Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Full krangel om Oslo-statuer

Nesten 5000 har skrevet under på en kampanje for å fjerne statuer av blant andre Ludvig Holberg og Winston Churchill i Oslo. Byrådet ønsker debatten velkommen.

STÅR IKKE STØTT: Statue av den norsk-danske forfatteren Ludvig Holberg ved Nationaltheatret i Oslo. Over 4700 har skrevet under en kampanje for å fjerne statuen av dikteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
STÅR IKKE STØTT: Statue av den norsk-danske forfatteren Ludvig Holberg ved Nationaltheatret i Oslo. Over 4700 har skrevet under en kampanje for å fjerne statuen av dikteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix. Vis mer

I flere land blir nå statuer av historiske personer fjernet på grunn av deres tilknytning til slavehandel eller rasistiske holdninger. I USA har flere statuer av Kristoffer Columbus fått hodet kappet av, mens Edward Colston ble kastet på sjøen i Bristol i England. I Norge den siste uka har oppmerksomheten blitt rettet mot Winston Churchill og Ludvig Holberg i Oslo.

Over 4700 har skrevet under på underskriftskampanje for å fjerne statuer på Solli plass og Nationaltheatret av Holberg og Churchill.

Ifølge blant annet Aftenposten-innlegget til stipendiat ved NTNU, Fredrik Hyrum Svensli, investerte den norsk-danske dikteren og forfatteren i slavehandel. Churchill på sin side skal ha ment at den hvite rasen var overlegen.

Støtter fjerning

DET NYE MENNESKET: Skuespiller Iselin Shumba tror vi når kommer til å se mindre gjennom fingrene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DET NYE MENNESKET: Skuespiller Iselin Shumba tror vi når kommer til å se mindre gjennom fingrene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Skuespiller og samfunnsdebattant Iselin Shumba sier hun har forståelse for ønsket om å ta ned statuene.

- Statuedebatten vitner om et økende eierskap til et endelig oppgjør med rasismen. Men det forteller også at ønsket nettopp er så sterkt fordi rasisme som samfunnsproblem ikke blir slått hardt nok ned på, sier skuespiller og samfunnsdebattant Iselin Shumba til Dagbladet.

Hun mener at en fjerning vil sette en standard for hva man er villig til å akseptere.

- Nå kommer vi kanskje ikke til å se så mye mellom fingrene. Vi setter nå en standard for det nye mennesket, og forsøker å ta et endelig oppgjør med historien, sier hun.

DEMONSTRASJON: Flere tusen har møtt opp for å demonstrere etter drapet på George Floyd. Video: Øistein Monsen Vis mer

Viktigst med kunstmangfold

Omar Samy Gamal (SV) er byråd for kultur, idrett og frivillighet i Oslo. Han er redd skulpturdebatten er en avsporing.

- Jeg synes det er viktig at vi har en debatt om dette. Min bekymring er at rasismedebatten kan drukne i diskusjonen om hva slags skulpturer vi skal ha og ikke ha. Vi trenger en levende debatt om hverdagsrasismen, sier Gamal til Dagbladet.

MANGFOLD: Byråd for kultur Omar Samy Gamal sier at det viktigste er at kunsten reflekterer mangfoldet i samfunnet. Foto: Sturlason.
MANGFOLD: Byråd for kultur Omar Samy Gamal sier at det viktigste er at kunsten reflekterer mangfoldet i samfunnet. Foto: Sturlason. Vis mer

Han sier det er vanskelig for politikere å legge føringer på hva slags kunst som skal få være i gatene, men at han selv ønsker et bredere mangfold.

- Vi følger selvfølgelig med på de erfaringene de gjør seg i London. Jeg synes det viktigste er at vi har mangfold blant kunstnerne våre, da det vil gi mangfold i kunsten vi har blant oss. Vi vet jo at veldig mange av statuene er av hvite menn, som har ledet kriger og fått skulpturer på grunn av det. Vi må ha mer mangfold enn det, sier han.

Åpner for debatt

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er uenige med dem som vil rive Holberg og Churchill av sokkelen, men ønsker en gjennomgang av byens statuer velkommen.

- Dersom vi skal lære av historien og ta oppgjør med gamle holdninger, må vi også ha kunnskap om hvem vi har vært, sier Johansen, som er uenig med dem som vil fjerne statuene av Holberg og Churchill.

- Da vi hedret Churchill, hedret vi ham ikke for rasismen, men fordi han vant andre verdenskrig, sier Johansen til Klassekampen.

Vil gjøre som på Wall Street

Iselin Shumba mener derimot at en fjerning ikke vil føre til at man glemmer historien.

- Ved riving er det snakk om å ta de rolig ned fra pidestall og sette dem på museer. Men personlig mener jeg en fornyelse ville beriket mer, tenk deg en annen statue overfor som viser saken fra en annen side, sier hun.

Shumba mener at man kan gjøre noe liknende som kapitalforvaltergiganten State Street Global Advisors gjorde da de satt opp en bronsestatue av ei lita jente, som utfordrer den allerede eksisterende rasende oksen på Wall Street. Hensikten var å sette søkelyset på kvinnenes dramatiske underrepresentasjon i amerikanske styrer.

- På den måten kan man se saken fra flere sider. Det er nødvendig. Jeg har lært mer om Winston Churchill de siste dagene enn det jeg har gjort i løpet av mitt 35 år gamle liv. Dette er, mer enn noe annet, en berikelse. Det er heller ikke slik at rasisme ikke har makt i dag. Bare se hvem som er president i USA, sier Shumba.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!