Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fullt hus for Andsnes

Plateslepp og strålende anmeldelse; to utsolgte Oslo-konserter; Grammy- og Spellemannpris-nominasjoner, opptak til TV-portrett, europaturné og Carnegie Hall-debut om en måned: Ikke akkurat pianissimo for Leif Ove Andsnes.

Med velvillig disp fra Gardermo-tåka er mesterpianisten- fortsatt bare 28- på plass i Oslo. Den nye CD-en med Haydn-sonater skal presenteres, og det skal prøves foran Beethovens «Keiserkonsert» med Oslo-filharmonikerne og dirigent Horst Stein i Oslo Konserthus i morgen og fredag.

- Har du skrekkopplevelser der det har vært full skjæring mellom deg og dirigent fra første prøvesekund?

- Ja, et par tilfeller der jeg virkelig har følt meg ille til mote og mistet all selvtillit under prøvene fordi det musikalske bare har falt fra hverandre i forhold til det jeg hadde forestilt meg.

- Er sommerens kammermusikkfestival i rute?

- Ja. Jeg vil ikke si noe om programmet ennå, men det blir mange blåsere i Risør i slutten av juni. Uka etter flytter vi over til London for å spille fem konserter i Wigmore Hall.

- Du har stadig et like ømt forhold til kammermusikk?

- Ja, det er på en måte essensen av det å skape musikk, to eller flere mennesker som deler disse intime betroelsene.

- Du har bodd en stund i København, trives du fortsatt der?

- Ja, men jeg har ikke klart kvitte meg med Bergen, har fortsatt en leilighet der. Å ha to hjem er enklere enn jeg fryktet, jeg må bare hele tida sørge for å bestemme meg for å være der jeg er.

- Blir du rastløs?

- Ikke mer enn tidligere, humrer Andsnes, - men det tar noen dager å komme «ned» etter hver tur. Jeg har holdt på i ti år uten pause, og en av grunnene til at jeg tar et sabbatshalvår i siste del av 2000 er rett og slett for å se hvordan jeg mestrer å ikke ha mye å gjøre.

- Et sosialt eksperiment med parabol og abonnement på alle fotballkanalene?

- Nettopp. Pizza, øl og Eurosport. Og fullt sammebrudd etter to uker, med desperat telefon til agenten: «Få meg ut på veien igjen!» klukker Leif Ove Andsnes.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media