Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Fullstendig uhørt, Solveig Horne

Regjeringen tar ikke stilling til diskriminering av eldre.

IKKE MED: I den nye diskrimineringsloven har ikke regjeringen tatt med diskriminering på grunn av alder, skriver artikkelforfatteren.
IKKE MED: I den nye diskrimineringsloven har ikke regjeringen tatt med diskriminering på grunn av alder, skriver artikkelforfatteren. Vis mer
Debattinnlegg

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Bedre vern mot diskriminering», skriver statsråd Solveig Horne i en kronikk i Dagbladet 20. oktober og varsler at utkast til en felles likestillings- og diskrimineringslov sendes ut på høring. Men i det nye lovforslaget unnlater regjeringen å ta stilling til diskriminering på grunn av alder. Det er fullstendig uhørt.

«Diskriminering kan ramme oss alle, og er et problem både for samfunnet og for den enkelte som utsettes for det», uttaler statsråden i kronikken. Men når det rammer landets barn eller eldre blir det likevel ikke tatt på alvor. Da kan det fortsatt være fritt fram å opprette vilkårlige aldersgrenser og å videreføre den usaklige forskjellsbehandlingen mange allerede møter på en rekke samfunnsområder.

Seniorrådet har gitt regjeringen mange eksempler på diskriminering som skjer i dag på grunn av alder. Vi har sterkt oppfordret regjeringen til å ta alder med som diskrimineringsgrunnlag i en ny lov. Da ville enhver offentlig eller privat aktør som har en aldersgrense, bli nødt til å redegjøre for sakligheten av å ha en slik grense.

Det kan i neste omgang føre til at man må tenke annerledes om alder enn tidligere, og på sikt kan det bidra til en holdningsendring i befolkningen om det å bli gammel.

Statsråd Horne fikk et utvalg til å utrede aldersdiskriminering i fjor. De ga et velbegrunnet og klart råd til statsråden om å behandle alder på linje med de andre diskrimineringsgrunnlagene. Når regjeringen nå varsler enda en ny utredning av spørsmålet, kan ikke det betegnes som annet enn en beslutningsvegring.

Den foreslåtte loven forbyr diskriminering og trakassering på grunn av kjønn, graviditet, permisjon i forbindelse med fødsel og adopsjon, omsorgsoppgaver, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk. Men ikke alder.

At alder ikke inngår i det nye lovforslaget begrunnes med at det er behov for å gjøre en grundigere konsekvensutredning. Her skal det ses på kost/nytte. Men kan det settes en pris på retten til ikke å bli diskriminert? Hvis svaret er ja, må det i så fall gjelde all diskriminering, ikke bare på grunn av alder.

Denne saken burde blitt landet nå. Her hadde regjeringen en mulighet til å vise at de tar de eldre på alvor. Det hadde vært en god begynnelse på strategien for moderne eldrepolitikk som regjeringen har varslet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!