Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ted - för kärlekens skull

Full krangel rundt film om svensk popyndling

Datteren til avdøde Ted Gärdestad har forsøkt å sette en stopper for filmen om farens liv.

TRAILER: Ted Gärdestad (1956-1997) var en av Sveriges mest elskede artister. Filmen «Ted - för kärlekens skull» handler om hans dramatiske, kontrastfylte liv. Video: Nordisk Film Sverige Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag hadde filmen om den svenske popyndlingen Ted Gärdestad premiere på kinoer over hele Sverige. Men Gärdestads datter skulle helst sett at «Ted - för kärlekens skull» aldri nådde kinolerretet.

Dette strider med tidligere uttalelser fra regissør Hannes Holm («En mann ved navn Ove») om at han hadde familiens støtte til å lage filmen.

GRINEBITER: Regissør Hannes Holm har blant annet «En mann ved navn Ove» på CVen. Nå er han aktuell med film om livet til den svenske artisten Ted Gärdestad. Video: Nordisk Film Distribusjon AS Vis mer Vis mer Vis mer

Ted Gärdestad ble som 15-åring oppdaget av ABBA-manager Stikkan Anderson, og slo gjennom i Sverige på starten av 70-tallet. Debutplata ble produsert av ABBAs Benny Andersson og Björn Ulvaeus, og solgte i 110 000 eksemplarer.

Samtidig som Gärdestad gjorde stor suksess med låter som «Himlen är oskyldigt blå», «Sol, vind och vatten» og «För kärlekens skull», levde han et kontrastfylt liv. Expressen har tidligere skrevet at artisten slet med psykisk sykdom. I 1997 tok han sitt eget liv, kun 41 år gammel.

- Selvsagt å si nei

Til Expressen har regissør Hannes Holm tidligere sagt at det var viktig for ham å ha familiens støtte til filmatiseringa av Gärdestads liv.

TED-FEBER: Ted Gärdestad skapte «Ted-feber» på starten av 70-tallet. Her er Gärdestad i skuespiller Adam Pålssons skikkelse i en scene fra filmen. Foto: Nordisk Film Sverige
TED-FEBER: Ted Gärdestad skapte «Ted-feber» på starten av 70-tallet. Her er Gärdestad i skuespiller Adam Pålssons skikkelse i en scene fra filmen. Foto: Nordisk Film Sverige Vis mer

- Det var viktig for meg at familien er med på det, når man nå gir seg i kast med å lage en film om en person som faktisk har levd. Ellers ville det vært dypt sørgelig, har Holm sagt til den svenske avisa.

Til Dagens Nyheter sier Gärdestads datter Sara Zacharias derimot at hun og broren har gjort sitt ytterste for å forhindre at filmen om faren ble laget.

Zacharias hevder videre at de ved flere tilfeller har klargjort for musikkforlaget Universal Publishing og filmens produksjonsselskap Stella Nova Film at de som rettighetshavere ikke godkjenner bruk av farens musikk i filmen.

- Årsaken til dette er at vi forvalter vår fars musikkarv, og gjør det vi tror han hadde ønsket. Pappa var en person som med årene ble mer og mer privat, og det siste han hadde ønsket var å få livet sitt uthengt på et kinolerret. For oss var det selvsagt å si nei, sier Zacharias til Dagens Nyheter.

SPILLER TED: Den svenske skuespilleren Adam Pålsson. Her fra TV-serien «Boys» (2015), som også ble vist på NRK. Foto: Knut Koivisto / Nordisk Film
SPILLER TED: Den svenske skuespilleren Adam Pålsson. Her fra TV-serien «Boys» (2015), som også ble vist på NRK. Foto: Knut Koivisto / Nordisk Film Vis mer

Lei seg

Dermed viser det seg at familien som har vært involvert i arbeidet med filmen, ikke inkluderer Gärdestads barn, men artistens bror og låtskriver-partner Kenneth Gärdestad, hans barn, og Teds ekskjæreste Lotta Ramel, skriver Expressen.

Kenneth Gärdestad sier til Expressen at Sara Zacharias overfor ham har gitt uttrykk for sine følelser rundt filmen, men at han trodde at konflikten var løst.

Han sier videre at resten av familien Gärdestad er utelukkende positive til filmen, og at brorens datter snakker for «den andre siden» av familien.

Filmens produsent Lena Rehnberg sier til Dagens Nyheter at det var en tabbe av Hannes Holm å si at han hadde familiens støtte til å lage filmen, og forteller at regissøren er lei seg over uttalelsen.

Aftonbladet har vært i kontakt med Holm, som blant annet kommer med følgende kommentar til kritikken fra Gärdestads datter:

- Ettersom jeg selv bare ønsket å lage en hyllest til Ted og hans gjerning, var det ikke noe mål å løfte fram nye kontroversielle ideer til denne dramatiseringen, annet enn dem som allerede fantes. Jeg har snarere unngått de mer framtredende hendelsene under sykdomsperioden hans.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!