Full finsk favoritt

CANNES (Dagbladet): Det er vanskelig å spå, men finske Aki Kaurismäki kan få Gullpalmen i Cannes i kveld.

Alle elsker Aki. Selv sier finnen om vinnersjansene: - Vil du høre sannheten? Jeg gir faen. Men det får du ikke trykke.

Vi trykker det likevel, vel vitende om at Kaurismäki, mens han tømmer ølglasset, driver imagebygging. Han vil gjerne framstå som full av øl og faenskap. På sin egen pressekonferanse onsdag kastet han mobiltelefonen bortover gulvet, svarte på vegne av skuespillerne og ba hovedrolleinnehaver Markku Peltola gå tilbake til hotellrommet sitt og øve inn bedre replikker.

- Hvorfor driver du på slik, er det en måte å takle virkeligheten på?

- Ja, psykologen min sier jeg skal gjøre det. Nei da, jeg har ingen psykolog.

Trist mann

Et intervju med Aki Kaurismäki går fra fantasi til realisme, slik filmene hans gjør det. Fra komiske innslag til dypt tragiske. Flest tragiske. Han ser forferdelig trist ut.

- Menneskeheten har ingen framtid. Jeg kan lukke øynene, men jeg kan ikke unngå å se hva som skjer. Dette er slutten. The end. Vi har tid til å drikke opp, men menneskeheten har hatt sine sjanser. Vi brukte dem ikke, vi tapte spillet. Nå er det adjø.

Hans film «The Man Without a Past» handler om en mann som kommer til Helsinki for å søke jobb, blir slått ned, mister hukommelsen og må starte livet på nytt igjen blant husløse i byens containerhavn.

- Livet er en trist historie, mye verre enn filmen. Men jeg ser det ikke som min oppgave å frata folk håp. Så jeg bestemte meg for å lage en komedie, et eventyr med en lykkelig slutt. Jeg klarer ikke å bli lykkelig selv, derfor vil jeg gjøre andre lykkelige.

Kaurismäki er en tradisjonell historieforteller, inspirert av filmens klassikere, og sier det ikke har skjedd noe nytt i filmverdenen siden 1962.

- Hva med dogmefilmene?

- Jeg blir ikke så entusiastisk over at noen har funnet opp «hold kamerautstyret ditt sjøl». Vil du lage en grisete film i mørket, så gjør gjerne det. Men hvis du har ei lampe, bør du skru den på.

Jobber hjemme

Kaurismäki har laget 15 spillefilmer, et par av dem utenlands, men vil nå jobbe i hjemlandet. Det synes han alle filmskapere bør gjøre.

- Fordi bare der kjenner de detaljene i folks hverdagsliv. Og nettopp hans utforskning av det finske samfunnet, hans standhaftige politiske og kunstneriske prosjekt, er mye av årsaken til suksessen.

- Suksess? Jeg ber bare om å få være i fred. Jeg går min egen vei, kjedelig og trist, men den er min, sier Aki Kaurismäki.

TRIST SOM FAEN: Aki Kaurismäki er en av favorittene til Gullpalmen i Cannes og drøyer ventetida til prisutdelingen med et glass eller flere: - Det eneste jeg ikke gjør full, er å skrive. Da må jeg være edru og konsentrert.