Full sprik om lønna til Tore

Den populære programlederen Tore Strømøy sier han er lovet økt lønn fra NRK. Fjernsynsdirektør Hans-Tore Bjerkaas sier på sin side at statskanalen ikke vil foreta seg noe som helst i forhold til Strømøy.

Dette mener kjendisene

NRK spar opp stjernelønninger til sine frilansere for å slippe å gi dem fast ansettelse. Fjernsynsdirektør Hans-Tore Bjerkaas synes ikke kjendisflukten gir grunn til bekymring. - Vi har et avslappet forhold til frilansvirksomheten.

Bjerkaas hevder at det ikke er noe problem for NRK med medarbeidere som sier opp sine faste stillinger for så å komme tilbake som frilansere med skyhøye lønnskrav.

- Vi har også mange fordeler av å ansette folk på kontrakt framfor å gi dem fast jobb. Det er stor omsetningshastighet på programledere, og med korte kontrakter har vi større frihet til å fornye oss.

Respekterer Tore

- Vil du anbefale Tore Strømøy å si opp i NRK for å få bedre lønn?

- Jeg har veldig respekt for at Tore blir i NRK. Motivasjonen hans er glimrende.

- Men du forstår et det kan være frustrerende å se at kolleger tjener så mye mer?

- Det har jeg ingen kommentar til.

- Kommer dere til å gi Tore Strømøy bedre lønn?

- Vi kommer ikke til å gjøre noen forandringer i forhold til Strømøy, sier Bjerkaas.

Selv sier Strømøy at han har spurt ledelsen om høyere lønn.

Rabalder

- Jeg er ikke forbannet på NRK-ledelsen. Det er ikke synd på meg; jeg har en anstendig lønn. Men jeg reagerer på det signalet om at hvis du sier opp jobben, så får du høyere lønn. Nå ser det ut til at jeg får økt lønn, men jeg vet ikke hvor mye, sier han.

Lederen i NRKs journalistlag, Steinar Nielsen, er bekymret over utviklinga.

- Det er ille at NRK-ansatte taper penger på å være lojale mot sin arbeidsgiver. Vi kan leve med at noen artister blir hentet inn fra managmentbyråer for å være programledere, men hvis dette blir foretrukket framfor å bruke egne medarbeidere er det alvorlig. Da blir det rabalder, sier han.

En journalist i NRK har en topplønn på 267000 kroner, ifølge Nielsen. I tillegg er de forhindret fra å ta reklameoppdrag.

- Vi vil ikke at NRK skal gi ut millionlønninger, men det er åpenbart at dagens nivå er for lavt. Vi mener også at NRK må kompensere for de reklamebegrensingene de legger på sine medarbeidere, sier Nielsen.
I lønnsforhandlingene i NRK etter påske er et nytt lønnssystem for de ansatte et sentralt punkt. Det arbeides nå hektisk fra begge parter med ulike modeller.

Trygg tilværelse

- Tore Strømøy ville fått mer enn 260 000 kroner hos oss, sier programdirektør i TV2 Finn H. Andreassen. Men noen sum vil han ikke ut med.

- Jeg vet ikke en gang om vi har noen reportere som tjener så lite, medgir Andreassen.
Han mener at Strømøy ikke har forstått at han jobber i et fritt marked, og at han nå får erfare hvordan det fungerer.

- Han velger selv å ha et trygt og solid NRK-system rundt seg. Der kan han være til han går av med pensjon. Som frilanser ville han fått en langt mer usikker tilværelse, fortsetter Andreassen.

Nei til Lille-Lørdag

Bård Tufte Johansen fra Åpen Post og Lille-Lørdag har heller aldri vært fast ansatt i NRK.

- Jeg skulle gjerne vært det. Jeg har spurt om det mange ganger, men de vil ikke ansette meg. Jeg regner med at jeg blir upopulær om et par år, og da står jeg uten sikkerhetsnett, sier Tufte Johansen. Sammen med Harald Eia har han dannet sitt eget firma, Tjønneson A/S, som forhandler med NRK.

- Men vi får ikke så mye i lønn. 27000 i måneden er jo ikke allverden i frilansbetaling, mener han.
Tufte Johansen mener at Tore Strømøy er ganske lur som blir i NRK.

- Nå er han jo garantert jobb til han blir 67.

INGEN GRUNN TIL BEKYMRING: Fjernsynsdirektør Hans-Tore Bjeraas i NRK hevder at det ikke er noe problem at ansatte sier opp sine faste stillinger for så å komme tilbake som frilansere med skyhøye lønnskrav.