Full gass mot klima

De siste ukene har vi fått noen klare eksempler på hvor selvmotsigende norsk politikk kan bli.

KRITISK: Det er vanskelig å forstå hvorfor den blåblå regjeringen kan jobbe for å ødelegge EUs klimapolitikk ved å forsøke å undergrave deres energieffektiviseringssatsing, skriver Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
KRITISK: Det er vanskelig å forstå hvorfor den blåblå regjeringen kan jobbe for å ødelegge EUs klimapolitikk ved å forsøke å undergrave deres energieffektiviseringssatsing, skriver Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer
Debattinnlegg

For to uker siden gikk 400.000 mennesker i tog for klimaet i gater i New York. På talerstolen i FN-bygget slo Erna Solberg fast at «Den internasjonale innsatsen mot klimaendringene ligger langt etter hva som er nødvendig. Vi har intet annet valg enn å handle nå.» Hun avslutter sin tale med: «Norge vil gjøre sin skjerv».

To dager etter statsministerens tale i New York sender hun olje- og energiministeren til Brussel. Oppgaven han får med seg, er å stanse EUs planer om en tøffere klimapolitikk. Hvis EU gjennomfører sine ambisiøse klimamål, vil de nemlig kjøpe mindre gass fra Norge.

Det er særlig EUs mål om økt satsing på energieffektivisering regjeringen er bekymret for. Beregninger EU-kommisjonen har gjort viser at for hver prosent de øker energieffektiviteten med, synker gassimporten med 2,6 prosent. Hvis EU vedtar å redusere energisløsingen med 30 prosent mellom 2010 og 2030, vil de redusere gassimporten med 22 prosent.

Regjeringen er bekymret - ikke for klimaet - men for norsk gasseksport. Men tilbake i Norge, har pipa en helt annen lyd. I trontalen i forrige uke sier regjeringen at «Oljeaktiviteten ikke lenger vil være motoren for vår økonomiske vekst», og at «vi må tilpasse oss det jordkloden tåler av karbonutslipp.»

Da henger det ikke på greip at regjeringen fortsetter kampen for norsk gass, mot miljøvennlig energieffektivisering, i EU. Argumentet om at norsk gass erstatter mer forurensende kull i utlandet, har vært fremmet lenge. Men påstanden om at norsk gass automatisk erstatter kullkraft, er svært usannsynlig, og mangler ennå dokumentasjon. Vi vet at store deler av gassen i Norge går til formål der alternativet ikke nødvendigvis er kullkraft. Billig gass kan like gjerne skvise ut fornybar energi. EU må kutte både gass og kull for å unngå katastrofale klimaendringer.

Det er vanskelig å forstå hvorfor den blåblå regjeringen kan jobbe for å ødelegge EUs klimapolitikk ved å forsøke å undergrave deres energieffektiviseringssatsing. Med mindre salg av forurensende gass er viktigere enn miljøet da, Erna Solberg?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.