Debatt: Politikere i Pride-paraden

Fullstendig feil vei å gå

Selvfølgelig skal også partiene få feire kjærligheten.

STATSMINISTEREN MED: For første gang i historien gikk landets statsminister først i landets største Pride-parade. Her er statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie på Grønland under paraden. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
STATSMINISTEREN MED: For første gang i historien gikk landets statsminister først i landets største Pride-parade. Her er statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie på Grønland under paraden. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer
Meninger

I år som de siste 17-18 årene har jeg gått i Pride-paraden i Oslo sammen med de jeg jeg føler meg aller mest hjemme hos. Vi begynte med ganske få, vi har vært helt nede i 4-5 som gikk bak vår blå fane.

Så har vi markert oss innad i partiet. Vi har tatt opp saker som berører LHBTIQ-personer. Vi diskuterer LHBTIQ-saker, diskriminering, inkludering og minoritetspolitikk, fremmer forslag og tar initiativ i regjering, på Stortinget, og ikke minst rundt i hele landet gjennom lokalpolitikere. Dette er noe vi gjør hele året.

Systematisk arbeid gir resultater, det gir medspillere, diskusjonspartnere og gode løsninger. Derfor har etter hvert stadig flere blitt med, ikke bare i diskusjonene og forslagene vi jobber med gjennom hele året – men også i Pride-paraden. I Oslo så vel som over hele landet.

Fordi mine partifeller ser at noe av kjernen i det liberale demokratiet nettopp er evnen til å ivareta minoritetene, også seksuelle minoriteter. Derfor vil vi gjerne være med å feier kjærligheten, mangfoldet og inkluderingen.

OSLO: Strålende vær og solid oppmøte gjør Pride til en fantastisk fest for mange. Video: Kristoffer Løkås. Reporter: Madeleine Hatlo / Kristoffer Løkås Vis mer

I år var vi rundt 150 som gikk sammen i Pride-paraden i Oslo, og for første gang i historien gikk landets statsminister først i landets største Pride-parade. Det er ikke noe nytt at Erna går foran i en Pride-parade. Hun har gjort det i Bergen, Trondheim og Stavanger også. Det er et resultat av hun i hele sitt politiske virke har vært en tydelig stemme som har bidratt til at Norge har kommet så langt som vi har i dag.

Mange som går i Pride-paradene er under kryssild fortsatt. Derfor er Pride og feiringene av kjærlighet og mangfold viktige. For meg er det en selvfølge at man slipper mangfoldet til når det skal feires. Det er viktig at alle som bidrar, enten det er gjennom politisk virke i partiene eller i interesseorganisasjoner får lov å være med å feire på sin måte i paradene landet rundt.

Det er også et viktig signal til alle som er under kryssild: Dere har støtte, deres kjærlighet er like mye verdt og verdsettes av alle lag i samfunnet.

Oslo Pride har åpnet for at kommersielle aktører kan delta. Så har de gjort noe veldig lurt: Homofile organisasjoner går foran, politiske partier er samlet i en seksjon – og så lar man de kommersielle aktørene komme samlet. Det er en god måte å slippe alle til, og samtidig unngå at kommersielle krefter får overta fullstendig slik man har sett i andre byer.

SV-medlem Karoline Skarstein sitt forslag om forbud mot mangfold og inkludering av bestemte grupper under feiringen av nettopp kjærligheten og mangfoldet er fullstendig feil vei å gå.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.