Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Full nedsmelting kaller på krisetiltak

Regjeringen varsler gjennomgang av de økonomiske konsekvensene av coronaviruset. Tiltakene bør komme raskt.

VARSLER GJENNOMGANG: Statsminister Erna Solberg. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix
VARSLER GJENNOMGANG: Statsminister Erna Solberg. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Verden er på vei inn i en økonomisk krise. Mens det var utsikter til bedring etter handelskonflikten mellom USA og Kina, har følgene av coronaviruset slått hardt inn i finansmarkedene de siste ukene. Snart vil det merkes tydelig ellers i økonomien.

Kompliserte forsyningskjeder i en globalisert økonomi virker i normale tider som en motor for effektivisering, nå harker den alvorlig av samme grunn. Det rammer også Norge.

Reiserestriksjoner og frykt for smittespredning rammer reiselivsnæringen og servicenæringen hardt. Norske aktører som Petter Stordalens Nordic Choice-hoteller varslet i går at de permitterer mange hundre ansatte. Flyselskapet Norwegian, som allerede var i en hardt presset økonomisk situasjon, har rast på børsen.

TAR TAK: Svein Lie, fagdirektør i Helsedirektoratet, forteller at tiltakene mot coronaviruset korrigeres. Vis mer

Når oljeprisen samtidig stuper, først som en følge av lavere etterspørsel, så som følge av brudd i forhandlinger mellom Opec og Russland for å håndtere etterspørselsfallet, må Norge stålsette seg for alvorlige ringvirkninger.

Finansanalytikere advarer allerede om at det kan komme konkurser i oljeservicenæringen. Industrien er samtidig sterkt utsatt. Det er ventet at Norges Bank vil senke renta neste uke for å gi folk og bedrifter mer penger mellom hendene og dermed stimulere økonomien. Det er slett ikke sikkert det vil hjelpe like godt som normalt i en hverdag og økonomi hvor de fysiske begrensningene i forbindelse med coronaviruset legger dempere på aktiviteten.

I en slik situasjon er det helt nødvendig at regjeringen går inn med krisetiltak. Finansminister Jan Tore Sanner og statsminister Erna Solberg skal i morgen ha en pressekonferanse hvor de skal gi regjeringens foreløpige vurdering av de økonomiske konsekvensene av coronaviruset. Sanner sier til NTB at regjeringen vurderer hvilke tiltak som kan være målrettet, og i hvilket tempo de kan fases inn.

Etter oljeprisfallet i 2014 åpnet regjeringen for at bedriftene kunne forlenge perioden de kunne permittere de ansatte, for å unngå direkte oppsigelser. Dette vil trolig være et av de grepene også denne gang. Tiltakspakker mot utsatte næringer, i tillegg til å framskynde offentlige prosjekter, er også naturlig å tenke seg.

Norge har handlingsrom til å takle en umiddelbar, økonomisk krise. Oljeprisfallet gir likevel denne krisen et skummelt bakteppe. Norsk økonomi er fortsatt svært avhengig av oljevirksomheten. Langsiktig vekst vil være avhengig av at vi lykkes med å bygge alternativ verdiskapning her til lands. Det er en debatt som må løftes i håndteringen av krisa.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!