Full krangel: - Overfør millionbeløpet til meg

- Pengene kunne blitt brukt til å kjøpe inn mine verker, sier Odd Nerdrum om pengepotten til Kulturrådet.

RASER: - Jeg sier ikke at kulturrådet bør stilles for riksrett, jeg ber ydmykt våre folkevalgte om å nedlegge institusjonen, skriver kitschmaler Odd Nerdrum i et innlegg i Dagbladet. Foto: Jørn H. Moen
RASER: - Jeg sier ikke at kulturrådet bør stilles for riksrett, jeg ber ydmykt våre folkevalgte om å nedlegge institusjonen, skriver kitschmaler Odd Nerdrum i et innlegg i Dagbladet. Foto: Jørn H. Moen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kulturrådet slår tilbake mot Odd Nerdrum etter at han mandag gikk hardt ut i et innlegg i Dagbladet.

- Når mine skattepenger blir brukt til å finansiere avføring på offentlig scene må jeg protestere, skrev Nerdrum.

Han sikter til kunstner Vegard Vinge. Vinge, som i en årrekke har mottatt støtte fra Kulturrådet, har gjentatte ganger skapt overskrifter med sin outrerte performance-kunst.

Kulturrådet mener Vinges scenekunst er i verdensklasse. Nerdrum er ikke enig.

- Jeg sikter til hans oppsetning av «John Gabriel Borkman» i Berlin 2012. Men jeg er blitt gjort oppmerksom på at han har brukt Ibsen både før og etter. Alt på skattebetalernes regning, skriver Nerdrum i en utdypende e-post til Dagbladet.

Han understreker at han bare har sett utdrag av forestillingen.

- Men for å sitere Alf Larsen: «Man behøver ikke ta mer enn én skje av suppen for å kjenne om den er god.»

FÅR NERDRUM TIL Å REAGERE: Scenekunstner Vegard Vinge. Scenekunstkonsulent Jørgen Knudsen i Kulturrådet mener Vinges scenekunst er i verdensklasse. Nerdrum er ikke enig. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FÅR NERDRUM TIL Å REAGERE: Scenekunstner Vegard Vinge. Scenekunstkonsulent Jørgen Knudsen i Kulturrådet mener Vinges scenekunst er i verdensklasse. Nerdrum er ikke enig. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Klipp på Facebook

Det startet med at Nerdrum så et videoklipp, først postet av Facebook-gruppen «Sløseriombudsmannen», som etter eget utsagn «gransker hvordan byråkrater og politikere sløser bort dine skattepenger.»

Videoen, som seinere ble omtalt av Nettavisen, viser en skuespiller som tilsynelatende heller maling på penisen sin, og spruter maling ut av rumpa under det som skal være en av Vinges sceneforestillinger i Berlin.

SLÅR TILBAKE: Direktør Kristin Danielsen i Kulturrådet. Foto;: Kulturrådet
SLÅR TILBAKE: Direktør Kristin Danielsen i Kulturrådet. Foto;: Kulturrådet Vis mer

Det fikk Nerdrum til å reagere. Nå tordner direktør Kristin Danielsen i Kulturrådet tilbake i en svarreplikk i Dagbladet.

- Hadde Kulturrådet fungert slik Odd Nerdrum beskriver, så hadde jeg stilt meg først i køen for å legge det ned. Det er det heldigvis ingen grunn til å gjøre, skriver hun.

- Sløser

Nerdrum har i lang tid gitt uttrykk for at han mener Kulturrådet nedvurderer og nedprioriterer klassisk figurative malere, til fordel for en moderne kunst han er lite begeistret for.

Kitschmaleren anklager Kulturrådet for pengesløseri. Han mener at millionene Vinge har mottatt sammen med partneren Ida Müller opp gjennom åra, burde vært brukt annerledes.

- Hva mener du hadde vært en fornuftig bruk av disse pengene?

- Pengene kunne blitt brukt til å kjøpe inn mine verker, eventuelt nedbetaling av bompengegjeld som så hardt rammer det norske folk, svarer Nerdrum i e-posten.

DROPPER FERIE: Fredag er kunstneren Odd Nerdrum og sønnen Øde gjester hos «Skavlan». Der forteller Øde at familien aldri drar på ferie. - Ferier er for underklassen. Det lærte jeg veldig tidlig. Video: NRK Vis mer

- Slo oss som useriøst

Nerdrum understreket i innlegget at kritikken hans ikke primært retter seg mot kunstnere som Vinge.

- Kulturrådet må derimot stilles til veggs. De er tjenere av en syk kunstideologi. Tjenere av, slik jeg ser det, en internasjonal konspirasjon med tyske aner. Jeg sier ikke at kulturrådet bør stilles for riksrett, jeg ber ydmykt våre folkevalgte om å nedlegge institusjonen, skriver han videre.

På spørsmål fra Dagbladet om nøyaktig hva han legger i «internasjonal konspirasjon med tyske aner», svarer han at han sikter til «den tyske skolen».

- Prosjektet til den tyske skolen er å forvirre og avlede oss til å fornekte våre sanser. Endemålet er nedbryting av den klassiske sivilisasjon, skriver han.

«Skolen» han sikter til, er ifølge Nerdrum en samling ideer som bygger på tankene til tyske filosofer som Immanuel Kant og Georg Wilhelm Friedrich Hegel.

- Ideen om at et verk er av høy kunstnerlig kvalitet fordi det er «originalt», «nyskapende» og tilhører vår tid, kommer fra Kant og Hegel, og fornekter kvaliteten i verket selv.

Han hevder de fleste kunstinstitusjoner - særlig i Tyskland - i stor grad nå baserer seg på den han kaller «performance-lek».

- Maleri, skulptur og tegning er satt i bakgrunnen. Dette har endt i en syk kunstideologi som ikke bare forsvarer, men hyller dilettanteri (amatørmessighet, journ.anm).

VIL IMPONERES: - Jeg har alltid vært opptatt av å bli imponert. Hvis jeg ikke blir imponert, så interesserer jeg meg ikke, sier Odd Nerdrum i en video i 2013. Video: JØRN H. MOEN Vis mer

Slår tilbake

Da innlegget først gikk i trykken, ønsket ikke Kulturrådet å kommentere. Dagen etter sendte de likevel en svarreplikk.

Kommunikasjonsrådgiver Thomas Hansen i Kulturrådet sier bakgrunnen er at de bare fikk tilsendt deler av innlegget.

- Da slo innlegget oss som litt useriøst, og ikke noe vi hadde noe behov for å si noe om, sier han til Dagbladet.

Hansen sikter spesielt til Nerdrums bruk av ord som «konspirasjon» og «riksrett».

- Så leste vi hele innlegget, og tenkte at dette kunne det være greit å skrive et svar til, bare for å forklare litt om hva Kulturrådet faktisk er og hva vi gjør, sier han.

- Liten rot i virkeligheten

I svarreplikken viser direktør Kristin Danielsen til at Kulturrådet forvalter tilskudd og stipender for cirka 1,3 milliarder kroner, og årlig er med på å gi rundt fem tusen prosjekter, kunstnere og institusjoner et grunnlag for å utøve og formidle kunst og kultur.

- Vi er ikke, som Nerdrum påstår, del av «en internasjonal konspirasjon med tyske aner», men stammer fra et Storbritannia som etablerte et kulturråd for å bygge opp landets Kunst- og kultursektor etter andre verdenskrig, skriver hun videre.

Nerdrum repliserer i e-posten at «modellen er muligens fra Storbritannia, men ideologien er tysk».

Danielsen mener Nerdrum feller sin dom på tynt grunnlag når han tar utgangspunkt i Facebook-videoen.

- Akkurat som Nerdrum nok foretrekker å bli vurdert på mer enn et utsnitt av et maleri, så bør vi gjøre Vinge den tjenesten å se mer enn tjue sekunder av hans mangeårige karriere før vi feller en dom, skriver hun.

Nerdrum svarer i e-posten:

- Jeg er overrasket og glad over at direktøren mener at jeg og Vinge skal behandles likt. I så fall er det bare å overføre millionbeløpene til min konto. Jeg kommer imidlertid til å bruke pengene på Nerdrum-skolen.

- I verdensklasse

Scenekunstkonsulent Jørgen Knudsen i Kulturrådet mener Vinges scenekunst er i verdensklasse.

- Vinge har fått en ny runde med basisfinansiering fra 2019 til 2022. Han får 3,4 millioner i året fra basisfinansieringsordningen i i Kulturrådet. Det skal gå til produksjon, honorar, drift, visninger. Alle forhold, og til samtlige medvirkende - og det er ganske mange, sier han til Dagbladet.

Han forteller at fagutvalget som har vedtatt bevilgningene er godt kjent med Vinges forestillinger.

- Vinge overbeviser gjennomgående. De tar ofte for seg teaterklassikere på nye måter, og gestalter karakter på originalt vis. Klart de provoserer - men på en intelligent måte, opplever vi. De er sjangeroverskridende, og utfordrer hvordan vi ser på teater.

Store og «monumentale» oppsetninger med omfattende scenografi er viktige stikkord, mener han.

- Ofte må de spille i nedlagte fabrikker og lagerlokaler, fordi det ikke er plass til dem i de vanlige institusjonsteatrene.

Han viser Vinges forestilling «Panini-BoysRoom», som ble satt opp under festspillene i Bergen i 2018.

- Det var riktignok en forkortet versjon på bare seks timer.

- Gjennomført tysk

Knudsen mener Vinge og partneren Ida Müller bidrar vesentlig til Kunst-Norge.

- Kunstfaglig er det helt på topp. Det vurderes som en av våre sentrale scenekunstgrupper. Han bruker kraftige virkemidler. Men går man inn i dramatikken og ser på tekstene som ofte utgjør utgangspunktet, er det kraftig kost det også.

Nerdrum omtaler Knudsens begrunnelse som «gjennomført tysk.»

- Hva kan være hensikten med å gestalte det nyskapende? Eneste svaret kan være nedbrytning av det siviliserte mennesket, skriver han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer