Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Full tilståelse etter pengerot

Mari Bjørgan - som nå lever på trygd - avla en full tilståelse og erkjente straffskyld da hun uten forsvarer møtte i Oslo forhørsrett i forrige uke. Hun ble dømt for økonomisk rot.

- Nå kan jeg starte på nytt

Bjørgan gikk konkurs i 1999, og 26. juni i år ble hun siktet av Oslo-politiet for brudd på regnskapsloven og likningsloven.

Revyartisten hadde som selvstendig næringsdrivende fra januar 1995 til selskapet gikk konkurs 27. april 1999, unnlatt å oppbevare bilag og heller ikke sørget for at det ble ført regnskap i virksomheten. Hun ble videre siktet for ikke å ha levert selvangivelse verken i 1998 eller i fjor.

- Visste ikke

I forhørsretten forklarte hun at hun i 1995 engasjerte regnskapsfører, men at hun samtidig ikke var klar over at selvstendig næringsdrivende var regnskapspliktige - ut over å levere selvangivelse for det enkelte regnskapsår.

Det var for å holde orden på inntektene hun engasjerte regnskapsfører, forklarte Bjørgan. Da den samme regnskapsføreren ble etter en tid sluttet, ble det ikke lenger ført noen regnskaper for revyvirksomheten til Bjørgan.

Selvangivelsene utsatte hun, i den tro at hun ville bli skjønnsliknet.

Nedsatt bot

Påtalemyndighetens påstand var betinget fengsel i 30 dager med en prøvetid på to år og en bot på 10000 kroner. Dommeren gikk med på den betingede fengselsstraffen, men satte bota ned til 5000 kroner. Dette på grunn av Bjørgans nåværende økonomi.

Hun mottar for tida trygd, etter de opplysninger hun har gitt retten.

I premissene heter det at lovbruddene skyldes manglende kunnskaper om lovregler.

- Det har ikke vært noe ønske fra henne sjøl om å unndra midler til beskatning, skriver dommeren.

Bjørgan har godtatt dommen. Statsadvokaten anker ikke, etter det Dagbladet får opplyst.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media