BARE GODE VENNER: Erling og Bernts forhold er utelukkende platonisk. Dette slår Sesame Workshop fast på sin offisielle Twitter-side. Foto: NTB Scanpix.
BARE GODE VENNER: Erling og Bernts forhold er utelukkende platonisk. Dette slår Sesame Workshop fast på sin offisielle Twitter-side. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

«Sesam stasjon»

Full krangel om Erling og Bernt: - Jeg tenkte alltid på dem som et par

- Dokker har ingen seksuell legning.

Bert og Ernie - på norsk kjent som Erling og Bernt - dukket første gang opp på TV-skjermen i en test-episode av det amerikanske barneprogrammet «Sesame Street» i 1969. Siden har de blitt blitt fast inventar, både i USA og i den populære norske versjonen «Sesam stasjon», som gikk på NRK fra 1991 til 2000.

Opp gjennom åra har det med jevne mellomrom blitt stilt spørsmål om nøyaktig hva slags relasjon Erling og Bernt har. Nå tar en tidligere medarbeider bladet fra munnen.

- Et par som elsker hverandre

I et intervju med nettstedet Queerty forteller Mark Saltzman, som jobbet som manusforfatter for «Sesame Street» i 15 år, hva han tenker om de to dokkene, kjent for sine intense blikk, matchende pologensere og varierende samarbeidsevner.

- Uten at jeg hadde noen omfattende agenda, tenkte jeg alltid på dem som et par. Jeg vet ikke hvordan jeg skulle skrevet dem, om ikke som et par som elsker hverandre, sier han.

Han går også langt i å antyde at de to distré dokkene var delvis basert på ham selv og kjæresten, Arnold Glassman. De to var sammen i over 20 år, fram til Glassmans død i 2003.

- Det var mer enn én person som kalte oss «Erling og Bernt». Det var det jeg hadde i livet mitt: et Erling og Bernt-forhold. Hvordan kunne jeg unngå at det smittet over? Tingene som irriterte kjæresten min, ble tingene som irriterte Bernt.

Saltzman trekker også fram karakteren «Mr. Snuffleupagus», som han omtaler som en «klinisk deprimert muppet».

- Det var definitivt elementer i programmet som appellerte til et homofilt publikum. Snuffleupagus, denne deprimerte personen som ingen ser. Det er litt Kafka! Ikke ulikt det å være i skapet.

Han understreker derimot at han aldri delte disse tankene med de andre manusforfatterne, og at han synes programmet med hell kunne vært enda mer progressivt.

- Du finner ikke noen Erling og Bernt-flåte i Pride-paraden.

- Bestevenner

Uttalelsene til Saltzman falt imidlertid ikke i god jord hos Sesame Workshop, organisasjonen bak «Sesame Street». Tirsdag 18. september tok de til Twitter med en offisiell uttalelse angående de berømte dokkenes sivilstatus.

«Som vi alltid har sagt, er Erling og Bernt bestevenner. De ble skapt for å vise barnehagebarn at det går an å være venner med folk som er annerledes enn en selv. Selv om de identifiseres som mannlige, og har mange menneskelige egenskaper og karakteristika, er de fortsatt dokker, og dokker har ingen seksuell legning», heter det i uttalelsen.

Frank Oz, som jobbet med dukker på «Sesame Street» og «Muppets» i over 35 år, har også kastet seg inn i debatten.

- Mark Saltzman har altså blitt spurt om Erling og Bernt er homofile. Det er helt greit at han føler at de er det, men det er de selvfølgelig ikke. Hvorfor engang spørre? Har det noe å si? Hvorfor dette behovet for å definere folk? Å være menneske er så mye mer enn bare å være homo eller hetero, skriver han på Twitter.

Truet med rettsforfølgelse

Det er ikke første gangen nettverket har måttet adressere homoryktene rundt Erling og Bernt. Ifølge Variety truet Sesame Workshop, som da het Children's Television Workshop, med å gå til sak mot regissøren Peter Spears i 2002. Spears sto bak «Ernest og Bertram», en mockumentary om to dokker som blir elskere.

I 2003 gikk organisasjonen ut med en liknende uttalelse etter at det amerikanske bladet TV Guide hadde mottatt en rekke brev som kritiserte «Sesame Street» for framstillinger av et homofilt forhold.

«Erling og Bernt, som har vært med oss i 25 år, er ikke et homofilt par, og det er ingen planer om at de kommer til å bli det. De er dokker, ikke mennesker», het det ifølge Variety i 2003-uttalelsen.

I 2013 blusset debatten nok en gang opp da The New Yorker ifølge CNN antydet på sin forside at de to dokkene er et par. Omslagsbildet, som er malt av kunstneren Jack Huntyer og har tittelen «Moment of Joy», viser det som tilsynelatende er Erling i armkroken til Bernt, og det antydes at de to feirer høyesterettsavgjørelser til fordel for likekjønnet ekteskap.