DEBATT

Full gass mot klima

De siste ukene har vi fått noen klare eksempler på hvor selvmotsigende norsk politikk kan bli.

KRITISK: Det er vanskelig å forstå hvorfor den blåblå regjeringen kan jobbe for å ødelegge EUs klimapolitikk ved å forsøke å undergrave deres energieffektiviseringssatsing, skriver Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
KRITISK: Det er vanskelig å forstå hvorfor den blåblå regjeringen kan jobbe for å ødelegge EUs klimapolitikk ved å forsøke å undergrave deres energieffektiviseringssatsing, skriver Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

For to uker siden gikk 400.000 mennesker i tog for klimaet i gater i New York. På talerstolen i FN-bygget slo Erna Solberg fast at «Den internasjonale innsatsen mot klimaendringene ligger langt etter hva som er nødvendig. Vi har intet annet valg enn å handle nå.» Hun avslutter sin tale med: «Norge vil gjøre sin skjerv».

To dager etter statsministerens tale i New York sender hun olje- og energiministeren til Brussel. Oppgaven han får med seg, er å stanse EUs planer om en tøffere klimapolitikk. Hvis EU gjennomfører sine ambisiøse klimamål, vil de nemlig kjøpe mindre gass fra Norge.

Det er særlig EUs mål om økt satsing på energieffektivisering regjeringen er bekymret for. Beregninger EU-kommisjonen har gjort viser at for hver prosent de øker energieffektiviteten med, synker gassimporten med 2,6 prosent. Hvis EU vedtar å redusere energisløsingen med 30 prosent mellom 2010 og 2030, vil de redusere gassimporten med 22 prosent.

Regjeringen er bekymret - ikke for klimaet - men for norsk gasseksport. Men tilbake i Norge, har pipa en helt annen lyd. I trontalen i forrige uke sier regjeringen at «Oljeaktiviteten ikke lenger vil være motoren for vår økonomiske vekst», og at «vi må tilpasse oss det jordkloden tåler av karbonutslipp.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer