Fulle hus for Kjærstad

BERLIN (Dagbladet): - En tilhører forklarte det store frammøtet under lesekvelder i Tyskland med at ikke-religiøse mennesker søker etter innsikt, etter mening i litteraturen.

  • I ei uke har forfatteren Jan Kjærstad besøkt Frankfurt, Hamburg, Berlin og Zürich og lest fra sin roman «Erobreren», bok nummer to i trilogien om Jonas Wergeland. Boka kommer i disse dager ut på tysk («Der Eroberer», Verlag Kiepenheuer & Witsch). I alle byene er han blitt møtt med fulle hus, noen hundre i hver by. Mens lesekvelden i den norske ambassaden i Berlin samlet et betydelig innslag skandinaver, har tilhørerne i litteraturhusene i de andre byene overveiende vært tyskere. Skuespillere har lest tekstene på tysk. I Berlin hadde oversetteren Angelika Gundlach denne oppgaven, mens forfatteren selv leste utdrag på norsk. Og folk lyttet. Og stilte spørsmål etterpå. Midt i fjernsynets «prime time».
  • Slike opplesninger («Lesungen») er en spesiell tradisjon i den tysktalende del av Europa. Da Christa Wolf nylig leste sin siste roman i en kirke i Øst-Berlin, var det flere hundre som ikke fikk plass. Men ikke bare Nobelpris-kandidater samler et stort publikum. Også ukjente poeter holder opplesninger. Og de trekker folk, som vil høre og gjerne diskutere det de har hørt over et glass etterpå. Forlagene bruker opplesningene til å lansere nye navn og bøker. Jan Kjærstad har trålet Tyskland i drøyt ti år. Jostein Gaarder, Erik Fosnes Hansen og Anne Holt trekker fulle hus når de møter tyske lesere.
  • - Når jeg blir invitert til bibliotek i Norge, er det helst for å holde foredrag, for eksempel om hvordan jeg arbeider med en roman . Folk kommer for å ta forfatteren i øyesyn. Her kommer folk fordi de er genuint interessert i å lytte til en tekst. Det er som om jeg kunne lese i timevis. Tilhørerne lytter. Forskjellen er slående, sier Kjærstad.
  • Spørsmålene etter opplesningen i Berlin bekrefter engasjementet, at forfatteren har rørt ved noe hos tilhøreren.

- Det er en myte at spørsmålene er de samme overalt. Det opplever jeg derimot hos journalister som kanskje har hatt et par dager på å forberede seg når jeg presenterer en ny roman. Her møter jeg mennesker som har lest, tenkt etter og lest igjen. Hver eneste kveld får jeg overraskende spørsmål, der jeg kan bli svar skyldig. Her kan jeg få alternative tolkninger på det jeg tror jeg selv har skrevet, sier Jan Kjærstad.

Teologistudenten som aldri ble prest, men suksessforfatter, ser ikke bort fra at slike litterære lesekvelder kan være en erstatning for religionen for mennesker som leter etter meningen med tilværelsen. En rik kulturtradisjon er kveldene i alle fall uttrykk for.