FRPS VALGVAKE: Christian Tybring-Gjedde og Per Sandberg jubler. Foto: Bjørn Langsem
FRPS VALGVAKE: Christian Tybring-Gjedde og Per Sandberg jubler. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Valg 2017:

Full jubel for «fire nye år» på Frps valgvake

«Fire nye år» ropte og jublet de, da skjermen viste at både MDG og Rødt bare var inne med ett mandat. Ikke mye sympati der, altså.

Kommentar

Stemningen på Frps valgvake sto i taket da prognosene kom inn klokka 21. Den viste borgerlig flertall: 15,5 % til Frp, og Venstre og Krf vakende rett rundt sperregrensa.

Både før og etter prognosene ble publisert var det tilsynelatende veldig god stemning på Frps valgvake, og det virket som om det skulle mye til for å legge en demper på den. Folk gikk rundt og smilte og spøkte og virket ikke særlig nervøse. Trenden fra meningsmålingene har vist at Frp ligger an til å få et valgresultat mer på linje med stortingsvalget i 2013 (16,3 %) enn katastroferesultatet ved kommunevalget i 2015 på 9,9 %.

Frp-erne har store planer for at denne kvelden skal bli en feiring – de har til og med leid en karaokebar til etter valgvaken. En sentral Frp-profil sa tidlig på kvelden at det nok ikke blir ordentlig dårlig stemning før de eventuelt ender opp på under 10 %.

Frp-erne mener de har vist at de er et styringsdyktig parti, dessuten har Høyre gjort seg avhengige av dem. De er stolte over hva de har fått til i regjering, og de mener de har motbevist dommedagsprofetene. Deres felles historie er at Frp har klart å styre Norge trygt gjennom en tøff periode for Norge – med oljeprisfall og flyktningkrise.

De vet at dette ikke står og faller på dem, men på Krf og Venstre. Og uansett utfall er det ikke ille. Blir det borgerlig flertall føler de seg sikre på at de kan fortsette i regjering, blir det ikke borgerlig flertall kan de bygge seg større, og være enda krassere - som opposisjonsparti. Det er dette Per Sandberg mener når han sier: «Uansett hvilket resultat vi får, står vi igjen som vinnere».

Vi vet ikke alt før alle stemmene er talt opp, men prognosene pleier å være en sterk indikator. Det er uvanlig å få så lite regjeringsslitasje som det ser ut til at de får, særlig med tanke på hvor mye kritikk de har fått både fra opposisjon og media. I stedet er det støttepartiene som har fått lide, selv om de ikke har fått nyte fordelene av å sitte i regjering.

Frp er et anti-establishment-parti som har klart å beholde dette imaget og kritisere «eliten», til tross for at de selv sitter med betydelig makt. Dette vinner de på. For dem som er skeptiske til innvandrere føles nok Frp som det tryggeste valget, og Listhaug har vært god til å spå hvor dårlig dette kan gå om de ikke lenger får styre.