Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Popcorn Time

Full seier til Økokrim over ulovlig strømmetjeneste

Borgarting lagmannsrett opprettholder dommen fra i fjor, og lar staten inndra nettadressen.

ULOVLIG: Strømmetjenesten Popcorn Time er ulovlig, ifølge Borgarting lagmannsrett. Foto: Skjermdump
ULOVLIG: Strømmetjenesten Popcorn Time er ulovlig, ifølge Borgarting lagmannsrett. Foto: Skjermdump Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Popcorn Time er en gratis og ulovlig tjeneste som tilbyr strømming av filmer og TV-serier på lik linje med andre aktører på markedet, slik som Netflix. Forskjellen er at Popcorn Time verken betaler rettighetshaverne eller har fått tillatelse til å vise innholdet.

Økokrim har vært i strupen på tjenesten i flere år, og vant i fjor en større sak. I Follo tingrett ble det slått fast at den enkelte bruker bryter åndsverkloven ved å se filmer og serier gjennom strømmetjenesten. Saken ble anket.

I dag informerer Økokrim om at Borgarting lagmannsrett har opprettholdt Follo tingretts dom fra 2018, hvor bruksretten til popcorn-time.no ble inndratt av staten.

- Lagmannsrettens flertall vurderte at opprettelsen og vedlikeholdet av nettstedet popcorn-time.no er en sterkt klanderverdig handling, skriver politiadvokat Maria Bache Dahl i Økokrim i en pressemelding.

Person eller personene bak nettadressen popcorn-time.no er ikke kjent for politiet. Det er ikke ofte at staten går inn og inndrar en nettadresse, men i dette tilfelle fant lagmannsretten det riktig for å håndheve straffebestemmelsen i åndsverkloven, forteller Bache Dahl.

Inndragningen kommer ikke i konflikt med ytrings- og informasjonsfriheten, mener retten, som fastslo at:

«Selve formålet med Popcorn Time er å tilgjengeliggjøre opphavsbeskyttet materiale ved å gi brukerne gratis tilgang til filmer og TV-serier, som de ellers måtte ha betalt for å se. En samlet lagmannsrett fant også at tilgjengeliggjøringen gjennom Popcorn Time har påført rettighetshaverne betydelige tap. »

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!