Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Full krangel om «hemmelig «James Bond»-hytte»

Forberedelser til innspilling av «Bond 25» skal være i gang, men kommunen nekter å fortelle hva som foregår.

ARBEIDSPLASS: Det foregår omfattende byggeaktivitet ved Langvann i Nittedal kommune. Foto: Varingen
ARBEIDSPLASS: Det foregår omfattende byggeaktivitet ved Langvann i Nittedal kommune. Foto: Varingen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Ekstremt hemmelighold», «Er dette den nye James Bond?» og «Nå knyttes en superagent til hytta ingen vil snakke om».

Overskriftene taler for seg, det spekuleres heftig om det er konturene av kommende scener i den 25. «James Bond»-filmen, «Bond 25», man ser tar form i Nittedal nord for Oslo om dagen.

Mer aktivitet i området enn vanlig vekker oppsikt, og i tillegg skal lokale innbyggere i Hakadal ha møtt ublide arbeidere i skogen, hvor en større hytte settes opp.

«Hakadøler som var på tur i området i helga og som påtraff anleggsarbeidere i området, fikk ifølge tilbakemeldinger Varingen har mottatt, klar beskjed om å forsvinne derfra, holde kjeft om det de har sett og «passe sine egne saker».», skriver lokalavisa Varingen.

JAMES BOND: Daniel Craig i «Spectre». Craig spiller også i «Bond 25». Video: Columbia Pictures Vis mer Vis mer

Kommunal munnkurv

Lokalmediene har i dagevis forsøkt å få Nittedal kommune i tale om byggeaktiviteten ved Langvann ved Hakadal, men lista over offentlig ansatte med munnkurv begynner å bli lang, ifølge Varingen og Romerikes Blad:

Fylkesmannen i Oslo og Viken, Nittedals kommunalsjef for miljø og samfunnsutvikling, kommunens miljøvernkonsulent, ordfører og informasjonssjef, nekter alle å fortelle hva som foregår.

Ingen vil offentlig bekrefte hva hytta skal brukes til, men Dagbladet erfarer at ja, produksjonsselskapet True North driver med tilretteleggende arbeid for den kommende «Bond 25», som nylig tok meg seg godt over over 40 millioner kroner i støtte fra Norsk filminstitutt.

Naturvernforbundet Oslo og Akershus reagerer sterkt på kommunens taushet:

- At et slikt byggeprosjekt skal være konkurransevridende kan jeg ikke skjønne annet enn at er det rene pisspreik. Lovverket er krystallklart. I Marka er det byggeforbud. At kommunen gir tillatelse til et slikt bygg og uten å ville si noe som helst om bakgrunnen, er meget drøyt og helt uakseptabel, sier leder Gjermund Andersen til Varingen.

Saksdokumenter om aktiviteten er «unntatt offentlighet av konkurransehensyn», sier kommunikasjonssjef i Nittedal kommune Kristian Westgård til Dagbladet, som henviser til forvaltningsloven.

- Hvorfor veier angivelige «forretningshemmeligheter» tyngre enn informasjonsbehovet til egne innbyggere?

- Nei, vi går en ny runde på innsynsklagene nå, så det kan være det kommer noe mer, sier Westgård fredag ettermiddag.

- Ikke greit

Journalist i Varingen, Sigbjørn Høidalen, skjønner at en stor filminnspilling har satt i gang vibrasjoner i kommunen, men mener samtidig at hemmeligholdet begynner å gå for langt.

- Hytta som bygges er ganske stor og er plassert ute på en myr. At ingen får vite noe er veldig merkelig, og vi har klaga på avslaget om innsyn, sier han til Dagbladet.

- Det prinsipielle rundt saken begynner å bli interessant. Dersom de lar begeistring for et stort filmprosjekt gå på akkord med likhet for loven, er ikke det greit. Det er voldsomt strengt å bygge i marka og dermed har saken stor offentlig interesse, for mange lurer på hvordan regelverket håndheves. Man får ikke en gang lov til å bygge på hytta, men plutselig er det noen som får komme til med anleggsmaskiner og tungt utstyr, sier Høidalen.

- Biljakt ned Trollstigen

Navnet Per Henry Borch er nevnt i Nittedal kommunes postjournal i forbindelse med arbeidet, ifølge Romerikes Blad. Som Dagbladet tidligere har omtalt jobber Borch som linjeprodusent for True North, produksjonsselskapet som tilrettelegger for «Bond»-innspillingen her til lands.

Jubileumsversjonen av «Bond 25» er omtalt som tidenes største «James Bond»-film.

Høsten 2017 fortalte Borch til Dagbladet at teamet bak «Bond 25» hadde vært med ham rundt på Vestlandet for å se på locations. Målet til Truenorth, var blant annet at den storstilte åpningssekvensen som Bond- filmene er kjent for, skytes i Norge, sa Borch.

- Se for deg biljakt ned Trollstigen og basehopping, i kjent Bond-stil. For Norge er det ikke ett filmkonsept i verden med så stor markedsverdi som James Bond. Med det mener jeg både norgesreklamen, og den enorme stjerna i boka til norsk filmbransje. Dette er OL i film, og vi bør vinne dem hit, uttalte han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!