DEBATT

Debatt: Landbruk og klima

Fullstendig avsporing fra Norges Bondelag (igjen)

Bondelaget må ta vitenskapen og forbrukeren på alvor og kreve et landbruk basert på norske ressurser. Vi må produsere mer menneskemat på norske jorder, og ha et husdyrhold vi kan fø på norske ressurser.

MÅ DYRKE MER MENNESKEMAT: Forskerne er tydelige på at vi må endre måten vi produserer mat på, og rapporten forteller at kjøttproduksjon konkurrerer med arealet til planteproduksjon og energi. Når Norges Bondelag avskriver FNs rapport, og hevder den ikke gjelder for Norge, mister bøndene muligheter og forbrukerne mister tillit, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
MÅ DYRKE MER MENNESKEMAT: Forskerne er tydelige på at vi må endre måten vi produserer mat på, og rapporten forteller at kjøttproduksjon konkurrerer med arealet til planteproduksjon og energi. Når Norges Bondelag avskriver FNs rapport, og hevder den ikke gjelder for Norge, mister bøndene muligheter og forbrukerne mister tillit, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Generalsekretæren i Norges Bondelag, Sigrid Hjørnegård, understreker poenget mitt i sitt leserinnlegg. Og jeg frykter for min egen framtid som bonde og for resten av næringa om dette er holdningen Norges Bondelag har til FNs landbruksrapport.

Det er skremmende at Norges Bondelag avfeier vitenskap på måten som generalsekretæren gjør. Manglende ønske og vilje til endringer kan bli katastrofalt for oss bønder. Forskerne er tydelige på at vi må endre måten vi produserer mat på, og rapporten forteller at kjøttproduksjon konkurrerer med arealet til planteproduksjon og energi. Når Norges Bondelag avskriver FNs rapport, og hevder den ikke gjelder for Norge, mister bøndene muligheter og forbrukerne mister tillit.

90 prosent av dyrket areal i Norge brukes til dyrefôr, da er det åpenbart at det er konkurranse om arealene. I tillegg benyttes et areal tilsvarende 30 prosent av vårt dyrka areal utenfor Norge til fôrproduksjon, fra land som Brasil. Der er norsk kjøttproduksjon en medvirkende årsak til at regnskogen forsvinner.

Bondelaget gjentar at bare en tredel av matjorda i Norge kan brukes til matkorn, poteter og grønnsaker. Dette er korrekt og betyr at produksjonen av disse vekstene kan tredobles i Norge, hvis arealene frigjøres fra husdyrproduksjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer