HVEM?: Ingen vet helt sikkert hvem som kjøpte Skrik i 2012. De siste ryktene er at den russiske oligarken Roman Abramovitsj er den nye eieren. Foto: NTB/Scanpix.
Foto: Pontus Hk / NTB scanpix
HVEM?: Ingen vet helt sikkert hvem som kjøpte Skrik i 2012. De siste ryktene er at den russiske oligarken Roman Abramovitsj er den nye eieren. Foto: NTB/Scanpix. Foto: Pontus Hk / NTB scanpix Vis mer

Munch

Full forvirring rundt «Skrik»-kjøp

Russiske medier påstår at en styrtrik oligark har kjøpt et «Skrik»-bilde av Edvard Munch.

Publisert

Det kunne se ut til at alle verdens kunstinteresserte endelig skulle få vite hvem som kjøpte «Skrik» på en auksjon i New York i 2012.

Det russiske nyhetsbyrået Sputniknews meldte søndag at milliardæren Roman Abramovitsj har kjøpt et av «Skrik» -bildene av Edvard Munch. Nyhetsbyrået siterer «russiske medier» og skriver at den russiske oligarken kjøpte bildet for svimlende 120 millioner dollar den 2. mai. Det framgår ikke når maleriet skal ha blitt solgt .

Sputniknews skriver at bildet ble solgt på en auksjon i New York og bruker en konto med navnet «Sotheby's Life» fra chatte-appen «Telegram» som kilde i saken. Kontoen skriver på russisk at det er Abramovitsj som har kjøpt bildet.

Sotheby's er et velrenommert auksjonsbyrå. På hjemmesiden til Sotheby's står det om det siste kjente salget at bildet ble solgt 2. mai 2012 for rundt 120 millioner dollar, akkurat slik som Sputniknews melder. Men det står ingenting om hvem som har kjøpt maleriet.

En talsperson for Abramovitsj skal ha sagt til The Sun at det ikke stemmer at oligarken er maleriets eier. Holdingselskapet Millhouse Capital, som er ansvarlige for Abramovitsjs eiendeler, benekter ifølge den britiske avisa at den russiske milliardæren har kjøpt maleriet. Sputniknews har nå endret saken og identiteten til maleriets eier er fortsatt i det blå.

BJØRVIKA: Fasaden på det nye Munchmuseet får flere til å se rødt. Men hvordan er det egentlig ut på innsida? Se videoen, og døm selv. Reporter: Mathilde Lea. Video: Malene Storrusten/Lars Eivind Bones. Klipp: Emilie Rydning Vis mer

Solgt av nordmann i 2012

Det var norske Petter Olsen som i 2012 solgte sitt «Skrik»-maleri i New York på Sotheby's auksjon. Auksjonsbyrået opplyste til Dagbladet at kjøperen inntil videre skulle være anonym.

Dagbladet har igjen vært i kontakt med Sotheby's, men har ikke fått svar.

For 8 år siden var det også mange spekulasjoner rundt hvem som hadde kjøpt maleriet.

Det heiteste stalltipset den gangen var Sheikha Al Massaya, datter av Emiren av Qatar, men også kosmetikkarving Ronald Lauder, hedgefond-sjef Steve Cohen, sosietetskvinne Lily Safra og finansmann David Martinez er blant samlerne som omtales som aktuelle kjøpere.

Los Angeles Times meldte i 2012 at den nye eieren var kunstsamleren Leon Black.

Verdens dyreste

Da «Skrik» ble solgt i 2012 slo det verdensrekorden for kunst solgt på auksjon. Prisantydning lå på rundt 80 millioner dollar, men ble solgt for cirka 120.

Den forrige verdensrekorden var på 636 millioner kroner for Pablo Picassos «Femme Assise Dans Un Fauteuil» .

«SKRIK»: I Munchmuseets magasin er de nøye med hvordan de behanlder «Skrik» av Edvard Munch. Reporter: Mathilde Lea. Video: Christian Roth Christensen. Klipp: Ingebjørg Iversen Vis mer

«Skrik» er verdens dyreste kunstverk solgt på auksjon, men langt fra verdens dyreste maleri. Det er av Paul Cézanne og ble kjøpt privat av kongefamilien i Qatar for ikke mindre enn 250 millioner dollar.

Visum-trøbbel

Chelsea-eier Roman Abramovitsj har definitivt mulighet til å punge ut for et maleri til 120 millioner dollar, nærmere 1,2 milliarder kroner. Ifølge Forbes har han en nettoformue på 12,4 milliarder dollar og er en av Russlands rikeste menn.

Abramovitsj eier blant annet fotballklubben Chelsea. I 2018 havnet han i trøbbel da han ikke fikk fornyet sitt britiske visum. Russiske myndigheter reagerte kraftig på den påståtte visumnekten, og kalte det «fiendtlig» og «samvittighetsløst».

Det ble spekulert om visa-trøbbelet var en motreaksjon på giftangrepet mot eksspionen Sergej Skripal og datteren Julija.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer