DEBATT

Full utblokking? 7 nye ideer for Y-blokka

Rivingen av Y-blokka utløser tårer i manges øyne, men tenker vi nok på nye muligheter for tomta? Nei.

OMSTRIDT: Stella Polaris har kommet fra Sandefjord med noen musikere og gjøglere til Y blokka for å markere sin støtte til bygget som er i ferd med å raseres.
Foto: Thomas Brun / NTB scanpix
OMSTRIDT: Stella Polaris har kommet fra Sandefjord med noen musikere og gjøglere til Y blokka for å markere sin støtte til bygget som er i ferd med å raseres. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Y-blokka er en diger steinkloss midt i Oslo sentrum som har stått litt stille siden 2011. Nå skal den rives. I fillebiter! Eller skal den det? Et bygg i Oslo sentrum står i skade for å forsvinne, det er noe kunst som står på spill tror jeg, det er stor ståhei. Det debatteres, og alle som debatterer har meninger. Selv «gatekunstnerne» har kastet seg i debatten, og da er det faen meg alvor. Kanskje blokka skal bevares? Hvem vet? Hvem bryr seg? Hva om vi faktisk river den? Skal vi bygge noe festlig på tomta da, kanskje? Jeg syns vi skal det, og jeg har tenkt ut noen gode forslag. Her er de sju beste:

1. X-blokka

Har ikke y-bokstaven gjort nok skade som kromosom? Riv skiten og bygg X-blokka.

2. Amatørkommunist-opplevelsessenter

Følg med nå: Hva om vi flater ut hele Y-blokkområdet og setter en gammaldags rød telefonkiosk fra Televerket midt på plassen?

Amatørkommunistene flokker til - de liker røde ting og å mimre om statlige verk. Inni kiosken kan de tre på seg et sett VR-briller og titte på en nokså ræva 3D-modell av Y-blokka.

3. «Vacant lot»

Alle storbyer med respekt for seg sjøl har svære tomme tomter i sentrumsnære strøk hvor høyt ugress vokser, urban ungdom begår mindre brudd på narkotikalovgivningen, og urbane eldre står rundt oljefat fulle av ild og fører papirposer mot munnen. De beste har til og med noen skabbete løsbikkjer! Y-blokktomta kan bli ledende i det internasjonale «vacant lot»-segmentet om vi bare tør drømme litt her i landet og trekke opp nisselua fra foran øya et lite øyeblikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer