BOKAKTUELL: «Skyggeboken» er siste bind i trilogien «Byens spor». I den forbindelse har Lars Saabye Christensen gitt intervjuer der han antyder at romanen er hans siste. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BOKAKTUELL: «Skyggeboken» er siste bind i trilogien «Byens spor». I den forbindelse har Lars Saabye Christensen gitt intervjuer der han antyder at romanen er hans siste. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Lars Saabye Christensen

Full forvirring om Lars Saabye Christensen

Er «Skyggeboken» 65-åringens siste bok? Forfatteren svarer tilsynelatende både ja og nei. Forlaget mener det ikke kan slås fast.

Publisert

Flere av Norges største aviser publiserer i dag intervjuer med forfatter Lars Saabye Christensen. Anledningen er lanseringen av 65-åringens nye roman «Skyggeboken», som kommer om ei uke.

Saabye Christensen skrev på boka mens han fikk cellegift for benmargskreft, og har skrevet seg selv inn i handlingen i romanen, som kreftsyk forfatter som skriver sin siste bok.

I «Skyggeboken» beskriver han boka som «min siste roman» og «min avskjed som forfatter».

Men er «Skyggeboken» virkelighetens Saabye Christensens punktum som forfatter? I intervjuene gir forfatteren tvetydige svar.

- Misforhold

- Der og da er det en sann uttalelse, sier Saabye Christensen i sitt intervju med Dagbladet.

- Det er under det premisset og de forholdene romanen er skrevet. Det preger skriften og min holdning til fortellingen på godt og ondt.

MISFORHOLD: Forlagsdirektør Tine Kjær i Cappelen Damm mener det er feil å slå fast at forfatteren sier at han legger opp. Foto: NTB Scanpix
MISFORHOLD: Forlagsdirektør Tine Kjær i Cappelen Damm mener det er feil å slå fast at forfatteren sier at han legger opp. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Saabye Christensen sier også at «det er mange band som har mange avskjedskonserter», før han blir alvorlig:

- Men det er sant. Alt det må leses i romanens lys. Og det er skrevet med en grunnleggende følelse av å bli ferdig. Det er i den tankegangen romanen er skrevet. At det er den siste romanen min. Og det preger romanen.

Forlagsdirektør Tine Kjær i Cappelen Damm mener på sin side det er feil å slå fast at forfatteren sier at han legger opp.

- Det er et misforhold mellom en del overskrifter og det han faktisk sier. Det er viktig å holde fast ved hans egne ord: Dette er en roman, og dette er et litterært grep, sier hun til Dagbladet.

Hun påpeker at boka er skrevet for mange år siden.

- Det var sant i øyeblikket da han skrev romanen. Jeg opplever at boka beskriver forfatterskikkelsen på romanskrivingens tidspunkt.

Det er viktig å skille mellom forfatteren Lars Saabye Christensen og romanfiguren Lars Saabye Christensen, mener hun.

- Det er klart at både mennesker og sykdommer forandrer seg over tid. Hans opplevelse av sykdommen per i dag er kanskje en annen enn det den var i den akutte fasen der og da. Uansett står forfatterens selvbiografiske tilstedeværelse og dirrer i romanen. Det er rett og slett et lysende litterært grep i dette tredje og siste bindet.

Kjær kan verken avkrefte eller bekrefte påstandene definitivt, men sier at en nytt manus vil bli tatt imot med åpne armer.

- Men hva han tenker om framtidige bøker er det vanskelig å si. Nå er vi så heldige at vi får gi ut bind tre i Byens spor. Det er der vi er nå.

«Kan ikke la være»

Også Aftenposten har spurt Saabye Christensen om «Skyggeboken» virkelig er hans siste bok. Forfatteren vil ikke gi noe klart svar. På spørsmål om det kanskje ikke er et endelig farvel likevel, svarer han:

- Nei, nei. Jeg vil ikke overprøve min egen roman eller krangle med den. Den er sannsynligvis smartere enn meg.

Han vedgår imidlertid at han ikke kan se for seg et liv hvor han ikke skriver, og går med på at han «ikke kan la være».

Videre sier han til avisa:

- Det jeg skriver om mitt forfatterskap, er sant der og da.

Hund uten bein

VG, som også har publisert et intervju med 65-åringen fredag, skriver følgende:

«Om ei uke gir Lars Saabye Christensen (65) ut sin siste roman. Den ble skrevet mens han gjennomgikk cellegiftbehandling for benmargskreft - og er hans avskjed som forfatter.»

På spørsmål fra VG om romanen virkelig er hans avskjed som forfatter, sier Saabye Christensen følgende:

- Jeg krangler ikke med min egen roman, det var sant da jeg skrev det.

- Men hvordan er det å ikke skulle skrive mer? spør VG.

- Jeg føler meg som en hund uten kjøttbein. Så vi får se.

NRK siterer på sin side VG-intervjuet, og slo først fast at Saabye Christensen gir seg som forfatter.

Leder Heidi Marie Kriznik i Forfatterforeningen synes det er trist når forfattere føler de må legge opp - uansett årsak.

SLITSOMT: Leder Heidi Marie Kriznik i Forfatterforeningen påpeker at også forfattere kan rammes av helseproblemer, tvil og utmattelse. Foto: NTB Scanpix
SLITSOMT: Leder Heidi Marie Kriznik i Forfatterforeningen påpeker at også forfattere kan rammes av helseproblemer, tvil og utmattelse. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Samtidig er det sånn livet er. Iblant har man ikke overskudd. Det er innmari slitsomt å skrive ei bok, og etterpå kan man føle seg helt utmatta. Så skal den ut i verden, og det kan føles som at man ikke har krefter til å gjøre det én gang til, sier hun til Dagbladet.

Hun påpeker at forfattere også bli rammet av helseproblemer, tvil og utmattelse, som alle andre i arbeidslivet, sier hun til Dagbladet.

Hun mener slike beskjeder ofte kan være uttrykk for dagsformen, og vil ikke spekulere over hvorvidt det kan være en PR-strategi.

- Slik er det med idrettsutøvere, sjakkspillere og musikere også. Noen ganger sier de at de skal legge opp, men fortsetter likevel. Jeg tenker det er en del av å være menneske, at man er «fed up» iblant.

«Jeg slipper den løs»

Til Dagbladet sa Saabye Christensen i går at han ikke skriver på noen ny roman for øyeblikket.

Han jobber imidlertid med en tv-serie med regissør Per Olav Sørensen. Forrige uke opptrådte han med forfatter og musiker Ketil Bjørnstad og sanger Anneli Drecker. Sist onsdag sto han på scenen med Maj Britt Andersen.

I «Skyggeboken» begrunner han avgjørelsen om å skrive seg selv inn slik:

«Jeg vil være til stede i min siste roman og holde øye med den, holde den i tømmene så å si, og så er det kanskje nøyaktig det motsatte jeg gjør: Jeg slipper den løs».

Saabye Christensen slo gjennom med «Beatles» i 1984. Allerede i 1976 vant han Tarjei Vesaas' debutantpris for diktsamlingen «Historien om Gly».

Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med Saabye Christensen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer