Full seier over suksessprodusenten

Filmregissør Nille Tystad vant en knusende seier over produsent John M. Jacobsen i Oslo byrett: - Men jeg jubler ikke. Det har vært en trist og traumatisk sak, sier Tystad.

Retten fastslår at hun ble usaklig oppsagt fra regijobben på tegnefilmen «Karlsson på taket», og gir henne medhold i økonomiske krav: Jacobsen må betale 482000 kroner i lønn, erstatning og saksomkostninger til Tystad, pluss ti prosent av framtidig fortjeneste fra tegnefilmen.

- Det er en rettferdig dom. Og den er viktig. Retten har sagt at en filmprodusent ikke kan ture fram på den måten Jacobsen har gjort. Jeg håper han nå tenker seg om - og begynner å oppføre seg som en skikkelig arbeidsgiver, sier Tystad.

Hjertetrøbbel

Striden mellom de to startet da Jacobsen ga filmens manusforfatter Vibeke Idsøe status som medregissør. Dette førte til store konflikter.

- Det ble en håpløs arbeidssituasjon. En dag bare falt jeg om i en grøftekant. Det var hjertetrøbbel og hadde en klar sammenheng med det enorme presset jeg var under på jobb, sier Tystad.

Hun mener Jacobsen forsømte sin rolle som produsent da han ikke løste opp i konfliktene mellom de to. I stedet ga han Tystad sparken i fjor høst, mens Idsøe overtok hele regiansvaret.

- Han var ikke objektiv. Vibeke Idsøe er kjæresten hans, sier Tystad.

Ingen støtte

BRØT SAMMEN:  - En dag bare falt jeg om i en grøftekant. Det var hjertetrøbbel og hadde en klar sammenheng med det enorme presset jeg var under på jobb, sier regissør Nille Tystad om konflikten med produsent John M. Jacobsen.
Foto: JEANETTE LANDFALD
BRØT SAMMEN: - En dag bare falt jeg om i en grøftekant. Det var hjertetrøbbel og hadde en klar sammenheng med det enorme presset jeg var under på jobb, sier regissør Nille Tystad om konflikten med produsent John M. Jacobsen. Foto: JEANETTE LANDFALD Vis mer

I tillegg til at den finner oppsigelsen usaklig, mener byretten at Jacobsen har «opptrådt på en lite hensynsfull måte» overfor Tystad, da hun ble sparket.

- Han bør nå innrømme at han har gjort en kjempetabbe. Ved å anke gjør han det bare mer belastende for filmproduksjonen og for meg.

- Har du fått noen støtte underveis?

- Nei, jeg har følt meg veldig alene. Ingen i filmbransjen har tatt kontakt med meg personlig. Jeg tror det er fordi Jacobsen har så stor makt, og fordi så mange har lyst til å jobbe for ham.

John M. Jacobsen er kjent som produsent for suksesser som blant annet «Veiviseren», «Hodet over vannet» og «Solan, Ludvig og Gurin med reverompa».

Vil bli i Norge

Tystad reagerer også på at AV-fondet, som har støttet produksjonen med 12 millioner kroner, ikke har kontaktet henne om saken.

- De har sagt de har hatt alle kort på bordet. Det må være Jacobsens kort, for de har ikke snakket med meg. Det er litt rart at de ikke bryr seg om hvem som har regien på en film som de støtter.

- Hvordan ser du for deg din egen framtid i filmbransjen?

- Jeg har fortsatt lyst til å jobbe i Norge, og jeg forstår ikke hvorfor jeg ikke skulle få det. Jeg har ikke gjort noe galt. Jeg skal ikke straffes.

Fratatt sjansen

Men så lenge det bare er Jacobsens selskap Filmkameratene som lager helaftens tegnefilmer i Norge, innser Tystad at en jobb i størrelse med «Karlsson på taket» kan bli vanskelig å få tak i.

- Og selv om jeg er fornøyd med dommen, er jeg altså fratatt muligheten til å lage denne filmen. «Karlsson på taket» skal lanseres internasjonalt og kunne fått stor betydning for meg.

BRØT SAMMEN: - En dag bare falt jeg om i en grøftekant. Det var hjertetrøbbel og hadde en klar sammenheng med det enorme presset jeg var under på jobb, sier regissør Nille Tystad om konflikten med produsent John M. Jacobsen. Foto: JEANETTE LANDFALD