Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Tjenestepensjon:

Full forvirring om jobbpensjon?

Ny ordning blir, på samme måte som dagens ordning, tryggere, mer forutsigbar og på et nivå som er bedre enn de aller fleste i privat sektor.

STÅR FRIERE: Du må gjerne spare til pensjonstida. - Men som offentlig ansatt med god pensjon, står du friere til å spare på den måten som passer deg selv best, skriver innsenderen. Foto. NTB Scanpix / Schutterstock
STÅR FRIERE: Du må gjerne spare til pensjonstida. - Men som offentlig ansatt med god pensjon, står du friere til å spare på den måten som passer deg selv best, skriver innsenderen. Foto. NTB Scanpix / Schutterstock Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet skriver 25. juli at svært mange i offentlig sektor er usikre på hva slags tjenestepensjon de har. Hele 47 prosent vet ikke om de har innskudds- eller ytelsespensjon.

Dette er kanskje ikke så rart etter en vår der diskusjon om pensjon for offentlig ansatte har vært et stor tema. Men fram til 2020 så har offentlig sektor fortsatt ytelsesordninger.

Så vil de som vi i denne sammenheng kan defineres som «unge», dvs. født i 1963 og yngre, få en ny pensjonsopptjening for resten av sitt yrkesliv i det offentlige. Denne ordningen blir koblet sammen med opptjeningen i den gamle ordningen.

Steinar Fuglevaag, spesialrådgiver i Fagforbundet.
Steinar Fuglevaag, spesialrådgiver i Fagforbundet. Vis mer

Selv om opptjeningen er annerledes i den nye ordningen, så har den store likheter når man først blir pensjonist. Fra pensjonsuttak blir pensjon livsvarig, den blir lik for kvinner og menn gitt lik karriere, og den vil ha en garantert regulering.

Ny ordning blir, på samme måte som dagens ordning, tryggere, mer forutsigbar og på et nivå som er bedre enn de aller fleste i privat sektor.

Vår ambisjon har vært å tariffavtale ordninger som gjør privat pensjonssparing unødvendig for ansatte med en normal karriere i offentlig sektor. Fordi dette er tariffavtalt, så trenger heller ikke de ansatte å bruke krefter på å vurdere kvaliteten på arbeidsgivers pensjonsordning. De vet den er god!

Det betyr ikke at det er dumt å spare, det må du gjerne gjøre! Men som offentlig ansatt med god pensjon, står du friere til å spare på den måten som passer deg selv best. Og det er ikke alltid på samme måte som finansindustrien vil!