Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Fjorden Cowboys»

Full krangel om «Fjorden Cowboys»

Serieskaper Hildegunn Wærness mener ingen kan vise «Fjorden Cowboys» på TV uten først å avklare det med henne.

LOTHEPUS: Leif Einar Lothe, alias «Lothepus», sprengte seg vei inn i folks hjertet med programmet «Fjorden Cowboys». Foto: Paul S. Amundsen / Dagbladet
LOTHEPUS: Leif Einar Lothe, alias «Lothepus», sprengte seg vei inn i folks hjertet med programmet «Fjorden Cowboys». Foto: Paul S. Amundsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige mandag kom nyheten om at Flimmer film, produksjonsselskapet bak TV-programmet «Fjorden cowboys» har gått konkurs.

Programmet har siden 2014 fulgt de barske arbeidskarene Leif Einar Lothe (49) og Joar Førde (39) gjennom både sprengningsoppdrag og andre, mer utradisjonelle og ikke minst underholdende arbeidsoppgaver.

Nå melder Bergens Tidende at det er full strid om programmet.

I kjernen av striden står spørsmålet om TV 2 har juridisk rett til å vise neste sesong av «Fjorden Cowboys», nå som produksjonsselskapet er gått konkurs.

Sikret «Fjorden Cowboys»

Mandag forrige uke fortalte nemlig medeier i Flimmer film, Christer Fasmer, til BT at de har hatt full fokus på å sikre at satsingene deres, deriblant «Fjorden Cowboys» blir ferdig levert.

- Det har vi klart, sier han til avisa.

Ifølge avisa er det selskapet Maverix som skal ta kostnadene for den kommende sesongen, sånn at programmet kommer på skjermen i vinter.

Men serieskaper Hildegunn Wærness mener hennes kontrakt gir henne rettighetene til TV-serien ved en eventuell konkurs.

Hun skapte i sin tid «Fjorden Cowboys», og sto bak den første sesongen før hun trakk seg ut av prosjektet.

Konkursklausul

- Jeg skjønner ikke hvordan eierne av konkursrammede Flimmer film ser for seg at siste sesong av «Fjorden Cowboys» kan vises på TV uten at de har ordnet opp med meg, sier Wærness til BT.

Dagbladet har fått tilsendt en skjermdump av den aktuelle kontrakten. Kontrakten er utformet av forbundsadvokat Bjørn A. Brem hos Norsk Filmforbund, og signert av begge parter i 2015.

«I tilfelle produsentens konkurs eller vesentlig betalingsmislighold, faller de rettigheter rettighetshaver har overdratt til produsenten, tilbake til rettighetshaveren 30 dager etter konkursbegjæring har kommet inn …».

PÅ SYKEHUSET: Leif Einar Lothe får besøk av familien og samboer, etter at han var involvert i en arbeidsulykke. Video: TV 2 / Flimmer Film. Vis mer

- Nok er nok

- Dette handler ikke om penger for meg. Det handler om rettferdighet og at noen må ta ansvar. Men mest av alt handler det om at nok er nok, sier Wærness til Dagbladet, og forklarer:

- Det er mye snusk i film og TV-bransjen, og det gjenstår mye arbeid for å forbedre forholdene rundt filmarbeideres rettigheter. Folk er redde for å få sine karrierer ødelagt dersom de sier ifra, både når det kommer til arbeidsmiljø og kontrakter.

Wærness sier at hennes hovedmål hele tida har vært å ta vare på merkevaren «Fjorden Cowboys», som hun har brukt ti år av sitt liv på å lage - fra en spirende idé i 2004 til premieren i 2014.

- Jeg har jo også brettet ut min egen familie på TV. Jeg puttet til og med klipp av min mor, halvnaken, fra en fyllafest i Hardanger på 70-tallet, inn i vignetten til serien, sier hun.

SERIESKAPER: Hildegunn Wærness skapte tv-suksessen «Fjorden Cowboys», som hadde premiere i 2014. Her sammen med Joar Førde og Leif Einar Lothe. Foto: Ragnhild Sørheim
SERIESKAPER: Hildegunn Wærness skapte tv-suksessen «Fjorden Cowboys», som hadde premiere i 2014. Her sammen med Joar Førde og Leif Einar Lothe. Foto: Ragnhild Sørheim Vis mer

Hun sier hun nå tenker på alle dem som arbeidet med serien, og som har mistet arbeidsplasser etter konkursen.

- Jeg håper de som arbeidet med den siste sesongen får de pengene som de har krav på, og at det ordner seg for dem som har hatt andre prosjekter i Flimmer, sier hun.

- Varslet i 2014

Hildegunn Wærness er for tida i Berlin, og skal delta i den anerkjente internasjonale filmfestivalen Berlinalen, der hun er en av fem norske talenter som er plukket ut til å delta på årets Berlinale Talents. Hun ønsker å ha fokus på dette.

