Eurovision Song Contest 2019

Full forvirring: Israelske medier meldte fransk Eurovision-boikott

Bakgrunnen er en planlagt israelsk humorserie hvor Frankrikes Eurovision-deltaker utfører et terroristangrep for IS.

REPRESENTERER FRANKRIKE: Bilal Hassani skulle etter planen representere Frankrike i Eurovision-finalen. Nå er det usikkert om det skjer. Foto: NTB scanpix
REPRESENTERER FRANKRIKE: Bilal Hassani skulle etter planen representere Frankrike i Eurovision-finalen. Nå er det usikkert om det skjer. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De israelske mediene Ynet og Hareetz meldte i går at Frankrike truer med å boikotte hele Eurovision-finalen.

Årsaken skulle være at den israelske statlige kringkasteren «KAN» planlegger å sende TV-serien «Douze Points» («Duz Pua») midt under finaleuka. Nyheten er blitt delt av blant andre russiske RT.

Nå har imidlertid France Television avkreftet at det er noen boikott på gang. Det melder franske Télé-Loisirs.

- Hele den franske delegasjonen arbeider ved siden av Bilal Hassani, med tanke på finalen som er planlagt i mai i Tel Aviv. Vi er i jevnlig kontakt med Den europeiske kringkastingsunion som kommuniserer med alle landene som deltar i Eurovision, inkludert kanalen «KAN», skriver de i en uttalelse.

- I sammenheng med disse diskusjonene som finnes mellom kanalene, ble prosjektet til fiksjonen «Duz Pua» - som vi fikk vite om først forrige uke - avslørt.

Homofil muslim

I den planlagte fiktive TV-serien skal Frankrikes deltaker, en fransk-algerisk homofil mann, utføre et terroristangrep for IS midt under finalesendingen. Serien ble først påbegynt i fjor etter at Israels seier i Eurovision var et faktum.

Innspillingene begynte den siste uka i januar, ifølge Haaretz. Serieskaperne håper å kunne sy sammen tre episoder før Eurovision-sirkuset starter for alvor i mai.

- Denne serien ler hardt av homofobi. IS-medlemmer er de største homofobene i verden, og de hater homofile mer enn noen andre, noe som viser hvor dumme de er, sier serieskaper Yoav Hebel til avisa.

- Dette handler også om at det å ha Eurovision i Israel virkelig svir for IS. Israel er vertsland, det er fullt av homofile folk, og hele verden er interessert. Fra et humoristisk ståsted er det masse materiale å leke med, for plutselig står tøffe Mossad-agenter midt i Eurovision med slemme IS-soldater som også må prøve å passe inn, sier seriens andre skaper, Asaf Zelicovitch.

- I diskusjon

Også Den europeiske kringkastingsunion har gått ut med en uttalelse i kjølvannet av nyheten om Frankrikes angivelige Eurovision-boikott.

- Vi er klar over komidramaet som blir produsert i disse dager for Israel og tv-stasjonen «KAN», og behandler det som et Eurovision-event. Vi understreker viktigheten av ytringsfrihet, og ryktet til Eurovision Song Contest, sier direktør for Den europeiske kringkastingsunion, Jon Ola Sand, til israelske Ynet.

Han opplyser om at de er i diskusjon med vertskringkasteren av Eurovision 2019, «KAN», om denne produksjonen, for å sørge for at resultatet vil fungere for begge sider.

Eurovision-kontroversen

I fjor overbeviste Israelske Nettas høneklukkende og metoo-inspirerte låt «Toy» både folket og fagjuryene.

Men seieren satte også startskuddet for det som skulle bli en stor Eurovision-diskusjon i månedene som fulgte.

- Jeg elsker landet mitt. Neste gang i Jerusalem! sa nemlig Netta da førsteplassen var et faktum.

Hun fikk støtte fra landets statsminister Benjamin Netanyahu, som skrev på Twitter i natt at han ønsket at 2019-arrangementet skulle foregå i Jerusalem.

Flere reagerte på utsagnet, deriblant Midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage.

- Dette er politikk. «Neste år i Jerusalem» er et budskap som veldig mange jøder bruker. Det har en stor symbolsk betydning. Det er en setning som viser at «til slutt skal alle jøder samles i sitt land», i Sion, som er Jerusalem. Det er det artisten sier til verden, sa Henriksen Waage til Dagbladet.

I september kom imidlertid beskjeden om at Tel Aviv var blitt valgt som vertsby for Eurovision Song Contest 2019, og ikke Jerusalem. Finalen går av stabelen 18. mai.

Den norske Melodi Grand Prix-finalen holdes lørdag 2. mars, og sendes direkte på NRK fra Oslo Spektrum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer