Full rulle

Rulletekster har aldri vært lengre enn i dag. Og en fersk storfilm satte ny rekord.

Dette er ikke noe du skal tenke så mye over, for når rulleteksten går - så går også du. Finner fram hanskene, tar på deg jakka og speider etter nærmeste utgang.

Faktum er likevel at rulletekstene aldri har vært lengre enn de er i dag, og en nesten rykende fersk film har nylig satt rekord.

Ifølge BBC News Online varer rulleteksten på den tredje og siste Ringenes Herre-filmen i hele ni og et halv minutt, med en liste som inneholder hundrevis av navn.

Dette står i sterk kontrast til Hollywoods spede begynnelse, da stumfilmene bare listet noen titalls navn som knapt gav tilskuerne tid til å se seg om før lyset kom på.

- Skyldes fagforeningen

Selv om du altså ignorerer rulletekstene er krediteringen veldig viktig for de som har vært med og laget filmen, uansett om rollen er aldri så perifér. Og terskelen for å havne på skjermen noen kilometer bak navn som Tom Cruise og Julia Roberts blir bare lavere og lavere.

- Press fra fagforeningen har ført til at flere og flere personer får navnet sitt på rulleteksten, personer som tidligere ikke ville blitt kreditert, sier Patrick Fay, rulletekstforsker(!) ved Det britiske filminstituttet.

<> Rulletekstutvikling <>
  • 1922: Nosferatu - 16 navn
  • 1977: Star Wars - 143 navn
  • 1999: The Matrix - 151 navn
  • 2003: Ringenes Herre 2 - 559 navn
  • <> 2003: Matrix 3 - 701 navn <> Kilde: Baseline Hollywood

I tillegg vil store stjerner gjerne ha med navnet på hoffet som omgir dem i forbindelse med filminnspillinger, og Russel Crowe sørget blant annet for at hans eget team på sytten personer ble nevnt i rulleteksten til hans siste film, «Master and Commander».

Brasiliansk rulletekstkultur

Ifølge Patrick Fay finnes det en egen kultur i brasiliansk film for lange rulletekster, og en spesiell brasiliansk fantasy-film, som Fay dessverre ikke nevner navnet på, skal inneholde et spesielt langt ettermæle.

Å få navnet sitt på rulleteksten kan bety mye for den som har vært ansvarlig for lyset eller for lyden, selv om vi mistenker at den krediterte «kakerlakkpasseren» fra rekordholderen Ringenes Herre: Atter en konge kanskje ikke skal håpe på for mange nye oppdrag i framtiden.

- Folk flest bryr seg ikke om rulletekstene, sier Fay.

Han tror likevel det finnes en øvre rulletekstgrense på ti minutter, men hvis bare produsentene bruker fantasien er det sannsynligvis fullt mulig å strekke rullingen enda litt til.

Animasjonsfilmer som «A Bug\'s Life» og «Finding Nemo» bruker for eksempel oppfinnsomme knep for å holde deg i stolen, med animerte figurer som ikke klarer å si replikkene sine riktig og undervannsfigurer som svømmer inn og ut av rulleteksten. Andre legger inn scener som faktisk havnet på klippegulvet.

Da blir nemlig folk sittende - en liten stund til.

<B>PLIKTOPPFYLLENDE: Russel Crowe sørger for at alle hans medhjelpere får navnet sitt på rulleteksten. Her i en scene fra filmen Et Vakkert Sinn.