Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Full krangel etter at radiovert sa «neger» på lufta

Det er ampert i Haugesund etter en sending på Radio Haugaland hvor ordet «neger» ble brukt. Kanalen truer nå med søksmål mot Haugesunds Avis etter kritikk.

DÅRLIG: Et innslag på lokalradiokanalen Radio Haugaland har fått folk til å reagere. Reporter: Elias Kr. Zahl Pettersen. Vis mer

Under et innslag 2. juni på lokalradioen Radio Haugaland, sier redaktør og programleder Egil Martin Solberg at hans medprogramleder har fått farge og blitt «neger» over pinsen. Det har fått lyttere, og redaktør i lokalavisa Haugesunds Avis, til å reagere.

PFU bekrefter til Dagbladet at de har fått inn en håndfull klager på Radio Hauglands innslag, men at radiokanalen verken er medlem av Pressens Faglige Utvalg (PFU) eller Redaktørforeningen og klagene kan derfor ikke behandles.

- Ble forbanna

Ingvild Lindaas Bringedal, fra Haugesund, var en av dem som klaget inn innslaget.

- Jeg ble ganske forbanna, med tanke på alt som skjer i verden. Det holder ikke å sitte hjemme og være forbanna. Man må si fra når ting skjer, hvis ikke bidrar man til å legitimere slik ordbruk. Dette må vi kjempe mot, og vi trenger at noen sier fra, sier Bringedal til Dagbladet.

KOMMENTERTE: Redaktør i Haugesunds Avis reagerte på Radio Haugalands ordbruk. Foto: Haugesunds Avis.
KOMMENTERTE: Redaktør i Haugesunds Avis reagerte på Radio Haugalands ordbruk. Foto: Haugesunds Avis. Vis mer

Redaktør i Haugesunds Avis, Einar Tho, fikk flere tips av lesere om radioinnslaget.

Han skrev derfor en kommentar i avisa hvor han blant annet mener følgende:

«Vi vet en del eldre har brukt det ordet uten vonde baktanker, men du har fulgt dårlig med de siste 30 åra om du ikke kjenner den rasistiske forhistorien til ordet.»

- Jeg beskylder ikke Solberg for rasisme, men det er unødvendig bruk av ord med rasistisk opphav. Det er en del av den ubevisste hverdagsrasismen i Norge, sier han til Dagbladet.

- Det er ikke en stor sak at han bruker det ordet én gang, men det er verdt å reflektere over hvorfor man velger å bruke slike ord. Noen synes det er greit og andre synes det ikke, men det er ikke opp til hvite privilegerte menn å bestemme hvordan ordet skal oppfattes. Derfor bør man være bevisst, fortsetter han.

Truer med søksmål

Redaktør og programleder Egil Martin Solberg i Radio Haugaland mener at kommentaren til Tho er oppkonstruert og ment for å skade dem som konkurrent.

Dagbladet har vært i kontakt med Solberg og lagt fram kritikken om ordbruken under sendingen etter pinse, men redaktøren velger å ikke kommentere denne. Samtidig informerer han Dagbladet om at grunnen er at han ønsker å gå til søksmål mot Haugesunds Avis på bakgrunn av kommentaren til redaktør Tho.

- Vår påstand er at denne saken er brukt av Haugesunds Avis for å skade meg som privatperson og konkurrent. Dette har vært deres motivasjon i mange år, og vi ønsker nå å gå til søksmål for summen av mange saker, sier Solberg til Dagbladet.

- Verre enn rasisme

Solberg mener at han hadde krav på tilsvarsrett i Haugesunds Avis sitt innlegg, og mener at redaktør Tho anklager han for å være rasist.

- Dette er verre enn rasisme, dette er mobbing, sier Solberg til Dagbladet.

Redaktør i Haugesunds Avis sier at Solberg ikke hadde krav på tilsvarsrett.

- Dette er bare tull og tøys. I innlegget har jeg ingen beskyldninger mot ham.

- Helt uakseptabelt

Dagbladet ble gjort oppmerksom på innslaget 4. juni av Andreas Van Halteren Bruun. To venner av ham var på ferie i Haugesund hvor Radio Haugaland blir sendt. De tipset Bruun om innslaget, og han fant raskt klippet i arkivet.

- Jeg og kompisene mine begynte med en gang å snakke om at dette er helt uakseptabelt i 2020, om ikke verre nå spesielt med tanke på omstendighetene i USA og alt fokuset på rasisme, sier han til Dagbladet.

Bruun sendte en melding til kanalen hvor han skrev at flere har følt ubehag på bakgrunn av bruken av ordet, og at man bør være mer påpasselig med hvilken retorikk man bruker på en offentlig plattform, slik som radio.

Flere av hans venner har også sendt melding til Radio Haugaland hvor de kritiserer ordbruken. Enkelte har også publisert innslaget på sine instagram-kontoer, hvor de anklager radioprogrammet for rasistisk ordbruk. Dagbladet har sett skjermdumper av henvendelsene.

- Håper dette var et engangstilfelle da man i 2020 burde la være å bruke uttrykk folk kan ta seg nær av når det handler om legning, funksjonsnedsetting og hudfarge, skrev Bruun til redaksjonen.

Verken Bruun eller hans venner har fått svar fra Radio Haugaland.

- Hvorfor?

Sahar Hassani er daglig leder i Agenda X, Antirasistisk Senters ressurssenter for og med ungdom. Hun sier at man må forstå at ordet «neger» har vonde assosiasjoner.

HVORFOR: spør Sahar Hassani seg om grunnen til at noen forsvarer bruken av ordet «neger». Foto: Agenda X.
HVORFOR: spør Sahar Hassani seg om grunnen til at noen forsvarer bruken av ordet «neger». Foto: Agenda X. Vis mer

- Det er et ladet ord som har blitt brukt til å undertrykke mennesker. Det ordet hører til fortida, men det er mange som bærer med seg traumer fra nettopp det ordet, sier hun til Dagbladet.

- Hva svarer man til de som mener at de ikke ligger noe vondt bak ordbruken?

- Hvorfor må man bruke det? Kan man ikke bare la være, istedenfor å kjempe for å bruke det ordet? Hvorfor er det så viktig å opprettholde et begrep som assosieres med undertrykkelse? Dette handler om ytringsansvar kontra ytringsfrihet, sier hun.

Et rasistisk uttrykk

Cora Alexa Døving, forsker 1 ved senter for Studier av Holocaust og Livssynsminoriteter, sier at slike uttrykk er rasistiske og sterkt støtende.

- Det er et nedsettende, rasistisk begrep, derfor bør det unngås. Slike ord kan glippe ut uten at det er rasistisk ment, rett og slett fordi det ligger i et språklig kulturelt repertoar. Men at noen bruker ordet av gammel vane gjør det ikke ufarlig, sier hun til Dagbladet.

INGEN UNNSKYLDING: Cora Alexa Døving sier at ved å unngå bruken av ordet «neger» kan man være med på å bekjempe rasisme. Foto: UiO.
INGEN UNNSKYLDING: Cora Alexa Døving sier at ved å unngå bruken av ordet «neger» kan man være med på å bekjempe rasisme. Foto: UiO. Vis mer

Døving sier at mange bruker ordet av gammel vane, men at det ikke unnskylder ordbruken.

- Det er fint at man ikke har rasistiske intensjoner, men det legitimerer ikke bruken av ordet. Og det er bra at folk sier fra når det brukes.

Døving mener at om man er flink til å unngå bruken av nedsettende ord, er det en av flere måter å bekjempe rasisme på.

- Det at vi sier fra og minner hverandre på hva man kan si har betydning. Det kan absolutt være med på å bekjempe rasisme. Med det ordet sier du noe om ulikt menneskeverd, uansett om du mener det eller ikke.

Til dem som er i tvil om hvordan man skal si fra har hun et klart og tydelig råd.

- Jeg synes man skal si fra helt tydelig og eksplisitt at det ordet bør man ikke bruke. Ordet er rasistisk og bærer i seg en rasistisk historie uavhengig av hva man selv legger i det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!