Abid Raja legger finansieringsforslag på is:

Full forvirring: - Utrolig drøyt

Kulturlivet er forvirret. I statsbudsjettet foreslår departementet å avvikle spleiselaget mellom staten og fylkeskommunene for å finansiere kulturinstitusjoner i distriktene. Nå sier kulturminister Abid Raja at forslaget er lagt på is.

SKAPER FORVIRRING: Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) lovet først at spleiselaget mellom stat og region skulle holde ved, så kom statsbudsjettet hvor det skulle endres. Nå skal det ikke avvikles likevel.
Foto: Vidar Ruud / NTB
SKAPER FORVIRRING: Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) lovet først at spleiselaget mellom stat og region skulle holde ved, så kom statsbudsjettet hvor det skulle endres. Nå skal det ikke avvikles likevel. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I statsbudsjettet ble det foreslått av Kulturdepartementet å avvikle ordningen med faste fordelingsnøkler mellom stat og fylkeskommune for kulturinstitusjoner. Det har fått både kulturbransjen og opposisjon til å rase.

Ordningen har fungert som et spleiselag hvor staten står for 70 prosent av finansieringen, mens fylkeskommunene skal stå for 30 prosent. Kulturdepartementet vil heller legge til rette for dialogmøter hvor partene skal bli enige om finansieringen, kommer det fram i kulturbudsjettet.

Det vil si at den økonomiske støtten til flere kulturinstitusjoner som Den Nationale Scene i Bergen ikke ville vært bestemt på forhånd.

VINGLEPOLITIKK: Anette Trettebergstuen (Ap) mener kulturminister Abid Raja (V) ikke er til å stole på.
Foto: Vidar Ruud / NTB
VINGLEPOLITIKK: Anette Trettebergstuen (Ap) mener kulturminister Abid Raja (V) ikke er til å stole på. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Det reagerer kulturpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Anette Trettebergstuen, kraftig på. Hun mener at det som hittil har vært fast og forutsigbart, nå blir usikkert og uforutsigbart for kulturinstitusjoner over hele landet.

- Dette får så store konsekvenser for kulturen ute i landet at jeg mener det er det drøyeste Høyre-regjeringen har gjort disse åtte åra på kulturfeltet, sier hun.

Nå sier derimot kulturminister Abid Raja at forslaget er lagt på is.

Nuller ut

I et felles intervju med Dagbladet forteller kulturminister Abid Raja (V) og leder i Stortingets familie- og kulturkomité Kristin Ørmen Johnsen (H) at forslaget er «nullet ut» og lagt på is, av hensyn til kulturbransjen på grunn av coronakrisen.

- Jeg ga beskjed til departementet om at vi ikke kunne sette i gang med dette nå midt oppi coronakrisen. Det hadde blitt helt feil. Jeg har blitt hørt av departementet og de vil gå gjennom dette en gang til. Men ingenting vil skje i 2021, sier Kristin Ørmen Johnsen til Dagbladet.

KRITISK: Aslak Dørum, som er bassist i bandet DumDum boys, er kristisk til kulturminister Abid Rajas håndtering av krisen som har rammet norsk kultur. Video: Christian Roth Christensen Vis mer

- Ap må lese avisene

Både Johnsen og Raja henviser til en uttalelse gitt til Bergens Tidende da statsbudsjettet ble lagt fram. Der informerte Johnsen om at avviklingen var lagt på is.

- Dette informerte (Johnsen, journ.anm.) om til Bergens Tidende da statsbudsjettet ble lagt fram 7. oktober. Jeg synes derfor det er litt rart at dette fortsatt er et tema, sier Raja.

- Dette står på trykk, og Anette Trettebergstuen og Arbeiderpartiet bør begynne å lese avisene, sier Johnsen.

Raja sier at han og Johnsen uttaler seg sammen, slik at det ikke skal oppstå noen tvil om at avvikling ikke vil skje nå.

- Mitt mål har hele tida vært å hjelpe kulturlivet gjennom coronakrisen på best mulig vis. Det får vi bare til gjennom dialog og gode innspill fra kultursektoren, noe som også er tilfellet i denne saken. Jeg vil derfor skape mest mulig forutsigbarhet for kulturen over hele landet, og derfor er det klokest nå å utsette dette og gjøre ny vurdering av dette, hensyntatt coronakrisen, sier ministeren.

- Raja ikke til å stole på

Anette Trettebergstuen synes det er flåsete at kulturministeren henviser til en uttalelse i Bergens Tidende.

- Stortinget har ikke fått informasjon om dette, og vi forholder oss til det som står i statsbudsjettet. Dette er total vinglepolitikk, og jeg lurer på om Abid Raja i det hele tatt har kontroll. Dette er utrolig drøyt! sier hun.

Trettebergstuen henviser til at den planlagte regionreformen for kultur, hvor regionene selv skulle finansiere sine egne institusjoner, ble skrotet av Raja i vår.

- Det at han sier at de ikke vil avvikle denne ordningen per nå, sier ikke noe om hvorvidt de kommer til å gjøre det i framtida eller ikke. Det viser at Raja ikke er til å stole på. Han lovte å legge vekk reformen, men nå utelukker han den ikke. Jeg og Ap går til krig mot dette, sier hun.

- Fortsatt levende

Direktør i Norsk teater- og orkesterforening (NTO) Morten Gjelten sier at han absolutt ikke leste Bergens Tidendes artikkel som at saken er i mål.

- Den presiseringen som Dagbladet nå kommer med, er helt nødvendig. Om jeg forstår det riktig, betyr dette bare en islegging i et år, og ikke en vurdering av selve avviklingen. Det betyr at denne saken er levende fremdeles, sier Gjelten til Dagbladet.

I en SMS til Dagbladet sier Abid Raja at Kulturdepartementet ikke har sendt ut offisiell informasjon om endringen fordi budsjettet er hos Stortinget til behandling.

- Regjeringspartiene, og flertallet bestående av fire partier, vil skrive merknader på dette og fremme anmodningsvedtak, men det vil ta en del tid før det kommer. Derfor velger vi å klargjøre dette i Dagbladet nå, slik at det kan skape forutberegnlighet for kultursektoren, skriver Raja.

Sterke reaksjoner i distriktene

Opposisjonen og kulturinstitusjoner har argumentert at avviklingen av «spleiselaget» vil føre til en svekket økonomi, uforutsigbarhet for framtidig økonomi, større forskjeller mellom institusjonene fra region til region, og i tilbudet til folk som bor der.

Direktøren ved Hålogaland Teater i Tromsø informerer til Dagbladet at de ikke hadde inntrykk av at Bergens Tidendes artikkel var regjeringens politikk, men heller et forslag fra en Høyre-politiker.

Teatersjef ved Trøndelag Teater, Elisabeth Egseth Hansen, frykter kultursektoren i regionen kommer til å tape i kampen om midler i konkurranse med andre oppgaver som fylkeskommunene og kommunene har om ordningen blir avviklet.

Da Dagbladet spør henne onsdag om hun har fått med seg at Kulturdepartementet har gått tilbake på avviklingen, forteller Egseth at hun fikk med seg oppslaget i Bergens Tidende, men ikke har fått noen form for informasjon fra Kulturdepartementet eller fylkeskommunen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer