Full pupp

- Jenter har som kjent ikke baller, i alle fall ikke fysisk. Derfor synes vi det er kult å vise at vi kan bruke kvinnekroppen, sier Lise Østby i Stiff Nipples.

- Dessuten er det et bra sjekketriks: Gå inn i en platesjappe der det jobber bare menn, og spør: «Unnskyld, har du stive brystvorter?», ler Mari Langmyr.

I DAG LANSERES «Stiff Nipples Volume 2», en samleplate bestående av 14 nye norske jenteband.

- Det finnes ikke noe som heter jenteband! Kall det band med hovedsakelig kvinnelig deltakelse, formaner Anita Overelv i Akks.

- I stedet for punkeband eller rockeband sier alle jenteband. Hva er et jenteband, og hvorfor snakker ingen om gutteband, spør Siri Eriksen fra Stavangerbandet Bronco Busters.

Jenteband eller ikke, Stiff Nipples er resultatet av en landsomfattende demokonkurranse for jenter. Målet er å vise at jenter kan mer enn å stå rett opp og ned og synge søte sanger andre har skrevet. I 1993 kom det inn 19 bidrag - lenge før noen hadde hørt ordet «fittstim». I år kom det inn 250.

- Det viser at noe har skjedd. Men en del av brevene var av typen «jeg er 180 høy, veier 50 kilo og har plettfri hud». Noen sendte ikke med demo en gang, sier Marianne Beck.

DE FLESTE JENTENE har opplevd fordommene hagle. For hva faen skal de opp på en scene å gjøre hvis de ikke er søte og pene og synger rent. At jenter ikke kan spille gitar er noe alle vet.

- Det tar litt tid, det er akkurat som med jentefotballen. Det vi prøver å si, er at det går an å lære og spille gitar selv om du ikke fikk det i julegave når du var ti, som gutta gjerne gjør, sier Marianne Beck.

- Gitaren er blitt et mannlig symbol. Dessuten er den designet for menn, når jeg spiller treffer den meg midt i puppen. Bare se hvordan menn står på scenen med gitaren som en penisforlenger. Noen har til og med en sprut ut på enden, sier Mari Langmyr.

- Du trenger vel ikke dra deg i kuken for å drive med musikk, mener Marianne Beck.

STIFF NIPPLES vil ha seg frabedt feministstempelet. Det handler om musikk, og målet er at neste CD aldri skal komme og kvinneorganisasjonen Akks burde helst vært nedlagt forlengst.

- Dessverre trenger vi fortsatt en slik plate i 1999. Gå til et plateselskap, så sier de: «Sorry, vi har allerede et jenteband». De gidder ikke engang høre på musikken, fnyser Anita Overelv.

- Det må være lov å spille på sex akkurat som det må være lov å la være, sier jentene som i dag lanserer samleplata «Stiff Nipples 2».