Full fres med Edna

Edna Falao er bilmekanikeren fra Refstad i Oslo som havnet midt i verdens jetset. Men først måtte hun overnatt på bordell

Champagnen står i kjøleren. Her er det full fres.

Det sa klikk i telefonen. Edna Falao, Norges første kvinnelige speedwaystjerne og jetsett-insider ventet i Sør-Frankrike.

BRIGITTE BARDOT, ELIZABETH TAYLOR, Richard Burton, Frank Sinatra, Sean Connery, ekskeiserinne Soraya, kongelige, adelige og milliardærer - i 40 år har de vært omgangskretsen til Edna Falao.

- Hvor gammel jeg er? Nei, pinadø - i Frankrike spør du ikke om alder, altså. Dessuten har jeg jugd så mye om det der at jeg ikke vet det lenger.

Ednas tempo mellom bordene på familiens restaurant L'Esquinade utenfor St. Tropez tilsier en helt annen alder enn historien. Det er snart et halvt århundre siden grønnsakgrossist-datteren fra Refstad i Oslo var Norges første kvinnelige norgesmester i speedway. Det er 40 år siden hun reiste til Paris for å gå på kokkeskole, og like lenge siden hun møtte nattklubbeieren Roger Urbini og livet tok en helt annen retning enn hun hadde forestilt seg.

- Jeg var jo utdannet mekaniker og skjønnhetspleier, jeg, vet du. Jeg bodde i London og var til og med så heldig at jeg fikk komme hjem til Helena Rubinstein - skjønn dame, forresten. Men så var jeg så glad i å lage mat at jeg søkte meg inn på sauselinja på Cordon Bleu-skolen i Paris. Der møtte jeg Roger, mannen min, som eide de mest populære nattklubbene her og i Meghve i Alpene. Han ba meg komme en tur til St. Tropez.

«Hvorfor ikke,» tenkte Edna, som sammen med en venninne satte seg i bilen og kjørte sørover.

- MEN DET VAR IKKE UTEN komplikasjoner, skal jeg si deg - jeg var jo forlovet i Norge, men jeg ringte hjem og fortalte hva som skjedde, altså. På veien ned kolliderte vi med en lastebil med appelsinjuice. Alt jeg hadde ble ødelagt, og det var midt på natta og ikke noe hotell i nærheten. Vi måtte innlosjeres på bordell. Du kan tenke deg politiet var flaue - og nervøse: Vi fikk beskjed om å låse døra til rommet vårt godt. Men de prostituerte var så søte. Vi skravlet og koste oss og fikk kjempekontakt. Dagen etter satte politiet oss på toget ned hit.

Edna ankom St. Tropez i begynnelsen av det byens innbyggere kaller gullalderen: 50-, 60-, og 70-tallet. Brigitte Bardot hadde nettopp gjort byen viden kjent i rollen som kvinnen med stor K i filmen «Og Gud skapte kvinnen». Roger Urbinis nattklubb var den mest populære i byen.

- Alle var der, alle kjente hverandre og alle fløy barbeint. Fikk vi problemer med noe, ringte vi bare til «Pom-Pom», hun het egentlig Claude og var kona til en fransk president som het Pompidou. Begge var mye hos oss. Det var Brigitte og Roger Vadim som gjorde St. Tropez ordentlig kjent, men det var en venninne av oss - Frangoise Sagan - som skrev om den først. I Meghve drev jeg restaurant, mens Roger holdt på med nattklubben. Restauranten var akkurat som her på L'Esquinade - rett som det var, hoppet folk opp på bordene for å danse.

EN GANG FIKK JEG til og med hjelp av Jane Fonda med oppvasken. Det er pinadø litt artig å tenke på, ikke sant? sier Edna, og legger til:

- Hvis jeg skal trekke fram det mest fascinerende mennesket jeg har møtt, må det bli Ava Gardner. Det var på nattklubben Regines i Paris. Hun var full og hadde øyensverte under øynene, men for en utstråling. Ja, det har forresten Ivana Trump også - hun er sterk, altså. Og Armani - for en mann.

Edna sukker.

- Steve McQueen derimot, han gikk med sokker i sandalene, til og med på nattklubb. Det var forferdelig: Ingenting er verre enn sokker i sandaler. Det er rart det der med utstråling: Richard Burton var liten, og han hadde dårlig hud, men de øynene og dét smilet, da du.

