Full forvirring om NRK-sjef

Ryktene svirrer om Marie Jore Ritterberg som ny NRK-sjef. Hovedpersonen er hjemme på Ljan og vil ikke kommentere.

NRK Dagsrevyen var på plass utenfor høyesterettsadvokat Else Bugge Fougners kontor i Oslo sentrum i kveld og rapporterte fra et styremøte i NRK. Men Dagsrevyen passerte uten at noen ny kringkastingssjef var kunngjort.

Det har etter alt å dømme vært holdt et uformelt møte i styret, men det er uklart om man fattet noen beslutning der.

Økonomidirektør Marie Jore Ritterberg i Norske Skog var på mange pressefolks lepper i kveld. Men hun ville ikke bekrefte at hun er spurt om å ta stillingen som Einar Førdes etterfølger.

-Ikke uten grunn

Dagbladet.no konfronterte henne tre ganger med ryktene.

-På det nåværende tidspunkt har jeg ingen kommentar, var hennes første svar klokka 18.20.

Da vi en times tid senere spurte den 40 år gamle siviløkonomen om hun er forespurt om å ta jobben, svarte Rittenberg på en måte som tydet på at en utnevnelse er forestående:

-Ryktene er nok ikke kommet uten grunn.

Dementerte

Men da den ganske så ukjente NRK-kandidaten kom hjem til eneboligen på Ljan et par minutter før klokka 20 og kjørte inn i oppkjørselen, var hun lite villig til å snakke med pressefolkene som sto vakt.

-Beklager at dere har ventet så lenge, men jeg har ingen kommentar.

Dagbladet.no spurte pent om å få ta et bilde i tilfelle det skulle komme en avklaring på sjefsstillingen i løpet av kvelden.

-Disse ryktene som har oppstått er feilaktige, sa Rittenberg. Så forsvant hun raskt inn døra.

Økonom

Rittenberg er utdannet siviløkonom og har arbeidet i A-pressen og i det internasjonale revisor- og konsulentselskapet Arthur Andersen før hun ble ansatt i Norske Skog. Hun har hittil vært ganske ukjent for offentligheten og navnet hennes har til nå overhode ikke forekommet i de mange spekulasjonene om hvem som blir ny NRK-sjef.

Lang jakt

Styret i NRK, med styreformann Torger Reve i spissen, sliter tungt for å få noen til å takke ja til stillingen som kringkastingssjef. Ifølge VG fredag skal så mange som 10 personer ha takket nei.

Den første var bokklubbdirektør Kristenn Einarsson. Senere skal blant andre konsernsjef Jan O. Frøshaug i danske Egemont og styremedlem Christian Thommessen ha sagt nei.

Da det ble klart at Einarsson takket nei 19. desember, sa styreformann Reve at arbeidet med å finne Førdes arvtager har tatt lengre tid enn han hadde trodd. Einar Førdes periode som sjef går først ut til høsten i år.

Den nye sjefen får en vanskelig start fordi NRK skal spare 115 millioner kroner i år.