Full krangel om kongehistorien

Forfatter får kritikk for gjøre kongen til heltefigur.

SKAPER DEBATT: Forfatter Tor Bomann-Larsen og Dagens Næringsliv-kommentator Kjetil Alstadheim er ikke enige om hvor stor rolle kong Haakon spilte i å frigjøre Norge fra nazistene. Her er kong Haakon sammen med kronprins Olav og dronning Maud på Kongsgården, juli 1924. 
Foto: A. B. Wilse / NTB scanpix
SKAPER DEBATT: Forfatter Tor Bomann-Larsen og Dagens Næringsliv-kommentator Kjetil Alstadheim er ikke enige om hvor stor rolle kong Haakon spilte i å frigjøre Norge fra nazistene. Her er kong Haakon sammen med kronprins Olav og dronning Maud på Kongsgården, juli 1924. Foto: A. B. Wilse / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Han er det vi i journalistikken kaller «embedded» på Slottet, står det i Kjetil B. Alstadheims kommentar i dagens utgave av Dagens Nærlingsliv (DN).

Personen DN-kommentatoren sikter til er forfatter Tor Bomann-Larsen og hans bokserie om kong Haakon og dronning Maud.

- Glorifiserer kongen - Bomann-Larsen har et veldig tett forhold til Kongehuset, og det er problematisk med tanke på uavhengighet og distanse. I journalistikken bruker vi begrepet «embeddet» om journalister som for eksempel følger amerikanske styrker. De pålegges noen formelle begrensninger, men like viktig er den lojaliteten som oppstår som følge uformelle bindinger, utdyper Alstadheim til Dagbladet og fortsetter:

- Det oppstår en avhengighet mellom partene som kan svekke bokas ojektivitet. Bomann-Larsen er avhengig av et godt forhold til Kongehuset for å ha tilgang til arkivet.

Onsdag denne uka hadde Bomann-Larsen en kronikk i VG om Alstadheims bok «Republikken Norge», som kom tidligere i vår.

Der skriver førstnevnte at Alstadheim har som «agenda å svekke kongehusets legitimitet» med boka, og at deler av det han skriver er «illusorisk».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer