Full krig

Fargerik og intens thriller.

«Attentat mot Hitler» Terning4 Japan 2005 Shinji Higuchi & Cellin Gluck Japansk dommedagsfantasi.

«Battle Force» Terning4 Italia 1978 Regi: Umberto Lenzi Slag og intriger i kjent stil.

«Home of the Brave» Terning5 USA 2006 Regi: Irwin Winkler Reflektert om krigsreaksjoner.

DVD: Krigsfilmen spenner fra det internasjonale, «stjernespekkede» eposet til det rene kammerspill, fra dokumentarisme til psykologisk dybdeboring. Kulissene veksler fra by til land, fra hav til ørken. Krigsfilmen kan være patriotisk, kritisk, deltakende eller nøytral. Enklest å forholde seg til er andre verdenskrig, med aksepterte oppfatninger av «gode» og «onde» krefter. Fortsatt lages en strøm av filmer fra 1940-1945. Nederlenderen Paul Verhoeven har rik Hollywood-erfaring, noe som i positiv forstand preger «Black Book», en fortelling om en jødisk kvinne som infiltrerer naziokkupantene, forelsker seg i en av dem og ender som jødisk nybygger i Israel. Tett action blandes med troverdige portretter, særlig fra Carice Van Houten i hovedrollen og Sebastian Koch («De andres liv») som hennes elsker. Mye høk over høk og infløkt forræderi bidrar til spenningen.

Historien om oberst Claus von Stauffenberg, mannen som sammen med andre nazi-ledere forsøkte å sprenge Adolf Hitler i lufta 20. juli 1944, er bakgrunnen for «Attentatet mot Hitler», en konsentrert versjon av det mislykte framstøtet for å få slutt på Tysklands tragedie. Den tyske TV-filmen går usentimentalt inn i fortellingen om opprørerne og deres kontante endelikt. Attentatet er også tema for den eksperimentelle dokumentaren «Secret Plot To Kill Hitler», der krigens politiske ledere er gjenskapt med virtuelle midler. Andre DVD-utgivelser i Norge om Hitler den siste tida er den grundige dokumentaren «Hitler a Career» og en fullspekket spesialutgave av «Das Untergang». Den amerikanske regissøren Bryan Singer er for øvrig i gang med en ny versjon av historien om oberst Stauffenberg under tittelen «Valkyrie», med Carice Van Houten i en hovedrolle.

I fjor kom den japanske krigsfilmen «Yamato» på DVD, nå utgis den vel så spektakulære historien om Ubåt 1-507, en fiktiv fortelling om hvordan et dristig japansk ubåt-mannskap forhindrer en amerikansk-japansk konspirasjon som går ut på å slippe en tredje atombombe over Tokyo. Krefter i den japanske ledelsen ser for seg et nytt Japan som bare kan reise seg dersom det gamle legges totalt i grus, mens våre helter er opptatt av å sørge for minst mulig lidelse. Spenstig oppbygd, men med en litt for ivrig bruk av spesialeffekter. Mer sjarmerende på en gammelmodig måte er den italienske «Battle Force», med en ung Stacy Keach, en aldrende John Huston og en alltid like blankøyd og seriøs Henry Fonda i ledende roller. Her går det så tanksene skvetter i en film som holder samme nivå som Hollywood-filmer med samme bredt fortellende ambisjoner.

Til forskjell fra Vietnam-epoken lages stadig flere filmer mens Irak-krigen fortsatt pågår. «Home of the Brave» er en lavmælt, tankevekkende historie om hjemkomst fra krig, et tema i amerikansk fortellerkunst siden Hemingway skrev sine noveller på 1920-tallet. Samuel Jackson, Jessica Biel, Brian Presley og rapperen 50 Cent gjør sterkt inntrykk i tolkningen av forskjellige måter å reagere på når krigens intensitet erstattes av hverdag og mangel på forståelse i hjemmemiljøet.

Også denne uka: «A Perfect Day», «Catacombs», «Disturbia», «Pirates of the Caribbean», «Dead Man’s Chest», «Planet

Terror», «The Invisible», «The Matchmaker», «Vacancy».