«Atlantic Crossing»

Full forvirring om «sannheten»

Verken NRK eller Cinenord vil ta på seg ansvaret for at «Atlantic Crossing» ble markedsført som en «utrolig og sann historie».

STORSATSING: Sofia Helin, Tobias Santelmann, og Kyle MacLachlan spiller hovedrollene i det historiske dramaet «Atlantic Crossing». Video: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NRK-dramaserien «Atlantic Crossing» har i lang tid vært under angrep fra flere av Norges ledende historikere og kongebiografer. Et sentralt premiss for kritikken som er rettet mot NRK og serieskaperne, er hvordan «Atlantic Crossing» er markedsført og presentert for offentligheten.

NRK og serieskaperne har hele veien argumentert for at «Atlantic Crossing» er en fiksjonsserie, og at det dermed er stor takhøyde for diktning og kunstnerisk frihet. Serien er «inspirert av», ikke «basert på» virkelige hendelser, argumenterer de.

Historiker og biograf Tor Bomann-Larsen, professor i historie ved Universitetet i Tromsø, Tom Kristiansen, og forfatter, biograf og universitetsdirektør, Tore Rem, mener på sin side at denne beskrivelsen er villedende. De er av oppfatning av at serien er presentert som sann, og at rommet for diktning dermed er trangere.

- Den sanne historien

På nettet finnes det eldre beskrivelser av dramaserien, men om det er NRK eller produksjonsselskapet Cinenord som har skrevet dem vites ikke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer