Full krig om musikkliste

Ny konkurrent utfordrer VG-lista. Fiskvik ber MSN om å finne seg ny sjef.

(Dagbladet.no): TV2 Nettavisen og MSN lanserte i går sin nye hitliste basert på nedlasting av musikk, som en direkte utfordrer til VG-lista.

Slikt blir det bråk av.

MSN vil nemlig hindre GGF - som utarbeider VG-lista - tilgang til deres salgstall. Sæmund Fiskvik i GGF svarer med å be MSN om å finne seg en ny sjef.

Høyt ambisjonsnivå

MSN og TV 2 Nettavisens nye nedlastingsliste heter «Spor», og har ambisjoner om å bli den ledende, norske hitlisten for musikk.

Flere aktører på det digitale musikkmarkedet er invitert til å delta, og en intensjonsavtale med ulike samarbeidspartnere (blant dem Dagbladet.no) er allerede signert.

- Vi håper å få med mange aktører, både små og store, i samarbeidet. Etter hvert håper vi også at det kommer flere nisjeorienterte nettbutikker, som for eksempel selger jazz eller hip hop. Målet er at også de blir med og bruker lista som de selv vil, sier MSNs portalsjef Helge Birkelund til Dagbladet.no.

«Spor» publiseres hver tirsdag, og inneholder - i tillegg til en ordinær topp 20-liste - også en indieliste og en liste for norsk musikk.

UTFORDRER VG-LISTA: «Spor» lanserer seg selv som et alternativ til VGs nedlastingsliste. Madrugada og Ane Brun topper den nye listen med låta «Lift Me». FOTO: SCANPIX
UTFORDRER VG-LISTA: «Spor» lanserer seg selv som et alternativ til VGs nedlastingsliste. Madrugada og Ane Brun topper den nye listen med låta «Lift Me». FOTO: SCANPIX Vis mer

MSN og TV 2 Nettavisen sier de ønsker seg bredde, og at de er uenige med VG og GGF om presentasjonen av deres nedlastingsliste.

- Det er ingen bransjekonger som skal få lov til å påvirke denne lista. Vi ønsker å vise mangfold og bredde, sier Elin Reitan, butikksjef for TV 2s digitale nettbutikk Lyd.

Også Musikkonline er oppført som partner for «Spor», og målet er på sikt å få presentert lista på radio og TV.

Brudd i forhandlingene

MSN og GGF har tidligere kranglet om VG-lista.

Grunnen var et brudd i forhandlingene mellom partene, som endte med at GGF så seg nødt til å hente inn MSNs salgstall via AC Nielsen Soundscan i USA.

Helge Birkelund opplyser nå at de ikke vil gi sine salgstall til GGF, og at de også vil stoppe VG-lista fra å få tallene via det amerikanske selskapet.

- VG-lista har fungert bra for deler av platebransjen når det gjelder salg av fysisk musikk. Men vi er helt uenige om formatet de presenterer nedlastingslista si i, forteller han.

Også TV 2 sier at de vil konsentrere seg om sin egen liste, til tross for at GGF tidligere har uttrykt ønske om et samarbeid med flere aktører.

- Søtt

Sæmund Fiskvik mener det ikke er noe problem at en konkurrent til VG-lista kommer på banen, men liker dårlig at MSN vil forsøke å stoppe salgstallene sine fra å komme ut.

- Det tror jeg ingenting på. For det første klarer de det ikke. For det andre er det så barnslig at da bør de skaffe seg en ny, norsk portalsjef, sier Fiskvik til Dagbladet.no.

- Det er søtt at MSN vil nekte platebransjen sine egne tall, for det er jo platebransjen som lager musikken de selger. Det er neppe en særlig smart strategi å krige mot den bransjen som leverer produktene butikken hans lever av.

Fiskvik står fast på at bruddet i forhandlingene mellom partene skyldes at VG er en konkurrent av MSN.

- Jeg registrerer lakonisk at TV 2 tydeligvis ikke er en portalkonkurrent. Jeg ser med store forventninger fram til at TV 2 nå bruker dyrebar sendetid på å presentere lista på kanalen, i konkurranse med NRK. Vi får se hvor mye det blir, sier han ironisk.

Åpen liste

Birkelund mener MSN er i sin soleklare rett til ikke å distribuere sine salgstall til GGF. 

- «Spor» er en fullstendig åpen liste, der alle som vil kan være med, og hvor alle som vil får tilgang på tallene. Det var når det gjaldt åpenheten at det skar seg helt med Fiskvik, og derfor bestemte vi oss for å lage en egen liste.

Birkelund ønsker seg økt fokus på legal nedlasting - et ønske han tror platebransjen deler.


- Vi stenger ingen ute og ønsker Fiskvik velkommen hvis han skulle endre mening og være for åpenhet, sier han.
 

LANSERT I ETTERMIDDAG: MSNs portalsjef Helge Birkelund og TV 2 Nettavisens Elin Reitan lanserte «Spor».
IRRITERT: GGFs Sæmund Fiskvik liker dårlig at MSN vil nekte VG-lista tilgang til salgstall.