Statuer i Oslo

Full krangel om Oslo-statuer

Nesten 5000 har skrevet under på en kampanje for å fjerne statuer av blant andre Ludvig Holberg og Winston Churchill i Oslo. Byrådet ønsker debatten velkommen.

STÅR IKKE STØTT: Statue av den norsk-danske forfatteren Ludvig Holberg ved Nationaltheatret i Oslo. Over 4700 har skrevet under en kampanje for å fjerne statuen av dikteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
STÅR IKKE STØTT: Statue av den norsk-danske forfatteren Ludvig Holberg ved Nationaltheatret i Oslo. Over 4700 har skrevet under en kampanje for å fjerne statuen av dikteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I flere land blir nå statuer av historiske personer fjernet på grunn av deres tilknytning til slavehandel eller rasistiske holdninger. I USA har flere statuer av Kristoffer Columbus fått hodet kappet av, mens Edward Colston ble kastet på sjøen i Bristol i England. I Norge den siste uka har oppmerksomheten blitt rettet mot Winston Churchill og Ludvig Holberg i Oslo.

Over 4700 har skrevet under på underskriftskampanje for å fjerne statuer på Solli plass og Nationaltheatret av Holberg og Churchill.

Ifølge blant annet Aftenposten-innlegget til stipendiat ved NTNU, Fredrik Hyrum Svensli, investerte den norsk-danske dikteren og forfatteren i slavehandel. Churchill på sin side skal ha ment at den hvite rasen var overlegen.

Støtter fjerning

Skuespiller og samfunnsdebattant Iselin Shumba sier hun har forståelse for ønsket om å ta ned statuene.

- Statuedebatten vitner om et økende eierskap til et endelig oppgjør med rasismen. Men det forteller også at ønsket nettopp er så sterkt fordi rasisme som samfunnsproblem ikke blir slått hardt nok ned på, sier skuespiller og samfunnsdebattant Iselin Shumba til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer