Full pupp

Til høsten får Stine Buer sitt eget humorprogram på NRK. FREDAG ble med da hun vimset rundt i Oslo for å spille inn 110 tv-sketsjer.

- HAR DERE DEN PLATA? Jeg husker ikke hva den heter, men den går sånn:

Stine Buer (30), tidligere programleder i «Go\'Elg» og «Reser» på NRK, synger så det skjærer i ørene.

- Du må synge kortere. Og styggere, sier regissør Magnus Martens.

Stine sukker.

- På tross av hva Håvard Lilleheie sier, så synger jeg helt greit, så dette er ganske vanskelig for meg! Han sa det i det dustetalkshowet sitt, at jeg var skikkelig dårlig til å synge.

Stine smiler.

- Men Håvard er skikkelig dårlig til å intervjue. Og det er verre!

VI STÅR PÅ PLATEKOMPANIET i Bogstadveien i Oslo. Stine er ute sammen med Kristin Skogheim (31), Pernille Sørensen (24) og NRKs kamerateam. Det er ørtende innspillingsdag av jentenes nye humorprogram på NRK - «Melonas». Nå har de bare noen dager igjen.

Det er cirka ett år siden Stine snakket med Underholdningsavdelingen i NRK. Da jobbet hun med ungdomsprogrammet «Reser» og forberedelser til dokumentaren om prinsesse Märtha. Men Stine tenkte langt fram i tid:

- Det var de som lurte på om humor kanskje kunne være noe for meg. Jeg kom i kontakt med Kristin ganske tidlig - hun er så god skuespiller, sier Stine, og ser bort på sin blonde makker.

- Ja, dere måtte ha inn noen med skuespillerfaglig bakgrunn, sier Kristin og kniser.

Pernille Sørensen ble valgt fordi hun hadde erfaring med å skrive morsomme tekster - for eksempel til sine egne stand-ups.

I november satte de seg ned for å skrive. De ble sittende noen måneder.

- Da hadde vi skrevet 160 sketsjer, og bestemte oss for å filme cirka 110 av dem. Det beste hadde vært at vi ikke må bruke alle, men har råd til å plukke ut noen som ikke er bra, sier Stine.

KLOKKA HAR KNAPT passert ett, og fram til nå har Pernille ranet en bank. I tillegg har alle vært nære på å bli kasta ut fra H&M. Stine vandret rolig rundt og var morsom i spesialsydd burka til 2000 kroner, men tillatelsen til å filme hang i en tynn tråd etter at de ba noen kunder dempe seg under et opptak.

- Det er mange som sier ja til at vi kan komme, men når vi kommer, så er de ikke helt fornøyde likevel. Eller så sier de «dere kan være her, men bare tre av dere».

Stine sukker. Litt mer ekte denne gangen. Men så kikker hun seg rundt i lokalet, og blir straks blid igjen. Hun ser bort på kameramann, regisørmann, lydmann, lysmann.

- Vi la inn krav om å ha bare gutter på settet. Vi sa bare det - at alle måtte være gutter i slutten av tjueåra.

SIV JÄRBYN STÅR PÅ FORTAUET utenfor Platekompaniet. I den ene hånden har hun et maleskrin hvor malingen er byttet ut med leppestifter. Den andre hånden er i ferd med å farge Kristin knallrød. Sminkerommet er flyttet ut i friluft.

- Vi har blitt ganske gode på å skifte klær i bakseter, sier Stine.

Og så har de blitt ganske gode til å gå med parykker. Siv fester dem til hodene deres med lobotominåler .

- Vi får litt færre hjerneceller hver dag, sier Stine og retter på sin - for anledningen - lysebrune manke. Den matcher fint de - for anledningen - brune øynene.

NÅR NRK-FOLK HAR PAUSE, så snakker de litt om det de selv holder på med. Og mer om hva andre holder på med på tv. Det gjelder å ha oversikten - både for å hente inspirasjon og sørge for at man ikke kopierer noe ubevisst.

- Det er skummelt, for folk får jo copyright på ting. Bård og Harald hadde copyright på Arendalsdialekten i mange år, sier Kristin.

For å vite alt, så må jentene se alt.

- Nå er det jo så mye som går samtidig. Man må sitte og se på tv hele tiden. Og når man kjenner alle, så må man jo også gi dem tilbakemelding på hver episode, sier Stine.

Kristin nikker og er veldig enig. Og litt bekymret.

- «Endelig Fredag» har jeg ikke fått sett en gang!

- Men hva sier du til dem når du møter dem da? spør Stine bekymret.

- Jeg sier at jeg ikke har sett det, da.

- Men det er jo det du sier når du ikke liker noe!

«MELONAS» FÅR MEST SANNSYNLIG sendestart i september, og skal gå onsdager eller torsdager mellom 22.30 og 23.00.

- Hva slags humor blir det?

- Det er situasjonshumor. Humor på gjenkjennbare situasjoner, sier Pernille.

- Ja, og så noen helt absurde, da, sier Stine.

- Men ikke så absurd at vi bruker løsbarter, sier Pernille.

Ikke spiller de menn, og ikke spiller de gamle damer. Men de spiller vanvittig mange forskjellige jentetyper. Noen som ligner dem selv, noen som ligner venninner og noen som ligner dem de ikke kan fordra.

- Vi har laget ting vi selv synes er morsomt, sier Kristin.

- Vi har skrevet alle tekstene selv, sammen med Anne Bjørnstad. Hun er en del av paret som skriver for blant annet «Torsdagsklubben» og «Åpen Post».

NÅR DET NÆRMER seg sendestart, så kommer jentene helt sikkert til å bli provoserte. De har blitt det allerede. Av folk som sier eller skriver at det er et jentehumorprogram.

- Det sier noe om hvor langt vi har kommet, sukker Stine.

- Det er ingen som kaller det Bård og Harald lager for guttehumorprogram. Jeg skjønner ikke hvorfor noen har behov for å si «obs, obs, dette har jenter laget!», sier Pernille.

- Men det har ikke akkurat vært så mange før dere, da.

- Nei, i Underholdningsavdelingen har det nesten bare vært gutter, bortsett fra Anne Kath, sier Stine.

- Så jeg tror de trenger oss noe jævlig. Ikke fordi vi står for en annen humor, men fordi det like gjerne kan være jenter som gjør disse tingene. Men det er jo ikke slik at de har noen kjønnskvotering, så du må gjøre noe bra sjøl for å få sjansen, for at de vil satse penger på deg. Og vi tror at dette blir morsomt.

Følg med på nrk.no for å få mer info om «Melonas».

SHOPPING: Mens Kristin og Pernille er i gang med filming, løper Stine Buer opp og ned Bogstadveien, i fullt kostyme, for å finne rekvisitter til neste sketsj. Hun får mange og lange blikk fra forbipasserende.
THE VOICE: - Det er skikkelig vanskelig for meg å synge dårlig, sier Stine under innspilling av sketsj hos Platekompaniet.
SMINKEBABE: - Det verste er å gå gjennom gangene her på NRK, med dårlig parykk og litt mye sminke - og så få de blikkene fra gutta på femti, sier Kristin.