Full pott for Gitar-Willie

Den aldrende cowboyen med den slitte gitaren og de uslitelige sangene er en lys levende amerikansk klassiker.

Etter litt famling og kluss med lyden helt til å begynne med utviklet konserten seg til store høyder. Ikke minst var det en opplevelse å høre gitaristen Willie Nelson under gårsdagens konsert. Han slo til med lysende solopartier i sine egne og andres sanger; og han spilte flere nydelige gitarlåter som bærer bud om det kommende instrumentalalbumet «Night and Day».

Country & jazz

Både som gitarist og sanger er Willie Nelson en fraseringens og melodienes mester. Han har røtter i så vel jazzteknikk som i country-pickin' og bruker sin særegne stilblanding på en uforliknelig måte. Hvem andre ville våget slike sprang på en gammel, sprukken kassegitar? Men for en velklang det er i det værbitte instrumentet.

Nelson framsto nærmest som en rufsete barkrakk-utgave av Segovia, og det tette, samkjørte bandet ga ham en behersket og presis backing. Ikke minst munnspilleren Mickey Raphael sørget for noen poetiske høydepunkter. I Konserthus-settingen fikk musikken nærmest preg av en slags kammer-country; coolt og suggererende framført på samme måte som en Chet Baker, en Frank Sinatra eller en Townes Van Zandt kunne forvandle en konsert til et magisk ritual.

Engler og whisky

Som musikalsk trollmann er Willie blant de store: Han maner fram elver av whisky og strømmer av tid, rødhårete einstøinger og babyer som ikke bør vokse opp til å bli cowboys, bøtter med hull i og alle de jentene han engang har elsket, stjernestøv i natta og engler som flyr for tett nedtil bakken, vanvittige turneer og livet som en sirkel som aldri skal bli brutt.

Klassikerne var mange og vakre; fra en uptempo-versjon av «Me and Bobby McGee» til en råskåren utgave av «Blue Skies». Willie Nelson er på samme tid utadvendt og drømmende. Med sin regnbuefargede bandana, T-skjorte, ola-bukse og joggesko framstår Willie som en slags zen-munk i westernstil, perfekt innesluttet i sin egen enkle, poetiske visjon av livet. Musikken. Alltid musikken.