- Livet er for kort for dette tullet. Jeg føler meg i trygge hender hos filmforbundet, og håper det kommer en løsning snart. Nå fokuserer jeg på ha det fett i Berlin og jobbe videre med mine andre prosjekter, sier hun.

Wærness har lenge hatt en sak gående med Norsk Filmforbund mot produksjonsselskapet Flimmer film, fordi hun mener både arbeidsmiljøloven og åndsverkloven er blitt brutt i løpet av en periode på flere år.

- Allerede i 2014 varslet jeg om at konflikten kunne spinne ut av kontroll, dersom det ikke ble tatt skikkelig tak i. Alle mine bekymringsmeldinger og forslag om å ordne opp, ble ignorert, sier Wærness, og fortsetter:

- Ansvarsfraskrivelsen som har foregått i mer enn fem år, har vært en stor belastning for mange uskyldige parter både foran og bak kamera. Å skubbe dritten under teppet har aldri vært en god strategi.

- WOW: Vendela Kirsebom hjelper Randi Sørum, samboeren til «Lothepus», med å finne kjole til «Gullruten.» Video: Lise Rafaelsen Vis mer

- Hun har eierskapet

Forbundsleder Sverre Pedersen hos Norsk Filmforbund bekrefter til Dagbladet at forbundet har representert Hildegunn Wærness i denne konflikten.

- Det er en kjempestor og kompleks problematikk, som går helt tilbake til første sesong. Nå er jo Flimmer film konkurs, så den konflikten er dermed historie, sier Pedersen, men opplyser at forbundet representerer henne i den videre utvidelsen av denne saken.

- Hildegunns problematikk er at hun har eierskapet til verket, og at avtalen slår fast at ved en konkurs så faller rettighetene tilbake til henne, opplyser Pedersen, og fortsetter:

- I og med at Maverix har gjort en avtale med TV 2 om sluttføring av denne sesongen, og at TV 2 selvfølgelig ønsker at den investeringen de har gjort skal resultere i at det blir en sesong å sende, så må vi gå i dialog med Maverix og TV 2 for å se om vi kan finne en løsning, sier han.

Fremmer krav

Sverre Pedersen sier filmforbundet nå er i ferd med å forberede kontakten med partene, og at de vil fremme et krav mot Maverix og TV 2.

- Så er det avhengig av hva de melder tilbake om det blir en kinkig situasjon eller ikke. Teknisk sett bør det være enkelt å løse. Vi håper de viser velvilje, sånn at vi får en kjapp og grei løsning på dette.

- Vi forholder oss til TV 2 som oppdragsgiver, og anser oss ikke som part i en diskusjon om rettighetene til «Fjorden Cowboys», for de eier uansett ikke Maverix, sier daglig leder i Maverix, Jan Ove Årsæter, til Dagbladet.

- Vi har ikke fått noen henvendelse, verken fra Norsk Filmforbund eller fra Hildegunn Wærness. Ut over dette har vi ingen kommentarer, sier presseansvarlig for «Fjorden Cowboys», Alex Iversen, til Dagbladet.

- Fulgt kontraktene

Dagbladet har i flere dager forsøkt å komme i kontakt med både Thomas Prado og Christer Fasmer i det konkursrammede Flimmer film, for å legge fram kritikken som kommer fram i denne saken.

De har ikke besvart våre henvendelser.

Christer Fasmer svarte imidlertid Bergens Tidende, da de kontaktet ham angående saken i forrige uke. Han ønsket ikke å kommentere Wærness sine påstander.

- Vi har fulgt kontraktene hele veien. Hvis hun føler at noe er uoppgjort og at hennes rettigheter ikke er ivaretatt, er jeg sikker på at bobestyrer vil ordne opp. Jeg håper alle får som fortjent, sa Fasmer da til avisa.

Det er foreløpig usikkert om dette vil bli den siste sesongen av programmet.

- Det vet vi ikke, sa Alex Iversen hos TV 2 til Dagbladet tidligere denne uka.

Leif Einar Lothe ønsker ikke å kommentere saken. Da konkursen først ble kjent mandag forrige uke, tok han imidlertid nyheten med knusende ro.

- Det er jo trist når noen går konkurs selvfølgelig. Jeg er ikke sikker på hva som skjer framover. Det er ikke noe jeg og Joar har kontroll over, sa Lothe til Dagbladet.

- Er du nervøs for at dette blir den siste sesongen?

- Jeg er aldri nervøs, jeg. Jeg finner vel alltid på noe, sa 49-åringen, som imidlertid var skråsikker på at den kommende sesongen vil bli like bra som de tidligere sesongene, og påpekte at konkursen ikke påvirker innspillingen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!