Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Full frikjennelse

Michael Jackson er frikjent på alle punkter i tiltalen. Juryen mener han verken har misbrukt barn, eller gitt dem alkohol.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): SISTE: Juryen frikjenner Michael Jackson på alle punkter. Jurymedlemmene var enige om at kjenneslen var rettferdig, og Michaels brødre takker alle som har støttet superstjernen og hans familie verden over. 

Nå jubler folkemassen utenfor rettsbygningen i Santa Maria. Nøyaktig 23.30 kunne Michael Jackson forlate rettssalen som en fri mann. Han var blek men fattet, tydelig preget av påkjenningen saken har vært for ham. Utenom et stivt vink til fansen som hyllet ham, var det liten glede å spore.

Juryen på åtte kvinner og fire menn  var klar enstemmig i sin kjennelse. De har dermed gitt klar melding om at saken mot popstjernen overhode ikke har holdt vann. En stor seier for Michael Jackson, og en ren skandale for statsadvokat Tom Snedden, som i nær ti år har jaktet på Jackson etter diverse anklager.

Juryformannen sa «Not guilty» på samtlige ti tiltalepunkter.

Under opplesningen av kjennelsen brøt Jacksons mor, Katherine, ut i gledestårer.

Dermed er rettsdramaet over for godt. Nå vil Jackson og hans advokater la det bli med det, melder flere eksperter. De vil på ingen måte forfølge gutten eller familien som har fremsatt anklagene, men la saken dø ut i stillhet.

Et drøyt kvarter tidligere kom Michael Jackson frem til rettsbygningen i Santa Maria. Klokken 22.49 gikk han inn i bygningen omringet av livvakter og familie, mens hylende fans ropte støtteerklæringer.  

Under juryens opplesing var det helt stille på utsiden av rettsbygningen. Selve lyden fra opplesningen ble krinkastet via høytalere - og til media.

I følge flere medier stod Jackson selv stille på tiltalebenken mens han tørket tårene med kleenex-papir.

FRIKJENT: Blek men fattet kunne Michael Jackson gå ut av rettsbygningen som en fri mann. Foto: Scanpix
FRIKJENT: Blek men fattet kunne Michael Jackson gå ut av rettsbygningen som en fri mann. Foto: Scanpix Vis mer

Søstrene Janet, La Toya, og broren Jermaine Jackson var med i hans følge til rettsbygget. Det samme var moren Katherine.

Jackson sa ingenting da han forlot rettsbygningen, men satte seg rett i en av de fire sorte bilene som har tatt ham frem og tilbake mellom rettsbygningen og ranchen Neverland under den 14 uker lange rettssaken.

Rett før klokka 21.45 i dag kom beskjeden om at juryen er blitt enige om en kjennelse i saken mot Michael Jackson.

Juryen har sittet sammen siden 3. juni, og det er tydelig at de har hatt problemer med å bli enige.

Men informasjonen som kom i kveld, tydet på at juryen var blitt enige om enten å dømme eller frikjenne popstjernen, og at det ikke var snakk om en såkalt «hung jury», som ikke har klart å bestemme seg.

Jackson var tiltalt for ti punkter, der de fire mest alvorlige omhandler seksuelt misbruk av en mindreårig og et av punktene dreier seg om planlagt bortføring av barnet. Han er også tiltalt for å ha gitt mindreårige alkohol.

Flere juridiske eksperter sa under rettssaken at de tror popstjernen blir frikjent. Selv om han bare skulle bli dømt for alkoholtiltalen, kunne han få opptil ett år i fengsel.

Hadde han blitt dømt for sexmisbruk, kunne han bli sittende i fengsel i nærmere 20 år. Han ville trolig blitt arrestert umiddelbart hvis han hadde blitt funnet skyldig.

Rettferdig avgjørelse

Jurymedlemmene besvarte spørsmål på en nyhetskonferanse på CNN tidligere i natt. En av kvinnene fortalte hvor beskyttende hun og foreldre er generelt overfor sine barn, og kunne ikke forstå hvordan en mor kan tillate sitt barn å sove med en eldre mann. 

- Det var veldig følsomt, og jeg var ikke den eneste som gråt! Når man holder på så lenge og alt nå er over, betyr det at vi kan gå videre med våre liv, sa jurymedlemm nummer 8 som gråt da alle punktene ble lest opp. Hun beskrev det hele som en "no-win situation" for familiene til både Michael Jackson og moren som hevdet at han holdt hennes familie fanget på Neverland.

Juryen trodde heller ikke de ville bli ferdige med punktene i dag.

- Vi visste ikke at det skulle gå så fort. De andre punktene gikk mye fortere enn sammensvergelsen, fortalte juryformannen Paul Rodriguez på CNN. 

Han sier også at det var masse bevis som manglet, og at det gjorde det vanskelig å fullføre saken. 

Lykkelige brødre 

- Vi gråt til hvert eneste punkt. Etterpå sa Michael "jeg er glad i deg" og jeg svarte "glad i deg også!", sa broren Tito Jackson på telefon på CNN ved 03.30-tiden i natt. 

- Folk som jobber innen staten har noe å jobbe med på grunn av de løgnene de rettet mot meg og broren min. Det er latterlig, men vi visste at rettferdigheten ville seire, sa den eldre broren Jermaine Jackson.

- Barna hans er OK, og vi er veldig sterke. Akkurat nå hviler Michael. Jeg vil takke alle de som støttet familien vår over hele verden! avsluttet Jermaine lykkelig. 

KOM SENT: Jackson kom sammen med familien i en bilkortesje fra ranchen Neverland.
JUBLET: Plassen utenfor rettsbygningen var fullpakket av jublende fans.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!