Full krangel om «Ways of Seeing»-debatt

En kulturfestival i Tromsø trakk seg fra avtalen om å direktesende en paneldebatt om teaterstykket «Ways of Seeing». Det viser seg at det ligger mer bak avgjørelsen enn først antatt.

SATT OPP I TROMSØ: Black Box teater-stykket Ways of Seeing ble spilt i Tromsø lørdag. Bildet er fra oppsetningen i Oslo. Foto: Black Box teater
SATT OPP I TROMSØ: Black Box teater-stykket Ways of Seeing ble spilt i Tromsø lørdag. Bildet er fra oppsetningen i Oslo. Foto: Black Box teaterVis mer

- Kunsten skal utfordre, men utfordres man tilbake, er det ikke like bekvemt. Det er paradoksalt. Jeg klarer ikke å forstå det, sier sjefredaktør i avisa Nordlys, Helge Nitteberg, til Dagbladet.

Han er svært overrasket over avgjørelsen til kulturfestivalen Vårscenefest. Festivalen satte lørdag opp Norges mest debatterte teaterforestilling det siste året, kontroversielle «Ways of Seeing» i Tromsø.

Les mer om Black Box-saken her.

Etter forestillingen arrangerte Nordlys debatt og ville sende panelsamtalen direkte. «Mistillitens pris» het seansen som tok for seg debatten rundt Norges mest omtalte teaterstykke det siste halvåret, men festivalen trakk seg fra livesendingen i siste time. Grunnen fra lederen av programrådet i Vårscenefest, Ida Løken Valkeapää, var ifølge Nordlys «at en stream vil forstyrre premisset for den samtalen vi ønsker».

- Ikke modig

Dermed ble debatten forbeholdt menneskene i rommet og lukket for en utvidet offentlighet.

- Jeg klarer ikke å se noen grunner til at en direktesending skulle gjøre konfliktnivået mer spent, sier Nitteberg.

- Synes du det er feigt?

- Det er i alle fall ikke modig. Kunsten skal utfordre og skape debatt. Når man skaper debatt så til de grader som dette stykket har gjort, må vi forvente at man står i debatten i det offentlige rom, svarer sjefredaktøren.

Spurte ikke om lov

I en uttalelse på Facebook kommenterer Vårscenefest diskusjonen. De tar selvkritikk og opplyser også om at det ble ikke hentet inn samtykke om strømming fra deltagerne i panelet.

- Det er uklart for oss om det er Vårscenefest eller avisa Nordlys som hadde ansvaret for dette, men som medarrangør skulle vi sikret at dette var i orden, står det.

Uttalelsen er signert programrådsleder Ida Løken Valkeapää, produsent Siri Børs-Lind og Martin Fjellvang Osima fra Rådstua Teaterhus.

- Skjønte omfanget

- Etterhvert som tidspunktet for forestillingen nærmet seg, begynte vi å skjønne omfanget av spenningsfeltet som omgir forestillingen og debatten rundt. Vi ville at panelsamtalen skulle blir et rom for refleksjon og innsikt. Vi vurderte det til at vi ved å strømme samtalen direkte til en «ukjent tredjepart» ville risikere å gjøre både publikum og panelet mindre komfortable med å uttale seg, skriver de.

I panelet satt ekspert Steinar Bryn, Ways of Seeing-regissør Pia Marie Roll, gruppeleder i Tromsø Høyre, Erlend Svardal Bøe, skuespiller Hanan Benammar og teaterkritiker Per Christian Selmer Andersen var med via Skype. Mediekritiker og journalist Anki Gerhardsen var moderator.

Det var Vårscenefests eget forslag at debatten skulle strømmes, står det.

- Alminnelig høflighet

Ways of Seeing-regissør Pia Maria Roll er derimot svært kritisk til hele seansen. Hun mener at hun og skuespiller Hanan Benammar sa ja til å delta i debatten på feil premisser.

- Vi hadde heller ikke blitt informert om at det var var Nordlys som skulle arrangere dette, hvilket i seg selv er veldig spesielt ettersom de har gått ut og støttet Erna Solberg i hennes angrep på oss, og dermed ikke er en objektiv part i denne debatten.

- Jeg opplever det også som at deres moderator har vært kritisk til oss i media og panelet var jo programmert deretter. I tillegg ble vi aldri spurt om streaming hvilket jo er alminnelig høflighet.Vi gjorde dette fordi det var forespeilet oss en åpen samtale om forestillingen. Det var jo tydeligvis aldri intensjonen, sier Roll overfor Dagbladet.

Roll henviser til at Nordlys-kommentator Tone Angell Jensen tidligere har uttalt seg kritisk om uttalelser om Erna Solberg fra «Ways of Seeing»-kompaniet. Moderator Anki Gerhardsen har skrevet at kunstfeltet vrir om motstand «til sensur og kunstfiendtlighet» i en Aftenposten-kronikk. Hun tilbakeviser overfor Dagbladet at hun har «kritisert «Ways of Seeing» i media».

- Det er alminnelig å informere om rammene for denne type debatter, altså hvem som arrangerer. Vi stiller opp i denne typen debatter hele tida, men selvfølgelig ikke rett etter forestilling. Det gjør det umulig gjennomføre stykket på en skikkelig måte, for man er fokusert på helt andre ting, sier Roll, som opplevde debatten «som et nytt iscenesatt angrep på et verk, uten at dette er tydeliggjort i forkant».

- Rettet skarpe angrep

Anki Gerhardsen planla og ledet debatten. Dagbladet har sett e-postkorrespondanse datert 12. april mellom henne og Roll hvor det framgår at Roll fikk tilsendt informasjon om hvem som stilte til debatt. Det framgår imidlertid ikke at Nordlys arrangerte debatten.

I e-postene er Roll kritisk til debattoppsettet og skriver at hun føler at ensemblet settes inn i en agenda. Gerhardsen forsikrer henne deretter om at dette ikke stemmer. 4. mai fikk Roll oversendt spørsmålene på forhånd.

Gerhardsen kjenner seg ikke igjen i at Roll har vært for dårlig informert om hvordan panelsamtalen var satt sammen.

- Jeg møtte Roll to dager før debatten for å forhåndsintervjue henne. Hun fikk også alle spørsmål på forhånd. Publikum ble i tillegg informert om at jeg har skrevet kronikk om «Ways of Seeing»-debatten før panelet startet, sier hun til Dagbladet, og legger til:

- Roll rettet skarpe angrep på meg under debatten, noe jeg opplevde som svært ubehagelig. I en rolle som moderator kunne jeg ikke svare for meg.

SVARER PÅ KRITIKKEN: Under en pressefrokost i forkant av Høyres landsmøte kritiserte statsminister Erna Solberg «Ways of seeing». Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

- Uprofesjonelt

Roll svarer følgende:

- Hun gjentok kritikk mot oss om at vi ikke tåler å ta debatten, noe vi stort sett har gjort de siste fem månedene. Da jeg stilte kritiske spørsmål om denne vinklingen, tar hun det personlig. Det opplever jeg som uprofesjonelt.

Gerhardsen ønsker ikke å gå videre på svaret til Roll. Sjefredaktør i Nordlys, Helge Nitteberg, er oppgitt over påstanden om at Nordlys ikke er en objektiv part.

- Ønsker «Ways of Seeing»-kompaniet å bare delta i debatter med meningsfeller fordi en Nordlys-medarbeider hadde en kritisk kommentar om deres uttalelser, får det stå for deres regning, sier han.

- Vi er lei oss

Vårscenefest skriver at de er lei seg for hvor tett de la debatten opp mot forestillingen:

- I ettertidas klokskap tar vi som festivalarrangør, med ansvar for gjestende kompani, selvkritikk for at vi lot panelsamtalen direkte etterfølge forestillingen. På den måten blandet vi sammen to ulike former og skapte en debatt istedenfor en samtale slik vi egentlig ønsket.

- Vi er lei oss for at vi har kastet kunstnerne inn i en heftig debattsituasjon rett etter forestilling. Forestillingen hadde fortjent et egen «på scenekanten»-arrangement der kunstnerne fikk uttale seg om kunstverket, hvor den kunstneriske prosessen bak forestillingen sto i fokus.

Les mer om Black Box-saken her.