Full krangel om Anne Franks brev og bilder

Stiftelse mener museet har gjort Anne Frank til «en forvrengt barnehelgen».

FULL KRANGEL: Anne Frank-fondet og Anne Frank-museet i Amsterdam krangler om hvem som har rettighetene til dokumenter rundt Anne Frank. Museet får også kritikk for å ha for mange smile-bilder av den unge, jødiske jenta.. Foto: AFP PHOTO.
FULL KRANGEL: Anne Frank-fondet og Anne Frank-museet i Amsterdam krangler om hvem som har rettighetene til dokumenter rundt Anne Frank. Museet får også kritikk for å ha for mange smile-bilder av den unge, jødiske jenta.. Foto: AFP PHOTO.Vis mer

(Dagbladet:) En langvarig juridisk drakamp rundt Anne Franks samlinger er over. Det skriver New York Times.

En nederlandsk rett har besluttet at museet og research-senteret «Anne Frank House» i Amsterdam må returnere mer enn 10 000 dokumenter og bilder som har med Anne Frank og hennes familie til Anne Frank-fondet i Sveits.

Fondet ble opprinnelig startet av Anne Franks far, Otto Frank, som døde i 1980.

Startet som et lån Materialet skal i utgangspunktet ha blitt lånt ut fra fondet til museet.

Da de krevde å få dem tilbake, hevdet museet at det var et varig lån. Eierskapet til flere eiendeler ble også tatt opp i rettssaken.

«En forvrengt barne-helgen» Stiftelsen skal bruke materialet til å lage et nytt Anne Frank-museum, denne gang i Frankfurt.

New York Times har også tidligere skrevet at Anne Frank-fondet også anklager museet i Amsterdam for å ha gjort Anne Frank til «en form for forvrengt barne-helgen ute av kontekst».

I følge avisa mener et av styremedlemmene i fondet at museet har for lite fokus på den jødiske identiteten, og Anne Franks plass blant de millionene som ble drept under Holocaust.

Fondet mener også at museet inneholder for mange bilder av en smilende Anne.

Representanter fra museet sier imidlertid at fondet ikke hadde denne typen reservasjoner da lånet ble inngått, og at museet har gjort få endringer siden den gang.

Anne Frank House er et av de mest besøkte turistattraksjonene i Amsterdam, med en million årlige besøkende.

- Svært beklagelig - Anne Frank House finner det svært beklagelig at de to organisasjonene sto opp mot hverandre i retten, sier leder for Anne Frank House Ronal Leopold i en uttalelse, melder nyhetsbyrået Reuters.

- Vi håper at vi med denne rettskjennelsen kan sette denne perioden bak oss, fortsetter han.

Døde i konsentrasjonsleir Annelies Marie «Anne» Frank gikk sammen med sin jødiske familie og fire venner i skjul i Amsterdam sommeren 1942, etter at de ble innkalt til en arbeidsleir av den tyske okkupasjonsmakten.

I tiden som fulgte skrev hun om hvordan livet i skjul var i dagboka hun hadde fått av faren, Otto Heinrich Frank. Faren fikk gitt ut dagboka, på norsk «Anne Franks dagbok», etter krigen.

Familien overlevde i dekning fram til de ble avslørt i august 1944. Anne Frank, søsteren og moren døde alle i konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen

MINNESTEIN: Anne Frank døde bare noen uker før britiske soldater kom til konsentrasjonsleiren Bergen Belsen. Her fra en Bergen Belsen-minnestein. Foto: AFP PHOTO DDP.
MINNESTEIN: Anne Frank døde bare noen uker før britiske soldater kom til konsentrasjonsleiren Bergen Belsen. Her fra en Bergen Belsen-minnestein. Foto: AFP PHOTO DDP. Vis mer

Faren Otto overlevde og gikk bort i 1980.

Bølger rundt Bieber-besøk Det skapte bølger da ungdomsidolet Justin Bieber tidligere i år besøkte Anne Frank House i forbindelse med en konsert i Nederland, og skrev i gjesteboka at Anne Frank forhåpentligvis hadde vært en belieber (fan av Justin Bieber, red.anm.) hvis hun hadde levd i dag.

SKREV DAGBOK: Anne Frank begynte å skrive dagbok som trettenåring, etter å ha fått en dagbok i gave av sin far. Etter hennes død utga faren boka, som etter hvert ble en av verdens mest kjente bøker. Foto: Scanpix.

Scan-Foto: Arkiv
SKREV DAGBOK: Anne Frank begynte å skrive dagbok som trettenåring, etter å ha fått en dagbok i gave av sin far. Etter hennes død utga faren boka, som etter hvert ble en av verdens mest kjente bøker. Foto: Scanpix. Scan-Foto: Arkiv Vis mer