Full kontroll over musikken

Vi har testet Squeezebox Duet.

(Dagbladet.no): Stadig flere tilbyr løsninger for å streame musikk trådløst til stereoanlegget. Få gjør det mer elegant enn amerikanske Slim Devices

Dagbladet.no testet deres Squeezebox i 2006, og vi var relativt uhemmet begeistret. Vi har også testet den grisedyre storebroren Transporter, som har samme funksjonalitet, men med en lydkvalitet som matcher cd-spillere i high end-klassen. Vi kalte den en trådløs lydsensasjon.

iPod-liknende

Neste generasjons løsning fra de audiofile amerikanerne heter Squeezebox Duet, og retter seg mot dem som vil ha trådløs godlyd uten å betale atronomiske summer.

Duet kan ses som et svar på konkurransen fra Sonos og deres meget avanserte fjernkontroll. I motsetning til tidligere Squeezebox-modeller har fjernkontrollen til Duet et iPod-liknenede scrollehjul og fargeskjerm, der man ved siden av annen informasjon ser foto av omslag eller artist - vel å merke dersom man har lagret det.

Fjernkontrollen som fulgte med de tidligere modellene fra Slim Devices (som siden sist er kjøpt opp av Logitech) var av brukbar kvalitet, men for å navigere i menyer og få informasjon om musikken, var du avhengig av øyekontakt med det relativt enkle LCD-displayet på spilleren. Det er du ikke lenger nå. Den 2,4 tommers LCD fargeskjermen og scrollehjulet som betjenes med tommelen, gir deg full tilgang til alle menyvalg og all informasjon om musikken din.

I tillegg er fjernkontrollen nå en selvstendig nettverksenhet, som kobler seg på det trådløse nettverket og lar deg styre musikkvalget helt uavhengig av hvor du befinner deg i forhold til baseenheten.

Ikke musikkserver

MORO: Squeezebox Duet gjør det morsomt å gjenoppdage den digitale musikksamlinga. Foto: LOGITECH
MORO: Squeezebox Duet gjør det morsomt å gjenoppdage den digitale musikksamlinga. Foto: LOGITECH Vis mer

Forøvrig er prinsippet det samme som på tidligere modeller: Squeezebox har ikke innebygd harddisk, og er altså ikke en musikkserver. Musikk hentes trådløst over hjemmenettverket fra en eller flere PCer/Macer og sendes inn i stereoanlegget via signalkabler (digital koaksial eller fiber, alternativt analoge phonoplugger, og lar deg styre musikkopplevelsene fra sofaen.

Ved siden av å ta kontroll over musikkbiblioteket på datamaskinen på en uhyre elegant måte, tar Squeezebox Duet også inn en hel verden av nettradiokanaler og musikktjenester som Last.fm og Pandora. Dette skjer helt uavhengig av datamaskinen din. Bare det trådløse nettverket er på, fungerer det.Oppsettet fungerte like greit som på de tidligere modellene jeg har testet. Via fjernkontrollen lar Duet deg velge trådløst nettverk, logge deg på (å finne fram WEP-koden til nettverket var eneste bøyg for meg) og velge musikkilde. Da snakker vi om en PC/Mac som er koblet til det trådløse nettverket, og som må ha Squeezecenter-programvaren lastet ned fra nettet, installert og aktivert før Duet finner den.

Du kan velge å hente musikken rett fra iTunes-biblioteket dersom du bruker det, eller fra en annen mappe du selv definerer.

Kjapp fjernkontroll

I praksis er Duet en wi-fi-musikkspiller delt i to: Brukergrensesnitt og betjening bor i fjernkontrollen, mens signalprosessering og digital/analog konvertering samt kobling mot stereoanlegg skjer i den vesle baseenheten, som nå er redusert til en enkel, svart plastboks med et lite opplyst symbol på fronten som viser nettverksstatus.

Squeezebox Duet er en fornøyelse å bruke. Den gjør det rett og slett morsomt å gjenoppdage musikken din.

Responstiden på fjernkontrollen er jevnt over meget god, selv om du altså sender kommandoene via det trådløse nettverket. Men du må nok regne med enkelte forsinkelser og enkelte tilfeller av tregere respons enn med en vanlig IR-fjernkontroll. Best blir det når både baseenhet og fjernkontroll har god wifi-dekning.

I tillegg kan Duet styres via et webgrensesnitt. Webløsningen er raskere og bedre enn tidligere versjoner, men jeg sliter fortsatt litt med å se poenget. Programvaren ellers er meget god. Den er basert på åpen kildekode, og utvikles av et stort og engasjert miljø. Det legges faktisk ut nye betaversjoner av programvaren hver kveld her.

Full kontroll over musikken

Bra lyd - med bra lydfiler

Lydmessig opplever jeg Duet helt på nivå med den originale Squeezebox, og (som det skal være) et markant hakk under storebror Transporter, som koster det femdobbelte. D/A-konverteren er ikke lenger fra Burr Brown, men fra Wolfson - uten at mine ører registrerer noen nevneverdig forskjell. Forutsetningen for at det skal låte bra er selvsagt at du holder deg med lydfiler av anstendig kvalitet. Hvis du er blant dem som nøyer deg med den paddeflate lyden av 128 kB/s mp3-filer, kan ingen ting redde deg. Mitt råd er å rippe i lossless-kvalitet, der du får full CD-lyd komprimert til omtrent halve størrelsen. Selv bruker jeg FLAC.

Duet-kontrollen kan også styre andre, eldre Slim Devices-enheter, noe som fungerte smertefritt hjemme hos meg. Fjernkontrollen kan også kjøpes separat, men med en prislapp på ca. 2200 kroner skal man være veldig misfornøyd med fjernkontrollen man allerede har til sin Squeezebox Classic eller Transporter.

Innvendinger? Enkelte tilfeller av treg respons på fjernkontrollen, som sagt. Ellers svært lite. Dette er et meget godt og gjennomarbeidet produkt. Det hadde selvsagt vært kjekt med innebygd harddisk, slik at den kunne fungert uavhengig av PC. En Squeezebox med en terabyte diskplass hadde vært fint. (Jeg har løst problemet, og vel så det, hjemme hos meg med en Infrant ReadyNAS NV+, men det er en annen historie).

Programvare og firmware til Squeezebox utvikles som nevnt stadig, så det er grunn til å forvente nye funksjoner etter hvert. En hodetelefonutgang og minnekortplass på fjernkontrollen til Duet kan foreløpig ikke brukes til noe, så følg med...

Squeezebox Duet nettverksspiller
Ca. 3300 kr.

SMART FJERNKONTROLL: Squeezebox Duets fjernkontroll er litt som en iPod - minus musikkfilene. Foto: LOGITECH
ANALOG OG DIGITAL: Duets baseenhet har analoge og digitale lydutganger, samt tilkobling for Ethernet. Foto: LOGITECH