøyte.

Tvilsom hovedperson

Det er gått åtte år siden Tande-Ps forrige kriminalroman, og denne gangen varter han opp med et helt nytt persongalleri. Hovedpersonen er frilansjournalisten Morten Ludvigsen, og han er også det første store troverdighetshinderet man må over. For denne Ludvigsen er kåret (av Dagbladet) til den nordmannen som folk har størst tillit til. En journalist som lager sentimentale og spekulative dokumentarfilmer på TV2? Størst tillit? Ja, særlig.

Men handlingsmessig er «Fiskene» full av friske påfunn, og mesterforbryteren Askot Andersen har en viktig rolle. Andersen sitter bak lås og slå, men det er lagt planer for å få ham ut. Planen omfatter en flykapring, men ombord på det kaprede flyet er både beinmargen som skal gjøre kreftsyke lille Krølle frisk, og Morten Ludvigsens kone. Og når kapringen er et faktum, hvem forlanger kaprerne å få som kontaktperson? Jo, Ludvigsen himself.

Mektige motstandere

Denne invitasjonen blir begynnelsen på et mareritt for den tidligere så anerkjente journalisten, som fra nå av må stå nesten alene mot mektige motstandere. Et velbrukt grep, jada, men det fungerer fint her når helten, som vanligvis er vant til medgang, opplever at ingen verken tror ham eller vil hjelpe ham.

Et irritasjonsmoment i «Fiskene» er at forfatteren alt for ofte lar seg rive med i digresjoner som strengt tatt ikke har så mye å gjøre i handlingen, surmuling over kornbøndenes subsidieordninger hver gang man ser en traktor blir fort kjedelig for lesere uten den fetisjen. Men ellers er dette en underholdende og forholdsvis uhøytidelig kriminalroman.