- Ringe Bardotten? Ok, hun er litt sær, så jeg kan ikke si at dere er journalister, men det hadde vært artig om hun kom.

EDNA OG ROGER VAR ET UVANLIG PAR: Roger som var utdannet skredder, tegnet og sydde klær til Edna, mens mekanikerutdannede Edna mekket på bil og motorsykkel. På slutten av 70-tallet kvittet Roger seg med nattklubbene, og sammen startet Edna og Roger restaurant L'Esquinade på stranda utenfor St. Tropez. Nå er det Edna og sønnen Manuel som står for den daglige driften. Bestevenninnen Brigitte Bardot er fortsatt fast gjest. Det samme er flere norske kjendiser.

- De fleste er stamgjester med faste bord fra år til år. Bardotten sitter alltid inne i hjørnet der, og Yngvar Numme og kona pleier å sitte der borte. For noen uker siden feiret vi bursdagen til Grethe Kausland. Rolv Wesenlund kastet bløtkake rett i ansiktet på henne. Festlig, vet du - folk skal føle at de kommer litt sånn hjem til familien her hos meg.

Edna trekker pusten, retter på de mørke solbrillene og kaster et blikk over gule parasoller, strandsenger og blått Middelhav:

- Men nattklubb var mye enklere. Jeg elsker nattklubblivet. Egentlig hater jeg stranda.

EDNA ER FORTSATT en kjent skikkelse i St. Tropez' natteliv.

- Å gå på nattklubber, på barer og i middager for å treffe mennesker er en del av jobben. Vi sender mamma. Hun er den eneste som orker tempoet, sier sønnen Manuel.

Mamma Edna ser på sønnen og hever en formanende pekefinger.

- Manuel, av og til er jeg bekymret for deg. Du jobber altfor mye. Du burde komme deg mer ut - ha det moro. Jeg har sagt det til deg før.

- Han er sånn arbeidsnarkoman. Her en natt ved tretida da jeg kom hjem fra nattklubb, var han ennå ikke hjemme. Jeg hadde mine bange anelser, så jeg dro ut hit på stranda. Et øyeblikk tenkte jeg at han kanskje hadde en dame eller noe sånt her, men hvem sto og bakte kaker for harde livet? Nei, da ble jeg forbannet altså.

Ednas viktigste ressurs i et miljø som ofte betegnes som overflatisk og farlig, har vært at hun rett og slett elsker å ha mennesker rundt seg.

- Når sant skal sies var det ikke så enkelt i begynnelsen. Jeg snakket ikke språket, og det var ikke noe som het intensivkurs i fransk. Dessuten kjente jeg ingen. Alt jeg hadde, var en mann som var nattklubbvert og sa god dag til hundre mennesker hvor enn han kom.

40 år seinere kan Edna nesten ikke gå noe sted uten selv å treffe kjente.

- JEG HAR TO HEMMELIGE steder det hender jeg stikker av til for å få lest aviser og være alene. Av og til sitter jeg hele natta i senga og ser gamle filmer, da slapper jeg også av. Men heldigvis klarer jeg meg med tre timers søvn. Nattelivet nå er enda villere enn det var, vet du. Det hendte jo at vi avsluttet med boller og champagne i havna om morgenen, men ikke hver dag. Nå går det døgnet rundt hele tida, sier Edna. Den tidligere speedwaydronningen har sett flere eksempler på at ikke alle henger like godt med i svingene hele veien.

- De pillegreiene er forferdelige her. Folk tar piller for å komme opp og piller for å sovne. Jeg skal innrømme at det hender jeg tar en aspirin hvis jeg er sliten eller har vondt i hodet, men aldri når jeg har drukket alkohol. Men sove - dét gjør jeg litt rundt forbi: Jeg sammenlikner meg med Churchill; han tok seg fem minutter på kontoret, og så var han i gang. Jeg dupper av fem minutter på en bar eller nattklubb, så er det full fres igjen. Jeg tror bare det er Wenche Foss og Wenche Myhre som slår meg i tempo. Dét er damer i full fres, det.

- Det hender jeg kjører motorsykke, men drømmen er å kjøre det bilracet i ørkenen, sier Edna.
-Jeg elsker å ha mennesker rundt meg, og må ut. Heldigvis trenger jeg bare tre timer søvn, sier Ena, her med prins Charles della Torre e Tassa.
Sammen med sønnen Manuel (32) river Edna L'Esquinade på stranda utenfor St. Tropez.