Full strid om maleri: - Hverdagsrasistisk

Bergen MDG vil fjerne maleriet «Justitia» fra bystyresalen i Bergen. Ap-ordføreren er helt uenig.

DEMONSTRERER: Kunstverk rives ned i kjølvannet av drapet på George Floyd. Demonstranter rev søndag 7. juni ned den omstridte statuen av slavehandleren Edward Colston i Bristol og kastet den i elva. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Institusjonell rasisme debatteres for fullt i mange land etter politidrapet på George Floyd i Minneapolis i USA for to uker siden.

Som et ledd i denne debatten vil Bergen MDG nå fjerne maleriet «Justitia» (1762) av kunstner Mathias Blumenthal (1719-1763) fra bystyresalen i Bergen.

- Jeg synes bildet er en del av hverdagsrasismen som vi bør snakke om, sier initiativtaker og MDG-representant, Paul Richard Johannessen, til Dagbladet.

Ordføreren er uenig

Utspillet til Johannessen baseres på at han mener at Blumenthal har «plassert en mørkhudet mann under en lys gudinnes føtter».

- Tolkningen blir for meg ganske klar. Mannen under føttene på gudinnen representerer det onde, det barbariske eller urettferdighet. Rettferdigheten har seiret og er representert av en guddommelig, hvit kvinne, sier Johannessen til Bergensavisen, som først omtalte saken.

Det strides allerede om det kommende MDG-forslaget. Ordfører i Bergen, Marte Mjøs Persen (Ap), er ikke enig med Johannessen i MDG. Det er gjennom åpenhet, dialog og toleranse vi tar samfunnet framover, mener hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer