Full frihet for Vanunu

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GJENNOM UTALLIGE

brev, i 16 år, har jeg prøvd å holde motet oppe hos Israels atomfange, Mordechai Vanunu, mannen som i 1986 ga fotografier av Israels atomvåpen til Sunday Times og nå har sittet inne i 18 år. Den 21. april settes han fri.

Han har bedt meg stå ved fengselsporten når han slipper ut, og jeg har sett frem til det. Men nå kan det se mørkt ut, for meg og 100 andre støttespillere fra hele verden. I et rettssamfunn vil den som har sonet sin straff få sin fulle frihet. Men Israel har i denne uken varslet drakoniske tiltak, husarrest og forbud mot enhver kontakt med utlendinger, også pr. brev, telefon, fax eller email.

Hvem er så denne mannen, en av verdens mest kjente politiske fanger, med så mange priser, æresdoktor i Tromsø, nominert til Nobelprisen i 15 år - høyaktet overalt, men utropt til folkefiende nr. 1 i Israel?

NÅ, VED LØSLATELSEN,

skal det igjen demonstreres at dette handler om en farlig mann. Det skal være forbudt for Vanunu å komme nærmere Israels grenser mot fremmed stat enn 300 meter, eller 100 m avstand fra fremmede ambassader, han må velge en mindre landsby å bo i - og ikke forlate denne uten å varsle politiet. Forbudet mot post mv. går endatil lenger enn i de hårdeste 12 årene i enecelle.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer