Full gass til katastrofen

Ingress

Meninger

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) er en politiker som ikke legger skjul på hvilke interesser han betjener. Nå er det ikke noe nytt at statsråder i dette departementet opptrer som talsmenn for oljeindustrien, men Lien tar serviliteten til et høyere nivå. Han avviser helt at Norge må sette på bremsene i olje- og gassutvinningen om klimamålene skal nås. Statsråden sier tvert i mot at vi må gi full gass på norsk sokkel fordi det ikke er i strid med klimamålene. Det hele ble pakket inn i et angrep på Ap-leder Jonas Gahr Støre. Tord Lien mener Støre gjennom taler og utspill den siste tida har markert et linjeskifte i både klima- og energipolitikken. Bakgrunnen er at Støre har tatt til orde for at deler av olje- og gassreservene i Nordsjøen må forbli under sokkelen. Ifølge Lien er en slike tanker en trussel mot tusenvis av arbeidsplasser og på sikt en trussel mot selve velferdsstaten.

Tord Liens utspill er interessant av flere grunner. For det første viser det at Frp fremdeles har skjønt lite av klimautfordringene. Det er bred faglig enighet om at det vil medføre en klimakatastrofe om all olje, gass og kull blir utvinnet. Dernest er det grunn til å spørre samarbeidspartnerne Venstre og KrF hva de mener om full gass i Nordsjøen. Ja, og Høyre med. Representerer Tord Lien regjeringens politikk i denne saken, eller er det bare et taktisk utspill beregnet på egen menighet? Det tredje spørsmålet er om Jonas Gahr Støre virkelig har påbegynt et linjeskifte i energi- og klimapolitikken.

Det siste spørsmålet er av større betydning og rekkevidde enn oljeministerens utspill under Arendalsuka. Etter at han overtok som leder, har Jonas Gahr Støre markert at Ap under hans ledelse vil ha en tydeligere og grønnere miljø- og klimapolitikk. Stilt overfor Tord Liens beskyldninger om å rasere velferdsstaten, er Støre kvass i ordbruken, men dempet når det gjelder substans. På AUFs sommerleir i juli sa han at så mye som to tredjedeler eller tre fjerdedeler av verdens karbonressurser bør bli værende der de nå ligger. Nå sier Støre at Norge skal ha et høyt nivå på leting og produksjon, men at historien nok vil «vise at det ligger igjen olje etter at oljealderen er over». Denne taktiske forsiktigheten lover ikke godt, særlig fordi den er nokså typisk for Ap?s nye leder. Slike omveier fører i lengden ikke fram. Skal partiet virkelig bli grønnere, må det også bli tydeligere.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.