Full fart i Russland

Actionfylt thriller fra det ville Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Kaoset som fulgte da Sovjetunionen gikk i oppløsning ga også muligheter til forretningskyndige opportunister med lav moral og høy grådighetsfaktor. Kanskje fantes det nordmenn blant dem, ihvertfall har Stein Morten Lier konstruert en sånn kar i sin nye og fartsfylte thriller.

Norsk kommunist For «Mafiya» handler blant andre om Kjetil Brekke, en ung kommunist med alskens kontakter som er svært nyttige når mulighetene byr seg under og etter glasnost. Men han har ikke regnet med at disse samarbeidspartnerne er langt farligere enn han har regnet med.

Hans nærmeste partner er den tidligere KGB-mannen Felix Zimin, og denne Zimin er vant til å kvitte seg med brysomme konkurrenter på et effektivt avsluttende vis. Ikke alle er like lette å få has på, blant dem er den jødiske opposisjonelle Nikolaj Shreider. Han er en forkjemper for et liberalt samfunn, og sammen med en økonom klekker han ut idéer som kan hjelpe det nye Russland opp av den gjørma kommunistene har etterlatt seg. Uheldigvis er Zimin og Brekke ute etter samme pengesekk, og begge parter tar alle midler i bruk for å få tak i de enorme pengesummene som ble gjemt i utlandet.

Trekantdrama Lier har også lagt inn et trekantdrama, hvor den russiske kvinnen Katharina Aven står mellom Kjetil Brekke og Shreider. Hun har også en mappe i KGBs arkiver, Zimin vet godt hvem hun er og vet å utnytte det.

Det går fort unna i «Mafiya», men ikke så fort at det blir usaklig. Lier skriver nærmest uten å bruke bremsepedal, og teksten er kuttet opp i korte, konsise kapitler som gjør at man leser i et rasende tempo. Likevel putter han inn det som er nødvendig av bakgrunnsinformasjon for å forstå hva som skjedde i Sovjet/Russland de gjeldende årene, og det skaper en fin balanse til de heftige actionscenene som det er rikelig av.

Stein Morten Lier debuterte i fjor med «Catch», som både fungerte som politithriller og som kriminalpolitisk innlegg. Med «Mafiya» har han skrevet en helt annerledes thriller, men også denne gangen behersker han sitt fag helt utmerket.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer